TítolMonk with a Camera

TraduccionsUn monjo amb una càmera, Un monje con una cámara

DirectorGuido Santi, Tina Mascara

Any2014

PaísEstats Units, França, Índia, Itàlia

Paraules Clau Documental, Budisme a l´Índia, Budisme als Estats Units,

SinopsiDocumental centrat en la figura de Nicholas Vreeland, llegendari editor de la revista Vogue, que s´allunya de la vida mundana i plena de comoditats per fer-se monjo budista tibetà. Deixeble del fotògraf Irving Penn, la vida de Nicholas canvia dràsticament en conèixer un mestre tibetà, un dels mestres del dalai-lama. Poc després, renuncia a la seva vida de glamur per viure en un monestir a l´Índia, on estudia el camí budista durant catorze anys. En un gir irònic del destí, Nicholas torna a la fotografia per ajudar els seus companys monjos a reconstruir el monestir. Recentment, el dalai-lama ha nomenat Nicholas superior del monestir, cosa que l´ha convertit en el primer occidental en la història del budisme tibetà que té aquesta posició prestigiosa.


BUDISME

TítolIn the Footsteps of Buddha

TraduccionsDarrere les petjades de Buda, Tras las huellas de Buda

DirectorJon Braeley

Any2014

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme a l'Índia, Budisme al Nepal,

SinopsiDocumental que acompanya els pelegrins que segueixen el camí de la vida de Buda visitant els diversos llocs on Siddharta Gautama va viure fa 2.500 anys. El documental inclou el viatge en el Mahaparinirvan Express, el tren que fa aquest peregrinatge avui dia i que recorre llocs com Lumbini, Rajgir, Bodhgaya, Sarnath, Sravasti i Kushinagar.


BUDISME

TítolBuddha

TraduccionsBuda

DirectorTulsi Ghimire

Any2014

PaísNepal

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Buda, Budisme al Nepal,

SinopsiFilm d'animació sobre la vida de Buda, que constitueix el primer film d'animació produït al Nepal. El director de la producció cerca de reivindicar l'origen nepalès del fundador del budisme, així com una presentació de la vida del príncep Gautama que integri les diverses tendències hagiogràfiques presents a les diferents branques del budisme, com ara l'aproximació més històrica de la tradició Mahayana, la perspectiva més sobrenatural dels Hinayana o la perspectiva més tàntrica de l'escola Vajrayana.


BUDISME

TítolDaughters of Dolma

TraduccionsFilles de Dolma, Hijas de Dolma

DirectorAdam Miklos

Any2013

PaísHongria, Regne Unit

Paraules Clau Documental, Dona, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental sobre el monaquisme femení tibetà contemporani, basat en entrevistes a diverses monges tibetanes de la vall de Katmandú, que parlen de la seva forma de vida i d'aspectes del món modern. El film ofereix una aproximació insòlita a la vida monàstica femenina en el context budista.


BUDISME

TítolOne Shot. One Life

TraduccionsUn tret. Una vida, Un tiro. Una vida

DirectorJon Braeley

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme zen, Kyudo,

SinopsiDocumental sobre l'art de tir amb arc japonès anomenatkyudo, lligat a la tradició budista zen. El film presenta diversos mestres de kyudo, que expliquen les tècniques i el significat d'aquesta pràctica en el context del budisme japonès.


BUDISME

TítolSri Siddhartha Gauthama

TraduccionsSiddhartha The Buddha, Siddharta el Buda

DirectorSaman Weeraman

Any2013

PaísSri Lanka

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Buda, Budisme a l'Índia,

SinopsiFilm produït a l'Índia que relata la història de Siddharta Gautama fa 2.500 anys, un príncep que vivia envoltat de tot el necessari i més. El seu pare, el rei guerrer del regne de Sakya, li proporciona luxe i palaus i cerca de complaure tots els desigs del príncep. La història es desenvolupa dramàticament quan el príncep deixa tots els luxes i les possessions, així com el seu fill acabat de néixer i la seva dona, per emprendre un viatge desconegut per trobar el sentit de la tristesa i del sofriment humà, que el portarà finalment a la il·luminació. El film està destinat a un públic budista de Sri Lanka, fet que es demostra amb la utilització precisa del vocabulari hagiogràfic i doctrinal relatiu al budisme.


BUDISME

TítolYangsi

Traduccions

DirectorMark Elliott

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Jigme Lhundrup, Budisme tibetà,

SinopsiJigme Lhundrup és elYangsi, la reencarnació d'un venerat budista tibetà, mestre de meditació. Va rebre aquest llegat a l'edat de 4 anys, i va seguir un camí no sempre fàcil malgrat el suport dels seus mestres i familiars. Ha d'afrontar qüestions com ara el lloc de la seva tradició en el món modern. El documental segueix un recorregut de catorze anys de la vida del lama i culmina amb la presentació pública de Yangsi al món com a successor del seu predecessor. El film ofereix una mirada propera a la formació dels mestres budistes tibetans, tant des del punt de vista espiritual com personal.


BUDISME

TítolThe Journey of Samyak Buddha

TraduccionsEl viatge de Samyak Buda, El viaje de Samyak Buda

DirectorPravin Damle

Any2013

PaísÍndia

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Buda, Budisme a l'Índia,

SinopsiProducció cinematogràfica basada en el llibre de l'autor indi Babasaheb Ambedkar The Buddha His Righteousness. Presenta, de forma dramatitzada, la vida de Gautama, el Buda: el seu naixement, el matrimoni i l'abandó de la vida mundana per assolir la il·luminació. Molts dels actors no són professionals i habiten als paratges on es van filmar les diverses etapes de la vida de Buda.


BUDISME

TítolBodhisattva

Traduccions

DirectorMark Elliott

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà, Budisme als Estats Units,

SinopsiDocumental que capta un moment de la vida del XVIIè karmapa, un dels lames més importants del budisme tibetà. Per a molts, és la cara de la nova generació del budisme tibetà. En aquest documental, el jove lama s'embarca en la seva primera gira pels Estats Units, on parla a públics diversos i visita diversos llocs d'interès. El film presenta també material d'arxiu sobre la infància del karmapa al Tibet, junt amb seqüències d'ell filmades a Dharamsala (l'Índia) i filmacions del seu predecessor, el XVIè karmapa.


BUDISME

TítolJiokhawa

TraduccionsFlowers in Hell, A Fire in Hell, Foc a l'infern, Fuego en el infierno

DirectorLee Sang-woo

Any2012

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Budisme coreà,

SinopsiEl film presenta el tema del karma i la seva força sobre la personalitat, tot i els esforços per fugir-ne. En Ji-Wol, el protagonista, és un monjo budista assetjat pels seus desigs carnals. Després de ser expulsat del monestir per la seva conducta lasciva envers una devota, en Ji-Wol torna a casa i mata una dona a qui tenia la intenció de violar. En un esforç per reparar el dany que ha fet i purificar el seu karma, viatja a les Filipines per lliurar les cendres de la seva víctima a la família i cercar el seu perdó. Però a les Filipines coneix la germana bessona de la víctima, la Yeon-Hwa, i comença una aventura amorosa amb ella.


BUDISME

TítolWhen the Iron Bird Flies: Tibetan Buddhism Arrives in the West

TraduccionsQuan l'ocell de ferro vola: el budisme tibetà arriba a Occident, Cuando el pájaro de hierro vuela: el budismo tibetano llega a Occidente

DirectorVictress Hitchcock, Amber Bemak

Any2012

PaísÍndia

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental sobre el budisme tibetà, sobre com va arribar a Occident i la manera com es practica avui dia. Presenta entrevistes amb diversos fidels i monjos de tot el món que intenten viure el budisme cada dia. Planteja també qüestions, com ara la relació del budisme tibetà amb la ciència, la psicologia, l'art i els estudis de gènere, així com la influència occidental sobre la comprensió d'una tradició religiosa mil·lenària.


BUDISME

TítolInryu myeongmang bogoseo Doomsday Book

TraduccionsEl llibre del judici final, El libro del juicio final

DirectorKim Jee-woon, Yim Pil-sung

Any2012

PaísCorea

Paraules Clau Ciència-ficció, Filosofia budista,

SinopsiPel·lícula de ciència-ficció centrada en l'impacte de la tecnologia en la societat contemporània mitjançant tres històries. En el primer conte, els residus que genera un home desencadenen una revolta zombi, en què els ciutadans de Corea lluiten per la seva supervivència. La segona història gira al voltant d'un tècnic informàtic que ha de canviar la seva comprensió de la consciència quan troba que un robot es torna sensible. L'última història presenta una família que, sense voler, inicia l'apocalipsi després de col·locar malament una bola de billar i de fer una comanda equivocada per Internet. El film, encara que no tracta directament sobre el budisme, afronta tres aspectes essencials de la filosofia budista: el karma, la consciència i la responsabilitat sobre els propis actes.


BUDISME

TítolSouls of Zen

TraduccionsÀnimes del zen, Almas del zen

DirectorTim Graf, Jakob Montrasio

Any2012

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó, Budisme zen,

SinopsiDocumental que presenta les perspectives sobre la mort presents al budisme japonès a partir d'una recerca sobre les pràctiques dels monjos budistes i dels milions de famílies al Japó que segueixen el budisme. Conté un elaborat treball de camp etnogràfic sobre la pràctica de l'oració i els rituals mortuoris analitzats a partir de casos concrets. Abasta particularment la commemoració dels esperits ancestrals, profundament arrelada al Japó. El film mostra els cementiris rurals, els temples urbans, les sales funeràries modernes i els actes públics en memòria dels difunts per indagar sobre els canvis que s'estan introduint en les últimes dècades pel que fa a la percepció de la mort i del més enllà.


BUDISME

TítolMy Reincarnation

TraduccionsLa meva reencarnació, Mi reencarnación

DirectorJennifer Fox

Any2011

PaísSuïssa

Paraules Clau Documental biogràfic, Namkhai Norbu, Khyentse Yeshi Namkhai, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental que abasta dues dècades i tres generacions i que tracta el drama entre un pare i un fill. La pel·lícula segueix el mestre espiritual tibetà Namkhai Norbu, que lluita per salvar la seva tradició espiritual budista tibetana, i el seu fill, Khyentse Yeshi Namkhai, que obstinadament es nega a seguir els passos del seu pare. Yeshi va ser reconegut quan va néixer com la reencarnació de l'oncle del seu pare, un mestre espiritual budista que va ser assassinat pels xinesos al Tibet. Però encara que Yeshi intenta portar una vida normal, el documental revela que no pot escapar al seu destí.


BUDISME

TítolTezuka Osamu no budda: Akai sabaku yo! Utsukushiku

TraduccionsBuddha: The Great Departure, Buda: el gran viatge, Buda: el gran viaje

DirectorKôzô Morishita

Any2011

PaísJapó

Paraules Clau Animació biogràfica, Animació històrica, Buda,

SinopsiFilm d'animació sobre la vida de Buda, basat en la sèrie manga d'Osamu Tezuka que es va publicar en diversos volums a partir del 1972. Aquesta primera part presenta la vida del príncep Gautama, enming de les lluites entre els clans del nord de l'Índia en el segle V aC. Gautama hi apareix com un gran guerrer, i les imatges es recreen en les batalles. En conjunt, el film no ofereix una precisió històrica.


BUDISME

TítolSop-mai-ngeap

TraduccionsMindfulness and Murder, Consciència i assassinat, Conciencia y asesinato

DirectorTom Waller

Any2011

PaísTailàndia

Paraules Clau Aventura, Acció, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDrama policial d'acció basat en la novel·la homònima de Nick Wilgus. Un jove sense llar és assassinat en un monestir budista a Bangkok. La policia fa poc per investigar el crim i deixa que el monjo Ananda –un exdetectiu d'homicidis–resolgui el crim. Amb l'ajuda d'un nen orfe anomenat Jak, l'Ananda recorre els canals de la ciutat per seguir les pistes per trobar l'assassí.


BUDISME

TítolXin shao lin si

TraduccionsShaolin

DirectorBenny Chan

Any2011

PaísXina

Paraules Clau Acció, Arts marcials, Budisme xinès,

SinopsiTrama ambientada al temple budista de Shaolin, centre de formació en arts marcials, durant els conflictes que portaren a la creació de la República xinesa. La Xina està sumida en lluites entre els senyors de la guerra, que tracten d'expandir el seu poder violentament. Mogut pel seu èxit en el camp de batalla, el jove i arrogant general Hao Jie es burla dels mestres de Shaolin després de matar un senyor de la guerra enemic dins del recinte del temple. Però poc després la seva pròpia família és aniquilada i Hao es refugia amb els monjos. A mesura que el malestar social s'estén i molts innocents pateixen pels conflictes entre els senyors de la guerra, Hao i els monjos guerrers de Shaolin es veuen obligats a prendre partit en contra dels senyors de la guerra. El film, ric en efectes lligats a les arts marcials, vol representar el valor dels monjos budistes que lluiten per compassió a favor dels desvalguts mitjançant un drama històric de ficció.


BUDISME

TítolU Mong pa Meung, At the Gate of the Ghost

TraduccionsA la porta del fantasma, En la puerta del fantasma

DirectorM.L. Pundhevanop Dhewakul

Any2011

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Acció, Filosofia budista,

SinopsiAdaptació tailandesa del film d'Akira KurosawaRashomon. Un samurai és assassinat i en el judici hi testimonien la seva esposa, el bandit Singh Khan i un xaman amb poders per cridar l'esperit de la víctima. Però les tres perspectives dels fets només serveixen per enfosquir la veritat, en lloc d'aclarir-la. Profundament perplex, després d'escoltar tots els testimonis, un jove monjo inicia un viatge per buscar el consell del seu pare. Però s'aixeca una forta tempesta i el monjo cerca refugi sota un túnel. En el procés, el monjo es creua amb un camperol que també va testificar en el judici. Més tard, s'uneix als dos homes un captaire ancià que participa en la discussió sobre l'assassinat. En el transcurs de la conversa, les històries de la dona, del bandit i del xaman són narrades amb gran detall i revelen els interessos personals de tots tres. Més tard, quan la tempesta es dissipa, el monjo roman perplex i preocupat per la naturalesa de la veritat, no només pel que fa a la solució del crim, sinó perquè els fets fan trontollar les seves creences. En el fons, la història presenta el problema de la subjectivitat de la percepció de la realitat, tal com afirma la filosofia budista.


BUDISME

TítolKanZeOn

Traduccions

DirectorNeil Cantwell, Tim Grabham

Any2011

PaísJapó, Regne Unit

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó, Música budista,

SinopsiSegons els seus directors, aquest documental pretén ser més una experiència espiritual que no pas un documental pròpiament dit. El seu títol ve d'una lectura alternativa del nom japonès del Bodhisattva de la Compassió, Kannon (que es tradueix literalment com ‘aquell que escolta els crits del món'). La pel·lícula és, doncs, una exploració del so i els seus vincles amb el budisme i el xintoisme japonès. El film, que gira a l'entorn de Kyushu, està estructurat com una sèrie de capítols que giren al voltant de tres personatges músics: l'Akinobu Tatsumi, un monjo budista jove que té cura d'un temple prop de la ciutat de Kumamoto i passa el temps lliure com a discjòquei de hip-hop; l'Eri Fujii, una dona que ha passat la seva vida interpretant un antic instrument xinès de vent fet de bambú anomenatsho, i el mestre de tambor kotsuzumi, l'Akihiro Iitomi, que és també un amant del jazz.


BUDISME

Títol9 Wat

TraduccionsSecret Sunday, Diumenge secret, Domingo secreto

DirectorSaranyoo Jiralak

Any2010

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Terror, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm de terror tailandès que tracta sobre el karma i les seves implicacions personals i socials. A petició de la seva mare, en Nat, un jove arquitecte, emprèn un viatge per visitar nou temples budistes amb la finalitat de netejar el seu karma dolent. Hi va acompanyat per la Poon, la seva jove nòvia periodista, i per en Sujitto, un monjo novici responsable dels cants del Tripitaka (cànon budista) necessaris per foragitar el mal karma. Els tres personatges parteixen de propòsits diferents per fer el viatge, però de mica en mica, a causa de diversos esdeveniments aparentment separats però inexplicables, descobreixen que estan fent junts aquest viatge per un motiu misteriós: el karma d'una persona pot afectar el karma dels altres. A mesura que el viatge avança es van revelant acte horribles que havien comès en les seves vides anteriors. Com més intenten netejar el mal karma d'en Nat per fer mèrits, més s'acosten a fenòmens estranys.


BUDISME

TítolBuddhism Revolutions

TraduccionsRevolucions budistes, Revoluciones budistas

DirectorTorsten Lenz

Any2010

PaísAlemanya

Paraules Clau Terror, Filosofia budista,

SinopsiFilm d'horror i fantasia de baix cost sobre el final dels temps a mans de milers d'estàtues de pedra de Buda que prenen vida per destruir Occident mitjançant la violència i la crueltat. L'única salvació prové de l'heroi del film, anomenat Kurt. Es tracta d'una pel·lícula d'horror que pren com a motiu les estàtues assassines, com una paràbola de com la cultura asiàtica –i en concret la budista– destruirà la cultura occidental.


BUDISME

TítolThe Buddha: The Story of Siddhartha

TraduccionsEl Buda: la història de Siddharta, El Buda: la historia de Siddharta

DirectorDavid Grubin

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Buda,

SinopsiDocumental realitzat per la cadena americana PBS i narrat per l'actor Richard Gere, que segueix la vida del Buda històric, presenta els seus ensenyaments i discuteix sobre el seu sentit. Constitueix una introducció didàctica a la figura de Buda i al pensament budista, tot i que algunes de les idees que exposa fan referència a grups específics dins del budisme mundial.


BUDISME

TítolDas Ende ist mein Anfang

TraduccionsThe End is my Beginning, La fi és el meu principi, El fin es mi principio

DirectorJo Baier

Any2010

PaísAlemanya

Paraules Clau Drama biogràfic, Tiziano Terzani, Filosofia budista,

SinopsiProducció centrada en els elements essencials de l´existència humana i en el sentit de la vida, la mort i la memòria, tractats a través d´un personatge fascinat pel pensament oriental i, en concret, pel pensament budista. El Tiziano Terzani, reconegut periodista italià i durant anys corresponsal a Àsia de la revistaDie Spiegel, convida el seu fill en Folco a un petit poble de muntanya al nord-oest de Florència, on viu retirat. La visita esdevé una trobada molt especial: el Tiziano està greument malalt de càncer i vol compartir amb el seu fill la història de la seva vida i un temps junts abans de la seva mort. El Tiziano i en Folco parlen cada dia, reflexionen sobre les seves pròpies vides, els seus errors, i discuteixen sobre la societat, els temps moderns, els joves i el món. Però la mort és omnipresent i per tant constitueix el tema central de la pel·lícula. Amb una impressionant lleugeresa,el Tiziano, la seva esposa i el seu fill s´acosten a la mort sense protestar ni revelar-s´hi. Una història inusual sobre la relació entre pare i fill, la fascinant vida del Tiziano Terzani i, sobretot, el sentit de la mort a la llum del pensament budista.


BUDISME

TítolTalking with Buddha

TraduccionsParlant amb Buda, Hablando con Buda

DirectorJon Braeley

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiEl documental ofereix un viatge entre els monestirs budistes tibetans, a la recerca d'alguns dels grans lames del budisme, incloent-hi Sa Santedat el XVIIè karmapa, en el context de les muntanyes de l'Himàlaia i amb la presentació de diversos rituals budistes tibetans.


BUDISME

TítolIto: Seitti Kilvoittelijan päiväkirja

TraduccionsIto: A Diary of an Urban Priest, Ito: el diari d'un sacerdot urbà, Ito: el diario de un sacerdote urbano

DirectorPirjo Honkasalo

Any2010

PaísFinlàndia

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó,

SinopsiDocumental sobre la vida diària d'un jove sacerdot budista, en Yoshinobu Fujioka, encarregat d'un santuari al centre de Tòquio. El film s'apropa a la realitat quotidiana de centenars de sacerdots budistes que tenen cura dels diversos santuaris budistes japonesos enmig de les grans ciutats.


BUDISME

TítolI Am

TraduccionsJo sóc, Yo soy

DirectorTom Shadyac

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Filosofia budista,

SinopsiDocumental realitzat pel director de Hollywood Tom Shadyac, qui, després d'un accident que gairebé el deixa sense poder tornar a caminar, decideix deixar la seva vida còmoda i l'ambient banal del cine comercial per viure en una caravana i aprofundir en el sentit de la vida. Al film es parla del sentit de l'existència, amb molts aspectes lligats a la comprensió budista del temps, l'espai i el cicle vital. També hi apareixen converses amb diverses figures intel·lectuals de relleu, com ara l'arquebisbe Desmund Tutu, el filòsof Noam Chomsky, el politòleg i pacifista Howard Zinn i l'autora d'espiritualitat Lynne McTaggart.


BUDISME

TítolLung Bunmi Raluek Chat

TraduccionsUncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, L'oncle Boonmee recorda les seves vides passades, El tío Boonmee recuerda sus vidas pasadas

DirectorApichatpong Weerasethakul

Any2010

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Karma, Budisme a Tailàndia,

SinopsiL'oncle Boonmee, que pateix una insuficiència renal aguda i a qui li queda poc temps de vida, decideix passar els seus últims dies envoltat dels seus éssers estimats en una casa de camp. Sorprenentment, durant aquest període de preparació per a la mort, el fantasma de la seva esposa morta torna per tenir cura d'ell, i el seu fill perdut torna a casa en forma d'un esperit de la muntanya. Contemplant les raons de la seva malaltia i de la seva vida i viatjant per les seves vides passades, en Boonmee porta la seva família a una cova misteriosa, que resulta ser el lloc de naixement de la seva primera vida. Es tracta d'un film que representa el sentit de la reencarnació en el context del budisme tailandès i que reflexiona sobre el significat dels actes humans, petits i grans, i la seva repercussió en un mateix i en els altres.


BUDISME

TítolShugendo Now

TraduccionsShugendo ara, Shugendo ahora

DirectorJean-Marc Abela, Mark Patrick Mcguire

Any2010

PaísCanadà, Japó

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó, Budisme tradicional,

SinopsiDocumental sobre una escola particular d'ascetisme japonesa anomenadaShugendoo “el camí de l'adquisició del poder”, una barreja de les tradicions xintoista, taoista i budista tàntric. Els seus seguidors fan àrdues activitats físiques rituals a les zones apartades de les muntanyes i estan compromesos amb la protecció del medi ambient. Les pràctiques del Shugendo s'inspiren en la vida i doctrina del llegendari místic japonès del segle VII En no Ozunu (o En no Gyoja), que és venerat com un bodhisattva o manifestació del Buda. Tal com demostra el documental, realitzat d'una forma poètica i experimental, el Shugendo no és una tradició aïllada, sinó l'expressió de diverses pràctiques espirituals que comparteixen objectius similars.


BUDISME

TítolAbraxas

Traduccions

DirectorNaoki Katô

Any2010

PaísJapó

Paraules Clau Comèdia, Budisme al Japó, Música,

SinopsiComèdia centrada en Jonen, un monjo budista que ensenya en un temple a Fukushima i que quan era més jove havia estat el cantant i guitarrista d'una banda de punk rock a Tòquio, famós pels torrents de ràbia que demostrava a cada concert. En Jonen porta ara una vida més tranquil·la i contemplativa, intenta ajudar els budistes que freqüenten el temple i té cura de la seva esposa i el seu fill. Però sovint es troba confús i fora de si, i quan esclata en ira tot parlant amb un grup de visitants adolescents, en Jonen decideix que necessita dedicar-se de nou a la música per donar sortida a les seves emocions. El superior del temple, en Genshu, pensa que és una bona idea, però alguns dels monjos no hi estan d'acord quan en Jonen comença a fer plans per a un concert de punk rock al tranquil poble rural que és al costat del temple. El film és una divertida aproximació a la vida monàstica budista del Japó i la tensió que es viu entre els valors tradicionals i les generacions joves.


BUDISME

TítolBrilliant Moon: Glimpses of Dilgo Khyentse Rinpoche

TraduccionsLluna brillant: espurneigs de Dilgo Khyentse Rinpoche, Luna brillante: destellos de Dilgo Khyentse Rimpoché

DirectorNeten Chokling

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Budisme tibetà, Dilgo Khyentse Rinpoche,

SinopsiDocumental sobre Dilgo Khyentse Rinpoche, un monjo budista tibetà que va ensenyar la pràctica de la meditació al dalai-lama, a la família reial de Bhutan i a altres figures importants. El film, narrat pels actors Richard Gere i Lou Reed, presenta la vida i el pensament d'aquesta rellevant figura del budisme tibetà.


BUDISME

TítolSo-wa Hamque Yeohang-ha-neun Beob

TraduccionsRolling Home with a Bull, Cap a casa amb un toro, Yendo a casa con un toro

DirectorSoonrye Yim

Any2010

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Budisme coreà,

SinopsiFilm basat en la novel·la de Kim Do-yeon, una paràbola budista sobre un poeta fracassat que emprèn un viatge per carretera a través de la Corea rural amb una noia que ha enviudat recentment, mentre cerca de vendre la vaca que pertanyia al seu pare. El viatge està ple de referents religiosos al budisme (entre els quals hi ha la vaca, amb un significat simbòlic), ja que la novel·la original tractava d'un pelegrinatge budista. L'adaptació del director se situa a la Corea contemporània, raó per la qual hi introdueix molts elements sobre la tensió entre tradició i modernitat a la Corea rural.


BUDISME

TítolEnter the Void

TraduccionsEntra a El Buit, Entra en El Vacío

DirectorGaspar Noé

Any2009

PaísFrança

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiDrama de caire psicològic sobre el tema de la permanència de l'ànima i el karma. L'Oscar és un distribuïdor de drogues que ven la mercaderia en un club de Tòquio anomenatEl Buit.Durant una transacció que surt malament, l'Oscar és assassinat a trets i la seva ànima afronta el pas d'una existència a l'altra. Quan era més jove, l'Oscar havia promès a la seva germana menor, la Linda, que sempre tindria cura d'ella. Quan la seva ànima abandona el cos, l'esperit emprèn un viatge per Tòquio en el moment de la creació humana. L'ànima de l'Oscar lluita per retrobar-se amb la Linda, que ara treballa com a ballarina exòtica.


BUDISME

TítolGama no abura

TraduccionsToad's Oil, Oli de gripau, Aceite de sapo

DirectorKôji Yakusho

Any2009

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Budisme al Japó, Filosofia budista,

SinopsiFilm que aprofundeix en el procés d'acceptació de la mort en el context de la cultura japonesa. El Takuro és un comerciant de mitjana edat. Té un fill adolescent, el Takuya, que està enamorat d'una noia anomenada Hikari. El Takuya i la seva família viuen a Tòquio, mentre que la Hikari és a Yokosuka. Mentre condueix per anar a visitar la noia, el Takuya mor en un accident de cotxe. Els familiars del Takuro estan desolats per la mort del noi, però el pare afronta la pèrdua ignorant la noia, fins al punt que quan la Hikari telefona al Takuya, el Takuro es fa passar pel seu fill difunt en lloc de dir-li a la noia que el seu enamorat ha mort. El Takuro manté una relació telefònica amb la Hikari, que creu que parla amb el Takuya. Només quan el Takuro ha d'emprendre un llarg viatge de negocis amb un significat espiritual reeixirà a assumir i a entendre la mort del seu fill.


BUDISME

TítolDeep in the Valley

TraduccionsDins la profunditat de la vall, En la profundidad del valle

DirectorAtsushi Funahashi

Any2009

PaísJapó

Paraules Clau Budisme al Japó, Filosofia budista, Drama,

SinopsiUna jove anomenada Kaori treballa per a una organització sense ànim de lucre que restaura imatges de pel·lícules casolanes del barri de Yanaka, a Tòquio, per tal de preservar-les com a referència històrica. La Kaori descobreix que en aquest barri hi havia una pagoda de cinc pisos al centre del cementiri que es va cremar el 1957. Hi ha el rumor que algú encara té material cinematogràfic de la pagoda i de l'incendi. Per trobar els films, la Kaori se serveix de l'Hisaki, un noi del barri. La relació entre els dos joves esdevé una atracció mútua. De sobte, la història fa un salt enrere als esdeveniments que van conduir a la construcció de la pagoda l'any 1800, amb els mateixos actors interpretant papers històrics.


BUDISME

TítolTulku

Traduccions

DirectorGesar Mukpo

Any2009

PaísCanadà

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà, Budisme als Estats Units,

SinopsiDocumental que narra les experiències personals de cinc joves occidentals que són identificats de nens com a tulkus o reencarnats de mestres budistes tibetans. Durant més de 700 anys, els tulkus han estat venerats com a líders i mestres del budisme tibetà. A partir de la dècada de 1970, diversos tulkus han estat identificats a Occident. El documental presenta alguns casos de tulkus occidentals, que no estan exempts d'un xoc cultural i de problemes d'identitat.


BUDISME

TítolZen

Traduccions

DirectorBanmei Takahashi

Any2009

PaísJapó

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Dogen, Budisme al Japó,

SinopsiDrama centrat en la figura històrica del monjo japonès Dogen Zenji, que va portar el budisme zen al Japó fa 750 anys, durant l'era Kamakura. El film narra com Dogen marxa cap a la Xina després de la mort de la seva mare, on arriba a la il·luminació mitjançant la pràctica del budisme Chan, desconegut al Japó. Decideix tornar al Japó per portar-hi el nou tipus de budisme, però hi troba una gran resistència per part dels monestirs budistes compromesos amb les qüestions d'Estat. La producció presenta la lluita del reformador per implantar el budisme zen al Japó fins a la seva mort. En conjunt, la pel·lícula ofereix una bona introducció a la història del budisme zen japonès i a la figura de Dogen, un dels mestres més importants del budisme d'aquest país.


BUDISME

TítolThe Search

TraduccionsLa recerca, La búsqueda

DirectorPadma Tseten

Any2009

PaísXina, Tibet

Paraules Clau Documental, Drama, Budisme tibetà, Budisme tradicional,

SinopsiAmbientat al Tibet contemporani, aquest film és un film dintre d'un film. Per un costat presenta, a manera de documental, la recerca dels actors i dels llocs per fer el film sobre la llegenda tibetana del príncep Drimé Kunden. Per un altre costat, el film explica una llegenda tibetana sobre una anterior encarnació de Buda, el príncep Drimé Kunden, símbol de la bondat i de l'altruisme, un home que va regalar totes les seves pertinences –incloent-hi l'esposa i els fills– a qui les necessités. Antigament, al Tibet molts coneixien la història, però ara costa trobar algú que pugui recordar la història del príncep compassiu. Un dia, la veu melodiosa d'una camperola atreu l'atenció de l'equip de gravació. Tot i que és d'extraordinària bellesa, la noia prefereix amagar-se darrere d'un mocador de colors. Quan la veuen, resulta que és la candidata perfecta per fer de princesa al film. Ella està d'acord a participar-hi i emprendre el llarg viatge a la recerca d'un candidat que faci de príncep Drimé Kunden, amb la condició que els cineastes l'acompanyin primer a veure el seu promès, que ha abandonat el seu poble natal per fer de professor en un poble llunyà. Un film particular que presenta aspectes actuals del budisme tibetà i de les llegendes que el conformen.


BUDISME

TítolPhobia 2

Traduccions

DirectorBanjong Pisanthanakun, Wisoot Poonworraluck, Paween Purijitpanya, Songyos Sugmakanan, Parkpoom Wongpoom

Any2009

PaísTailàndia

Paraules Clau Terror, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm format per cinc històries dirigides per cinc dels directors de cine de terror més reconeguts de Tailàndia. Les històries estan lligades a les creences del budisme popular d'aquest país.Novicitracta sobre un jove que comet un crim i cerca refugi en un temple budista, però hi troba el terror i l'angoixa a causa del mal que ha causat.Pavellótracta sobre un malalt que és embruixat per una pacient en coma.Contrabandistespresenta dos viatgers que descobreixen coses sobrenaturals al cotxe que els recull.Rescattracta sobre un venedor de cotxes de segona mà que descobreix el que els antics propietaris d'un cotxe van fer al cotxe que li van vendre. Finalment, la història anomenadaAl finaltracta sobre una actriu malalta que representa un fantasma.


BUDISME

TítolYom-Pee-Poa

Traduccions

DirectorChannarong Khuntee-tao, Nirand Thammapricha

Any2009

PaísTailàndia

Paraules Clau Comèdia, Budisme a Tailàndia,

SinopsiA un jove monjo novici i orfe se li apareix el fantasma del seu pare i li demana ajuda per trobar la seva mare a Bangkok i demanar-li que el perdoni per totes les coses dolentes que li havia fet quan era viu. El fill monjo segueix la voluntat del pare i emprèn el viatge a la recerca de la mare enmig de diverses situacions còmiques.


BUDISME

TítolBuddha's Lost Children Revisited

TraduccionsEls nens perduts de Buda visitats de nou, Los niños perdidos de Buda visitados de nuevo

DirectorMark Verkerk

Any2009

PaísPaïsos Baixos

Paraules Clau Documental, Budisme a Tailàndia,

SinopsiSeqüela del documentalBuddha's Lost Childrenrealitzat l'any 2006. El documental segueix l'activitat del monjo budista Khru Bah i els seus joves novicis al Triangle d'Or de Tailàndia, i mostra com arrisquen la vida per lluitar contra l'abús de drogues als pobles de les muntanyes circumdants.


BUDISME

TítolBlessings: The Tsoknyi Nangchen Nuns of Tibet

TraduccionsBendicions: les monges tibetanes de Tsoknyi Nangchen, Bendiciones: las monjas tibetanas de Tsoknyi Nangchen

DirectorVictress Hitchcock

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Dona, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental sobre les monges budistes tibetanes de la vall de Tsoknyi Nangchen. El film presenta un grup de dones occidentals que viatgen al Tibet per conèixer les monges que, durant segles, han lluitat contra la discriminació. El grup està guiat pel mestre Tsoknyi Rinpoche III, que va explicant les diferències culturals entre el món occidental i la cultura i el budisme tibetans. Explica també com els monestirs femenins van ser destruïts pels xinesos i com moltes de les monges van ser empresonades o bé obligades a tornar amb les seves famílies. Després van tornar als monestirs per reconstruir-los.


BUDISME

TítolA Month of Hungry Ghosts

TraduccionsUn mes de fantasmes famolencs, Un mes de fantasmas hambrientos

DirectorTony Kern

Any2008

PaísSingapur

Paraules Clau Documental, Budisme a Singapur, Budisme popular,

SinopsiSeguint una tradició budista popular, en algunes parts d'Àsia es creu que cada any, durant el setè mes lunar, s'obren les portes de l'infern i totes les ànimes queden lliures per vagar per la Terra. En aquest període, la creença diu que molts esperits deambulen i tracten de satisfer els seus desigs i capricis, raó per la qual són anomenatsfantasmes famolencs. Nombrosos rituals religiosos i representacions folklòriques, com les òperes de carrer, tenen lloc durant aquest mes per intentar apaivagar els esperits. El documental presenta els rituals del setè mes lunar a Singapur, un centre mundial de negocis on habiten molts immigrants de diferents països asiàtics. Encara que els rituals dels fantasmes famolencs es van originar a la Xina i encara es practiquen a tot el sud-est asiàtic en diverses formes, el documental subratlla com aquesta tradició s'està morint lentament.


BUDISME

TítolThe Dhamma Brothers

TraduccionsEls germans Dhamma, Los hermanos Dhamma

DirectorAndrew Kukura, Jenny Phillips

Any2008

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Filosofia budista, Budisme als Estats Units,

SinopsiDocumental sobre l'experiència de diversos convictes de la presó Donaldson d'Alabama, els quals, mitjançant la pràctica de la meditació budista, han assolit la introspecció i la pau interior i han pogut lluitar contra els seus dimonis interns per donar un gir a les seves vides. El film presenta entrevistes amb els interns que segueixen el programa, i les alterna amb les notícies sobre els crims que havien comès i amb imatges de les pràctiques de meditació que porten a terme a la presó, així com la meditació que fan els budistes al Vipassana Meditation Center de Shelburne Fall (Massachusetts).


BUDISME

TítolThe Coffin

TraduccionsEl taüt, El ataúd

DirectorEkachai Uekrongtham

Any2008

PaísCorea, Tailàndia

Paraules Clau Drama, Budisme a Tailàndia, Budisme popular, Karma,

SinopsiPel·lícula de suspens i fantasia basada en la creença tailandesa, practicada per molts budistes, segons la qual qui s'estira dins d'un taüt tancat durant un temps evita la mort i purifica el seu karma. La Sue Wong segueix aquesta tradició per intentar guarir el càncer que pateix, però el seu marit en Jack mor. La Chris també participa de la cerimònia, però mor durant sis minuts a causa del pànic i després reviu. Tant la Sue com la Chris tenen visions de fantasmes durant el temps que són dins del taüt, raó per la qual van a veure el professor Thanchai, qui els explica que l'experiència que han tingut està lligada a una maledicció i que per eliminar-la han de repetir la cerimònia.


BUDISME

TítolDe toewijding van Matthieu Ricard

TraduccionsThe Devotion of Matthieu Ricard, La devoció de Matthieu Ricard, La devoción de Matthieu Ricard

DirectorGeorge Schouten, Babeth M. Vanloo

Any2008

PaísPaïsos Baixos

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Matthieu Ricard, Budisme tibetà,

SinopsiFa gairebé quaranta anys, Matthieu Ricard deixa la seva França natal i una prometedora carrera en genètica cel·lular per fer-se monjo budista tibetà al Nepal. Actualment és traductor, fotògraf i autor d´èxit d´obres d´espiritualitat i científiques i participa activament en la recerca científica sobre els efectes de la meditació sobre el cervell. Forma part de diversos projectes humanitaris al Tibet i al Nepal, on resideix actualment. Aquest documental és un retrat de Matthieu Ricard, del seu esforç per continuar l´obra del seu difunt mestre, Dilgo Khyentse Rinpoche, a l´Himàlaia, de com exerceix com a traductor del dalai-lama a Europa i de la seva recerca científica, així com del seu compromís com a monjo.


BUDISME

TítolUnmistaken Child

TraduccionsEl nen inconfusible, El niño inconfundible

DirectorNati Baratz

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental centrat en la recerca de la reencarnació d'un lama en el context del budisme tibetà contemporani. Al Nepal, un monjo venerable, el Gueshe Lama Konchog, mor i un dels seus deixebles, un monjo jove anomenat Tenzin Zopa, cerca la reencarnació del seu mestre. El documental segueix la seva recerca a la vall de Tsum, on troba un nen de l'edat adequada que misteriosament respon a les possessions d'en Konchog. Després que el nen passa diverses proves, el Tenzin el porta a reunir-se amb el dalai-lama per continuar amb les proves, enmig de diversos interrogants. El film també aprofundeix en la relació que s'estableix entre el nen i el monjo Tenzin.


BUDISME

TítolOnly the Way

TraduccionsNomés el camí, Sólo el camino

DirectorDang Tak-Wing

Any2008

PaísHong Kong

Paraules Clau Drama, Filosofia budista, Karma,

SinopsiFilm que tracta sobre un home la vida del qual es transforma mitjançant els ensenyaments budistes. Un cantant pop veu com la seva vida decau quan la seva carrera musical fracassa, la seva nòvia el deixa i la seva mare mor. Tot sembla perdre sentit fins que coneix un venedor en un temple budista que l'introdueix en el camí budista i l'ajuda a trobar un nou sentit a la seva existència.


BUDISME

TítolShinran-sama: Negai, Soshite Hikari

TraduccionsShinran-same: His Wish and Light, Shinran-same: el seu desig i la seva llum, Shinram-same: su deseo y su luz

DirectorHonganji-ha

Any2008

PaísJapó

Paraules Clau Animació històrica, Animació biogràfica, Jodo Shinshu, Budisme de la Terra Pura,

SinopsiFilm d'animació japonès sobre la vida del mestre budista Jodo Shinshu, fundador del budisme de la Terra Pura al Japó en el segle XIII dC. El film es va realitzar amb motiu dels 750 anys de la seva mort.


BUDISME

TítolOkuribito

TraduccionsDepartures, Comiats, Despedidas

DirectorYôjirô Takita

Any2008

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Budisme al Japó, Filosofia budista,

SinopsiDrama japonés que presenta el tema dels rituals de passatge dels difunts al Japó, rituals lligats a la tradició budista. En Daigo Kobayashi és un músic talentós que es troba sense feina quan la seva orquestra es dissol sobtadament. Llavors pren la decisió de tornar a la seva petita ciutat natal, en respondre a un anunci per treballar en una companyia anomenadaDepartures(‘comiats'), creient que es tracta d'una agència de viatges. Però aviat descobreix que la feina consisteix en la preparació dels cossos dels difunts per al seu viatge a l'altra vida. Tot i així, en Daigo accepta la posició com a guardià entre la vida i la mort i a poc a poc va augmentant la seva estima per la vida. Mentre que la seva esposa i els seus amics menyspreen la seva nova feina, ell se sent orgullós d'ajudar que els morts rebin un comiat apropiat.


BUDISME

TítolUppalavanna

Traduccions

DirectorSunil Ariyaratne

Any2008

PaísSri Lanka

Paraules Clau Drama, Budisme singalès,

SinopsiFilm ambientat durant la insurrecció del 1987-1989 de Sri Lanka. La trama presenta en Ratnapala, un estudiant de la Universitat de Colombo i exmembre de la guerrilla, que visita la seva mare a Anuradhapura. El jove està a punt de ser assassinat per un antic camarada que afirma que en Ratnapala havia filtrat secrets de la guerrilla al Govern. El jove guerriller queda ferit i intenta de tornar al campament base, però es perd i va a parar a prop del monestir de monges budistes d´Anuradhapura. La monja Uppalavanna el troba i decideix curar-lo. Durant el temps de la guarició, la Uppalavanna narra la seva història quan era una noia laica anomenada Upali i s´enamora del fill del seu professor de ball. Van fugir junts, fet que provoca la mort prematura de la seva mare. La Upali i el seu marit van al funeral i, allí, el seu pare mata el marit de la noia. El pare va a la presó, mentre la Upali decideix redimir tots els seus pecats entrant en un monestir de monges budistes. El seu passat i l´atenció secreta al ferit fan que la Uppalavanna actuï de forma estranya, cosa que la superiora del monestir adverteix. Per això la superiora recorda a la Uppalavanna la història de la seva homònima, la deixeble de Buda. Poc després, els vilatans busquen l´assassí i el capturen per matar-lo. En assabentar-se que va rebre ajut del monestir, els vilatans es neguen a oferir més almoïnes a la comunitat, cosa que implica la fi del cenobi. La Uppalavanna reconeix la seva culpa i, per demostrar la innocència de les altres monges, deixa el monestir i se'n va només amb el seu bol per demanar almoïna.


BUDISME

TítolLiu lang shen gou ren

TraduccionsGod Man Dog, Déu, home, gos, Dios, hombre, perro

DirectorSinging Chen

Any2008

PaísTaiwan

Paraules Clau Drama, Budisme a Taiwan, Karma,

SinopsiDrama ambientat al Taiwan contemporani, on els karmes dels diversos personatges que s'hi presenten resulten misteriosament lligats. La Ching és una model que pateix una depressió després del part. El seu matrimoni amb l'A Xiong no va gens bé. Mentre la parella emprèn la lluita per salvar el seu matrimoni, un altre personatge, en Niu Jiao, es dedica a portar estàtues de deïtats budistes a les celebracions religioses locals per tot Tailàndia. Mentrestant, el jove fugitiu Xian intenta guanyar-se la vida robant i participant en diversos concursos de menjar. Per un altre costat, el tallador aborigen Biung fa tot el possible per evitar de donar-se a la beguda quan la seva filla Savi es prepara per estudiar kick-boxing a Taiwan. Mentre cadascun d'aquests personatges lluita valentament per sobreviure, els seus camins comencen a creuar-se en formes molt curioses.


BUDISME

TítolNak prok

TraduccionsIn the Shadow of Naga, A l'ombra de Naga, A la sombra de Naga

DirectorNasorn Panungkasiri

Any2008

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Acció, Budisme a Tailàndia,

SinopsiLa tradició budista afirma que la serp Naga es va transformar en un ésser humà per poder fer-se monjo. Però, quan el Buda detecta la seva naturalesa falsa i l'expulsa del monestir, li dóna l'oportunitat de tornar a néixer com a ésser humà si pot purificar el seu karma. Al·legoritzant la llegenda, el film presenta els delinqüents Parn, Per i Singh, que fan un atracament i enterren el botí a prop d'un monestir budista per tal d'evitar ser capturats per la policia. Mesos més tard, en tornar per recollir el botí amagat, els tres delinqüents descobreixen que s'ha erigit una nova sala del monestir al lloc exacte on el tresor havia estat enterrat. Desesperats, demanen al superior del monestir de ser admesos com a novicis per poder accedir-hi i localitzar el tresor. A mesura que comencen a estudiar els ensenyaments de Buda, el Parn i el Singh continuen centrats en el propòsit de trobar el botí, mentre que en Per pren la decisió de no esdevenir monjo sinó de portar una vida recta per dedicar-se a la purificació del seu karma. La situació es complica quan la núvia del Singh hi apareix inesperadament i els tres homes no poden posar-se d'acord sobre què han de fer.


BUDISME

TítolJourney Into Buddhism: Dharma River

TraduccionsViatge al budisme: el riu del Dharma, Viaje al budismo: el río del Dharma

DirectorJohn Bush

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme a Laos, Budisme a Tailàndia, Budisme a Birmània,

SinopsiDocumental que presenta diversos llocs emblemàtics del budisme a Laos, Tailàndia i Birmània, a través d'un viatge en barca pels rius que van vorejant diversos monestirs, santuaris i ruïnes budistes d'aquestes regions.


BUDISME

TítolPrawat Phra Phuttajao

TraduccionsThe Life of Buddha, La vida de Buda

DirectorKritsaman Wattananarong

Any2007

PaísTailàndia

Paraules Clau Animació biogràfica, Budisme a l'Índia,

SinopsiFilm d'animació sobre la vida de Buda basat estrictament en els relats del cànon budista (Tripitaka) i realitzat amb motiu del 80è aniversari del rei Bhumibol Adulyadej. Destinat a un públic infantil amb un coneixement contextual de la cultura budista.


BUDISME

TítolUn Buda

Traduccions

DirectorDiego Rafecas

Any2007

PaísArgentina

Paraules Clau Drama, Budisme a Occident, Budisme a l'Argentina,

SinopsiLa trama del film segueix dos germans orfes d'Argentina, els pares dels quals van ser assassinats pels militars durant la ´guerra´ de la dècada del 1970. El Tomas és un jove retirat que experimenta amb les pràctiques ascètiques budistes i té una compassió instintiva envers els altres. El seu germà gran, el Rafael, és un professor universitari de filosofia, individualista i solitari. Les lluites entre els germans i dels germans amb el món que els envolta a Buenos Aires prenen un gir dramàtic quan es troben tots dos en un centre zen rural de l'Argentina.


BUDISME

TítolTathagatha Buda

TraduccionsTathagatha Buddha: The Life and Times of Gautama Buddha, El cercador del camí: Gautama Buda, El buscador del camino: Gautama Buda

DirectorAllani Sridhar

Any2007

PaísÍndia

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Budisme a l'Índia, Buda,

SinopsiDramatització de la vida de Siddharta Gautama, posteriorment conegut com el Buda, que va viure en el segle VI aC. La trama segueix el procés de despertar del personatge, des de la seva vida com a príncep fins al moment de la seva il·luminació espiritual i la predicació de la seva doctrina. Film destinat a un públic de l'Índia, amb un vocabulari especialitzat.


BUDISME

TítolOpapatika

Traduccions

DirectorThanakorn Pongsuwan

Any2007

PaísTailàndia

Paraules Clau Acció, Fantasia, Budisme a Tailàndia, Filosofia budista,

SinopsiFilm d'acció i fantasia que recull diverses tradicions populars lligades al budisme tailandès. Els opapatikas són una raça especial de persones que han mort només per ser ressuscitades amb poders especials sobrehumans, com ara el fet de ser immortals. El Techit és un detectiu de la policia que descobreix els secrets dels opapatikas i vol unir-se a aquesta fraternitat obscura. Amb aquest propòsit s'acosta al mestre opapatika Sadok, amb l'esperança de convertir el seu somni en realitat. El Sadok permet que el Techit esdevingui un opapatika però amb la condició que es tregui la vida. El Techit adquireix així l'habilitat de veure el futur, però comença a perdre gradualment el seu sentit moral i la seva humanitat per convertir-se en un lluitador.


BUDISME

TítolHow to Cook Your Life

TraduccionsCom pots cuinar la teva vida, Cómo cocinar tu vida

DirectorDoris Dörrie

Any2007

PaísAlemanya, Estats Units

Paraules Clau Documental, Budisme zen, Cuina budista,

SinopsiDocumental al voltant d´Edward Espe Brown, cuiner de Califòrnia que es dedica a fer cursos sobre cuina i meditació zen. El personatge explica com es fan diversos plats mentre il·lustra diferents aspectes de la vida espiritual zen.


BUDISME

TítolThe Life of Buddha

TraduccionsLa vida de Buda

DirectorClive Maltby

Any2007

PaísRegne Unit

Paraules Clau Documental biogràfic, Buda,

SinopsiDocumental realitzat per la BBC i pel Discovery Channel sobre la vida de Buda, fundador del budisme. El documental, de caràcter didàctic, presenta la vida de Siddharta Gautama a partir de les tradicions budistes, fins que es converteix en el Buda. Es tracta d'un documental amb un contingut didàctic destinat a un públic occidental.


BUDISME

TítolSankara

Traduccions

DirectorPrasanna Jayakody

Any2007

PaísSingapur

Paraules Clau Drama, Budisme a Singapur,

SinopsiL´Ananda, un monjo budista, és contractat per restaurar els frescos d´un temple situat al sud de Sri Lanka. En arribar a la remota aldea, el monjo artísta es dedica obedientment als antics frescos. Els frescos representen el Thelapaththa Jathakaya, on el Buda afirma que qui té grans objectius a la vida no ha de posar l´atenció en les coses mundanes. Els frescos ofereixen descripcions detallades dels perills de les coses del món, com ara diverses figures femenines sensuals. El monjo lluita per mantenir la seva atenció en la tasca encomanada, però es distreu quan sent el so metàl·lic d´un joiell femení. Descobreix després, a terra, l´agulla dels cabells d´una dona i es retira a la seva habitació, on comença a tenir fantasies sobre la relació amb la propietària de l´objecte. Més tard, quan els frescos són objecte de vandalisme i el monjo es veu obligat a romandre al poble durant més temps del previst, es troba que la seva atenció es dirigeix cada cop més vers una jove camperola.


BUDISME

TítolThe Giant Buddhas

TraduccionsEls budes gegants, Los budas gigantes

DirectorChristian Frei

Any2006

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental històric, Afganistan,

SinopsiArran de la crida dels talibans per destruir totes les estàtues religioses no islàmiques el febrer del 2001, el món perd dos dels seus monuments més notables. Tot i la indignació internacional, els dos budes de pedra són destruïts pels fonamentalistes islàmics. En el documental, el director viatja a la vall de Bamiyan, a l'Afganistan, per intentar filmar aquest acte destructiu, al mateix temps que presenta la història d'aquestes estàtues llegendàries.


BUDISME

Títol1/3

TraduccionsOne-Third, Un terç, Un tercio

DirectorYong-man Kim

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiDrama sobre un jove monjo budista que vol ajudar la seva veïna prostituta i els dilemes morals que això li comporta. El Chris, el jove monjo, duu una vida senzilla i es guanya la vida dibuixant retrats a Washington Square Park, on intenta mantenir una mentalitat optimista malgrat que viu en una ciutat plena de corrupció, cobejança i pobresa. El Chris veu la seva veïna adolescent, la Lotusia, com un símbol de puresa. Però quan descobreix, a través d'un forat a la paret, que la seva veïna ha patit terribles abusos per part dels seus pares i que es prostitueix, el Chris s'hi involucra meditant sobre el símbol xinès ´MU´, que representa el buit i la desafecció. Quan la Lotusia mata accidentalment un home innocent, el Chris emprèn la recerca de la nena espantada amb l'esperança de poder-li proporcionar la pau que ella desitja profundament. Malgrat els valents esforços del Chris, el destí sembla que té altres plans, que generen diversos conflictes interiors al jove monjo.


BUDISME

TítolAsoka

TraduccionsSamrat Ashoka, Ashoka, Ashoka el Gran, Ashoka el Grande

DirectorSantosh Sivan

Any2006

PaísÍndia

Paraules Clau Drama biogràfic, Budisme a l'Índia,

SinopsiDrama històric sobre l'emperador Ashoka, de la dinastia Maurya (274-232 aC), famós per haver unificat gran part de l'Índia moderna i per transformar el budisme de religió local en religió mundial. Al principi de la seva vida, com a seguidor de la regió de Magadha, lliura una brutal campanya contra el regne veí, que deixa la terra devastada i massacra molts dels seus habitants. La fatídica guerra marca profundament el jove rei, que es penedeix de la mort que ha sembrat. Penedit, Ashoka renuncia a la violència i va a un santuari budista a la recerca de la pau. El film és una representació, a manera de producció èpica, d'un dels personatges més importants de la història del desenvolupament del budisme.


BUDISME

TítolKhadak

Traduccions

DirectorPeter Brosens, Jessica Woodworth

Any2006

PaísMongòlia

Paraules Clau Drama, Xamanisme, Budisme a Mongòlia,

SinopsiEn Bagi viu a l'actual Mongòlia, però la seva existència no és gaire diferent de la dels seus avantpassats: es dedica a criar bestiar i ovelles a les planures agrestes, viu en una iurta i comparteix el seu humil habitatge amb la seva mare i el seu avi. En Bagi té sovint atacs epilèptics, i quan un dels atacs li fan perdre el coneixement, la seva família demana a una xamana capaç d'arribar a ell en el món dels esperits que el porti de tornada al món dels vius. Durant el seu viatge, però, la xamana descobreix que en Bagi té poders místics que no ha desenvolupat, i que està destinat a esdevenir ell mateix un xaman. Mentre en Bagi i la seva família intenten esbrinar què significa tot això, hi arriba un grup de soldats i funcionaris per informar-los que, a causa d'una epidèmia sorgida entre el bestiar, han de confiscar els seus animals i reubicar en Bagi i la seva família a la ciutat. Mentre en Bagi fa el camí cap a la ciutat es troba amb la Zolzaya, una jove ballarina que sobreviu robant carbó. Amb el seu ajut, en Bagi descobreix la seva veritable vocació. La pel·lícula ofereix molts dels elements religiosos de Mongòlia, on es barregen elements xamànics i budistes.


BUDISME

Títol10 Questions for The Dalai-lama

Traduccions10 preguntes al dalai-lama, 10 preguntas al dalai-lama

DirectorRick Ray

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Dalai-lama,

SinopsiDocumental profundament filosòfic, on el director entrevista el dalai-lama sobre qüestions específiques com ara: “Per què els pobres són normalment més feliços que els rics?”, “És necessari que una societat abandoni els seus valors tradicionals per poder adaptar-se a la modenitat?” o bé “Com pot algú que abraça la no-violència respondre a les agressions violentes?”. En respondre les preguntes, el dalai-lama explica les seves experiències visitant països com ara Israel, Egipte, Síria i el Líban. El film també ofereix nombroses filmacions d'arxiu que il·lustren diverses cultures, en particular la tibetana.


BUDISME

TítolMi-la-ras-pa'i rnam-thar

TraduccionsMilarepa, Milarepa: Magician, Murderer, Saint, Milarepa: mag, assassí, sant, Milarepa: mago, asesino, santo

DirectorNeten Chokling

Any2006

PaísBhutan

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Milarepa, Budisme tibetà,

SinopsiDramatització de la joventut del místic tibetà Milarepa. La història es desenvolupa en el segle XI dC, quan Milarepa –anomenat Thopaga abans de convertir-se al budisme– perd el pare sobtadament i troba que la seva vida còmoda esdevé un infern. La seva tia i el seu oncle, la Peydon i el Gyalsten, s'apoderen de l'herència del difunt i forcen el Thopaga, la seva mare, la Kargyen, i la seva germana a un esclavatge domèstic. Quan el Thopaga fa 16 anys, la Kargyen aprofita l'oportunitat per celebrar una festa de compromís matrimonial on reclama l'herència familiar. La gent del poble i els oncles els donen l'esquena, raó per la qual la Kargyen anima el Thopaga a marxar del poble per aprendre màgia negra per venjar la família. Al final, el Thopaga hi torna dominant les arts màgiques i destrueix el poble i mata els oncles i molts dels que no van voler ajudar la seva família. Penedit i trastornat pels seus actes, busca la pau tot fent-se monjo budista.


BUDISME

TítolValley of Flowers

TraduccionsLa vall de les flors, El valle de las flores

DirectorPan Nalin

Any2006

PaísÍndia, França

Paraules Clau Budisme tibetà, Filosofia budista, Karma,

SinopsiDrama que tracta el tema de la reencarnació en el context d'una relació romàntica, seguint el període de dos segles: de la ruta de la Seda i el Tibet del segle XIX al Japó contemporani, simbòlicament el camí que va seguir l'expansió del budisme. La trama presenta un grup de bandits que opera en una regió indeterminada de la ruta de la Seda sota el lideratge d'en Jalan. En trobar una màscara misteriosa, hi apareix la Usha, una noia que diu que té poders sobrenaturals. En Jalan i la Usha s'enamoren, però quan un astròleg diu a la parella que no estan destinats a estar junts, els dos personatges decideixen canviar el su destí. En el marc de diverses tensions dins del grup de lladres, els comerciants contracten en Yeti, un home savi, perquè els protegeixi contra els lladres. En Yeti persegueix la parella amb els seus homes i fereix en Jalan, que és acollit en un monestir budista. Hi pren un elixir d'immortalitat per poder estar eternament al costat de la Usha, però aquesta mor per culta d'en Yeti. En Jalan, ara immortal, resta sol, fins que passa el temps i la narració continua al Tòquio contemporani. En Jalan es retroba amb la Usha, la qual s'ha reencarnat cinc vegades, sempre a la recerca del seu estimat. En Yeti apareix novament per explicar la importància de mantenir l'equilibri del karma. Després d'afrontar diverses adversitats, els dos amants moren sense poder estar junts. El film ofereix diverses reflexions sobre la flosofia budista, així com la representació de tradicions populars lligades al budisme tibetà i xinès.


BUDISME

TítolOn Life and Enlightenment: Principles of Buddhism with His Holiness the Dalai-lama

TraduccionsSobre la vida i la il·luminació: principis del budisme amb Sa Santedat el Dalai-lama, Sobre la vida y la iluminación: principios del budismo con Su Santidad el Dalai-lama

DirectorKaushik Ray

Any2006

PaísÍndia

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental sobre el budisme tibetà Vajrayana. El film presenta els diversos nivells del progrés espiritual que segueixen milers de monjos budistes sota el guiatge espiritual del dalai-lama, amb nombroses imatges i testimoniatges dels monjos i de les pràctiques concretes que segueixen. El dalai-lama hi pren un relleu especial com a centre de les reflexions sobre el camí budista tibetà.


BUDISME

TítolAct Normal

TraduccionsActua amb normalitat, Actúa con normalidad

DirectorOlaf de Fleur Johannesson

Any2006

PaísIslàndia

Paraules Clau Documental, Budisme a Tailàndia, Budisme a Islàndia,

SinopsiDocumental enregistrat al llarg de deu anys que gira al voltant de Robert T. Edison, qui als 18 anys deixa Anglaterra per fer-se monjo budista a Tailàndia. Cinc anys després (1994) és enviat a Islàndia per crear la primera comunitat budista en aquest país. Posteriorment deixa els hàbits per casar-se, i més tard torna a Tailàndia per fer-se monjo novament. Al costat de l'aventura biogràfica, el documental revela diversos aspectes del budisme tailandès i sobre la implantació del budisme a Islàndia.


BUDISME

TítolThe Lion's Roar

TraduccionsEl rugit del lleó, El rugido del león

DirectorMark Elliott

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Gyalwa Karmapa, Budisme tibetà,

SinopsiRetrat documental del difunt XVIè Gyalwa Karmapa, el gran mestre budista tibetà conegut com elLama del Barret Negre. El karmapa és el cap del llinatge Karma Kagyu, un dels quatre grans llinatges del budisme tibetà. La seva línia de reencarnacions successives té els orígens en el segle XIII, quan va ser identificat el primer tulku, o reencarnacions dels mestres budistes. És reconegut com l'encarnació dels ensenyaments del seu llinatge, que troba el seu origen en els grans mestres del Tibet com ara Milarepa. El film segueix el viatge del karmapa a Amèrica del Nord, on visita la Nació Hopi, hi fa conferències, realitza la cerimònia de la “Corona Negra” (Vajra Makut), visita zoològics i sales de videojocs i inaugura la construcció del centre Karma Triyana Dharmachakra a Woodstock, Nova York, la seu del seu llinatge a Amèrica del Nord.


BUDISME

TítolSang sattawat

TraduccionsSyndromes and a Century, Síndromes i un segle, Síndromes y un siglo

DirectorApichatpong Weerasethakul

Any2006

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama romàntic, Filosofia budista, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm basat en la vida dels pares del director i la tasca que desenvolupen en un hospital de Tailàndia. El film presenta tres episodis que tenen lloc al llarg de quaranta anys al mateix hospital. A la primera història, un metge jove que acaba de començar a treballar en un hospital de Bangkok s´enamora d´una jove cirurgiana. Però ella se sent atreta per un home que conrea i ven orquídies. Més tard, un monjo va al mateix hospital a visitar una doctora; en el transcurs de la visita, tots dos descobreixen que tenen una química poderosa, que pot ser amor o pot ser un nivell profund de la comunicació espiritual. La tercera història presenta un estudiant de medicina que fa pràctiques al mateix hospital i que té dificultats per entendre's amb el personal administratiu. s´escapa cap a l´extrem de l´hospital i hi descobreix una ala oblidada amb pacients que pateixen diverses malalties estranyes.


BUDISME

TítolBuddha's Lost Children

TraduccionsEls nens perduts de Buda, Los niños perdidos de Buda

DirectorMark Verkerk

Any2006

PaísPaïsos Baixos

Paraules Clau Documental, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDocumental que narra la història d'en Khru Bah Neua Chai Kositto, un monjo budista tailandès que dedica la seva vida als nens orfes a la zona del Triangle d'Or de Tailàndia, una regió socialment deprimida. Es tracta d'una presentació de la dimensió social del budisme, sovint oblidada.


BUDISME

TítolHana yori mo naho

TraduccionsHana, Hana: The Tale of a Reluctant Samurai, Hana: la història del samurai reticent, Hana: la historia del samurai reticent

DirectorHirokazu Koreeda

Any2006

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Budisme al Japó, Bushido, Filosofia budista,

SinopsiAmbientat al Japó de l'era Genroku (segle XVIII), el film presenta un samurai jove i sense experiència, l'Aoki Sozaemon, que ha vingut de Matsumoto a Edo. L'Aoki viu en un barri pobre i espera trobar l'assassí del seu pare per venjar-s'hi i restaurar l'honor del seu clan. Tanmateix, la seva set de venjança i el fet de descobrir que la seva víctima és un altre samurai pobre amb una esposa i amb nens el porten a dubtar dels seus propòsits i a replantejar-se el sentit del veritable honor. És un film de caire històric que planteja diversos aspectes ètics del codi Bushido, arrelat en la filosofia budista.


BUDISME

TítolRecalling a Buddha: Memories of the XVIth Karmapa

TraduccionsRecordant Buda: memòries del XVIè karmapa, Recordando a Buda: Memorias del XVIº karmapa

DirectorGregg Eller

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental que explica la vida de Sa Santedat Karmapa XVI, un lama budista de gran relleu. La narració es construeix a partir de les persones que li van ser properes al Tibet, la generació de mestres budistes que ell va educar i molts altres personatges que el van conèixer. La història també descriu l'evolució del budisme tibetà a Occident.


BUDISME

TítolThe Zen Mind

TraduccionsLa ment zen, La mente zen

DirectorJon Braeley

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó, Budisme zen,

SinopsiDocumental que apropa el públic a la tradició budista zen, particularment al Japó, una de les formes del budisme que ha conegut més difusió al món durant els últims cinquanta anys. El documental descriu la història del zen al Japó del segle XII, quan el mestre Dogen el porta des de la Xina, i segueix el seu desenvolupament fins als nostres dies.


BUDISME

TítolDreaming Lhasa

Traduccions

DirectorRita Sarin, Tenzing Sonam

Any2006

PaísÍndia, Regne Unit

Paraules Clau Drama, Budisme tibetà,

SinopsiLa Karma, una jove tibetana de Nova York, arriba a Dharamsala, el lloc d'exili del dalai-lama a l'Índia, a la recerca de les seves arrels tibetanes. La noia està fent un documental sobre els antics presoners polítics que van escapar del Tibet. Un dels seus entrevistats és en Dhondup, que ha arribat recentment a l'Índia fugint del Tibet. El refugiat explica a la Karma que la seva mare moribunda li va fer prometre que lliuraria una vella caixa màgica a un exiliat tibetà anomenat Loga, i apel·la a la seva ajuda per localitzar l'home en qüestió. Les investigacions revelen que en Loga, un excombatent de la resistència entrenat per la CIA, ha desaparegut: durant els últims quinze anys no se'n sap res, i es creu que ha mort. A mesura que va descobrint les misterioses circumstàncies de la desaparició d'en Loga, la Karma s'adona que se sent atreta per en Dhondup. Enmig del vòrtex de la investigació, els personatges coneixen el món de la comunitat tibetana a l'exili a l'Índia i el viatge esdevé un descobriment de les pròpies arrels. El film, a més de presentar diversos aspectes del budisme tibetà i la seva vivència popular, ofereix una aproximació a la realitat dels tibetans exiliats a l'Índia.


BUDISME

TítolLhing Vjags Kyi Ma Ni Rdo Vbum

TraduccionsThe Silent Holy Stones, Les silencioses pedres sagrades, Las silenciosas piedras sagradas

DirectorPema Tseden

Any2005

PaísXina

Paraules Clau Comèdia, Budisme xinès,

SinopsiUna comèdia transparent que s'apropa a la influència dels mitjans de comunicació sobre la cultura rural xinesa, i en concret sobre la vida monàstica budista. El personatge principal és un nen obligat pels seus pares a formar-se en un monestir budista per tal que esdevingui monjo. El nen, anomenat Petit Lama, té dificultats per concentrar-se en els estudis i les pràctiques que ha de seguir al monestir. Quan obté permís per visitar la seva família durant uns dies amb motiu de la festa de cap d'any, queda fascinat amb la televisió i el vídeo que han comprat els seus pares, i passa hores veient-hi films occidentals. Quan ha de tornar al monestir vol emportar-se l'aparell de televisió i el vídeo perquè el seu mestre els pugui veure, al mateix temps que trontolla la seva idoneïtat com a monjo.


BUDISME

TítolAmongst White Clouds

TraduccionsEntre els núvols blancs, Entre las nubes blancas

DirectorEdward Burger

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme zen, Budisme xinès,

SinopsiInusual documental sobre els monjos eremites budistes de les muntanyes de Zhongnan, a la Xina. El director segueix la lectura del llibre de Bill PorterRoad to Neven(‘Camí cap al cel'), una crònica de viatge de l'autor quan va visitar els ermitans. El director entrevista molts dels ermitans, amb els quals va conviure durant uns anys. Expliquen aspectes essencials del budisme zen i la manera com l'apliquen a la forma de vida solitària per la qual van optar.


BUDISME

TítolDie Höhle des gelben Hundes

TraduccionsThe Cave of the Yellow Dog, El gos mongol, El perro mongol

DirectorByambasuren Davaa

Any2005

PaísMongòlia, Alemanya

Paraules Clau Drama, Budisme a Mongòlia,

SinopsiHistòria centrada en una família de nòmades de Mongòlia, la seva forma tradicional de vida i la creixent influència de la vida urbana. La trama presenta una nena nòmada anomenada Nansal que troba un gos perdut a la planura de Mongòlia. El gos es converteix en el seu millor amic, malgrat l'oposició dels seus pares. Només quan el cadell de gos, Zocher, salva la vida de la nena, el pare i la mare reconeixen la seva bona ànima. Al llarg de la pel·lícula hi apareixen diversos elements del budisme barrejats amb les tradicions xamàniques, tal com es viu la religiositat entre els pobles nòmades de Mongòlia.


BUDISME

TítolBuddha Wild: Monk in a Hut

TraduccionsBuda salvatge: el monjo en una cabana, Buda salvaje: el monje en una choza

DirectorAnna Wilding

Any2005

PaísTailàndia, Regne Unit, Nova Zelanda

Paraules Clau Documental, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDocumental que mira de sintetitzar els components de la cultura oriental i de l'occidental, tot centrant-se en la vida, les creences i la cultura compartida d'un grup de monjos budistes de Sri Lanka i de Tailàndia. La directora indaga sobre el que significa, dins del budisme Theravada, viure en harmonia amb la natura i el medi ambient, i allò que configura el dia a dia darrere de les portes d'un monestir budista. Pregunta també als monjos la seva opinió sobre temes com ara la política, el racisme, el sexe i el celibat. En conjunt, el documental ofereix una aproximació realista i molt humana al budisme de tradició Theravada.


BUDISME

TítolShisha No Sho

TraduccionsThe Book of the Dead, El llibre dels morts, El libro de los muertos

DirectorKihachiro Kawamoto

Any2005

PaísJapó

Paraules Clau Drama històric, Animació, Stop-motion, Budisme xinès,

SinopsiPel·lícula animada, realitzada amb el sistema stop-motion, basada en la novel·la homònima de Shinobu Orikuchi. Ambientada en el Japó del període Nara (vers l'any 750 dC), la trama presenta la Iratsume, una jove noble obsessionada amb el budisme, la nova religió. Passa gran part del temps copiant a mà els sutres per tractar d'entendre millor les ensenyances de Buda. La vigília de cada equinocci i solstici, però, comença a veure una figura radiant flotant entre els pics bessons de la llunyana muntanya Futakami. Una nit, després de completar l'enèssima còpia d'un sutra, la Iratsume nota que la figura que anhelava veure de nou apareix enfosquida per un núvol. Per poder veure la figura de prop, s'escapa de casa fins al peu de la muntanya i arriba a un temple on és prohibida l'entrada de dones. S'assabenta llavors que la figura no és el Buda, sinó l'ànima del príncep Otsu, un príncep que va morir executat i l'ànima del qual vaga en pena entre aquest món i l'altre. Quan la Iratsume i l'ànima de l'Otsu es troben, se senten atrets. Es forja un vincle, de manera que es complementen l'un a l'altre, cosa que fa que l'ànima del príncep trobi repòs. La pel·lícula subratlla l'ensenyament budista japonès segons el qual les ànimes dels difunts han de ser alliberades sense importar qui són.


BUDISME

TítolLu Cao Di

TraduccionsMongolian Ping Pong, Ping-pong mongol

DirectorHao Ning

Any2005

PaísMongòlia

Paraules Clau Comèdia, Drama, Budisme a Mongòlia,

SinopsiUna aproximació humorística que subratlla les diferències entre el món rural de les estepes mongoles i els avenços tecnològics. Aquesta comèdia comença quan el Bilike, l'Erguotou i el Dawa, tres nens que pertanyen a les tribus nòmades de Mongòlia, descobreixen una misteriosa bola blanca flotant sobre l'aigua del riu. L'àvia del Bilike diu que l'estranya esfera és una perla brillant caiguda del cel, raó per la qual els joves es queden desperts tota la nit esperant que la pilota s'il·lumini, però sense cap resultat. Quan els altres membres del clan no ofereixen més que mirades perplexes i especulació sense sentit, el Bilike, l'Erguotou i el Dawa viatgen a un monestir budista llunyà per preguntar als savis monjos sobre l'objecte misteriós, que admeten que mai no han vist un objecte com aquest. Només quan els nens veuen un campionat de ping-pong a la televisió del pare del Dawa entenen que el seu descobriment és la "bola nacional de la Xina". Decidits a tornar la pilota als seus legítims propietaris, el Bilike, l'Erguotou i el Dawa emprenen el camí cap a Pequín sense adonar-se de la distància que separa la planura rural de la Xina tecnològicament avançada.


BUDISME

TítolCompassion in Exile: The Life of the 14th Dalai-lama

TraduccionsCompassió en l'exili: la vida del 14è dalai-lama, Compasión en el exilio: la vida del 14º dalai-lama

DirectorMickey Lemle

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Dalai-lama, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental centrat en la història recent del Tibet i el seu desenvolupament sota l'ocupació xinesa, i la força unificadora que exerceix en tots els tibetans l'exiliat Tenzin Gyatso, el catorzè dalai-lama. El film explica la seva història: essent un nen pagès, va ser reconegut als 3 anys com l'encarnació del líder del Tibet. Se li va donar una educació accelerada per preparar-lo per assumir el tron, quan va tenir lloc la crisi de l'ocupació xinesa del Tibet. Guanyador del Premi Nobel de la Pau l'any 1989, sempre s'ha mostrat com un home humil malgrat que és una celebritat mundial i el líder del Govern tibetà a l'exili, que anhela viure la vida d'un senzill monjo. A més de posar l'atenció en la vida i les aspiracions del dalai-lama, aquest documental explora també els efectes de les modernes polítiques de la Xina sobre el poble tibetà.


BUDISME

TítolOn the Road with the Red God Macchendranath

TraduccionsDe camí amb el déu Vermell Macchendranath, De camino con el dios Rojo Macchendranath

DirectorKesang Tseten

Any2005

PaísNepal

Paraules Clau Documental, Budisme al Nepal,

SinopsiDocumental sobre el ritual amb motiu de les festivitats del déu Macchendranath, que té lloc cada any a la vall de Katmandú, on es barregen els pelegrins budistes tibetans i els hinduistes. El film segueix els pelegrins que fan el pelegrinatge d'un mes per poder participar en els rituals, i els diversos sacrificis que els envolten.


BUDISME

TítolRinne

TraduccionsReincarnation, Reencarnació, Reencarnación

DirectorTakashi Shimizu

Any2005

PaísJapó

Paraules Clau Terror, Filosofia budista,

SinopsiProducció de terror que reflecteix la sensibilitat japonesa sobre la reencarnació i l'existència de fantasmes i esperits malignes, molt present en el budisme popular i lligada a la producció cinematogràfica japonesa. La trama presenta la història d'un equip de filmació que va a treballar a un hotel que havia estat l'escenari d'una sèrie d'assassinats cruents i descobreix que els fantasmes del passat encara hi resideixen. L'actriu principal comença a veure aquests fantasmes i descobreix que anys abans un professor hi va assassinar la seva dona, la seva filla i nou hostes de l'hotel. Al llarg del film, el fantasma de l'assassí intentarà impedir que la filmació arribi a la gran pantalla.


BUDISME

TítolGost of Mae Nak

TraduccionsLlegenda mortal, Leyenda mortal

DirectorMark Duffield

Any2005

PaísTailàndia

Paraules Clau Terror, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm basat en una llegenda tailandesa molt popular, objecte de diverses obres literàries i cinematogràfiques, sobre un soldat que torna de la guerra al seu poble natal sense saber que la seva dona és ara un fantasma. La història es presenta en el context contemporani a partir d'una parella que va a viure a una casa on habita el fantasma. Uns monjos budistes havien intentat exorcitzar el lloc, raó per la qual van prendre part del crani del cos del fantasma. La parella ha d'afrontar diversos perills i adversitats per recuperar el tros de crani i tornar-lo a la tomba del fantasma per tal que pugui reposar en pau.


BUDISME

TítolUnder the Bodhi Tree

TraduccionsSota l'arbre de Bodhi, Bajo el árbol de Bodhi

DirectorMark Elliott

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental que presenta Sa Santedat el 16è karmapa mentre lidera una cerimònia d'oració de nou dies anomenada Monlam Kagyu. Des del seu seient sota l'històric arbre Bodhi a Bodhgaya (Nepal), el lloc de la il·luminació del Buda Sakyamuni, el karmapa hi fa cerimònies i rituals acompanyat pels lames de l'orde Kagyu del budisme tibetà. El film presenta un retrat del budisme tibetà en un dels seus llocs més sagrats. Inclou un comentari del mateix karmapa i capta molts moments informals enmig de les cerimònies.


BUDISME

TítolEve and the Fire Horse

TraduccionsEve i el cavall de foc, Eve y el caballo de fuego

DirectorJulia Kwan

Any2005

PaísCanadà

Paraules Clau Drama interreligiós, Immigració, Budisme xinès,

SinopsiDrama intercultural centrat en dues germanes de cultura sino-canadenca que troben que les seves creences religioses les poden portar potencialment a extrems oposats. L'Eve i la seva germana Karen van ser educades per uns pares budistes amb una fe superficial i lligada a les tradicions populars. Quan la família pateix una sèrie de calamitats i de defuncions, la filla gran, la Karen, veu en el catolicisme un mitjà per millorar l'estatus de la seva família i la seva vida personal, amb el consegüent abandonament de les tradicions budistes arrelades a la família. La seva germana menor, l'Eve (nascuda sota el signe del cavall de foc, que presagia un caràcter inquiet i indòmit), opta per seguir els seus passos, però fent una barreja entre el budisme i el catolicisme ajustada a la seva mida.


BUDISME

TítolLuang Phii Teng

TraduccionsThe Holy Man, L'home de Déu, El hombre de Dios

DirectorNote Chern-Yim

Any2005

PaísTailàndia

Paraules Clau Comèdia, Budisme a Tailàndia,

SinopsiComèdia realitzada amb actors molt coneguts de la televisió tailandesa. La trama presenta un jove monjo budista, el Theng, que va a viure a un modest temple de la ciutat, on comença a tenir molts seguidors a causa de la seva forma de vida senzilla i als seus consells espirituals. El Theng intenta revocar les supersticions dels vilatans perquè visquin un budisme més autèntic. La seva popularitat suscita l'enveja del responsable d'un altre temple de la ciutat, que només busca fer diners i s'aprofita de les supersticions de la gent. Es crea una enemistat entre els dos personatges, la qual cosa origina situacions còmiques.


BUDISME

TítolPan Dandayi

TraduccionsThe Legend of Lady Hill, La llegenda de Lady Hill, La leyenda de Lady Hill

DirectorYee Myint

Any2005

PaísBirmània

Paraules Clau Drama romàntic, Budisme tradicional, Budisme a Birmània,

SinopsiMelodrama de caire sobrenatural birmà. En Tun, un ric i jove noi de ciutat, visita Lady Hill. Coqueteja impetuosament amb la Thuzar quan, sense saber-ho, interromp una cerimònia religiosa del poble en honor als esperits. Quan, aquella nit, el marit de la Thuzar mor en un accident, ella i la resta del poble creuen que és el càstig venjatiu per part de Ma Ma O, l'esperit protector del poble. La Thuzar i els vilatans, furiosos, culpen en Tun i el fan fora del poble. Vint anys més tard encara se senten les conseqüències d'aquest trist esdeveniment. Quan el fill d'en Tun visita el mateix poble i coneix la bella Pha-Yaung Ban es generen novament molts problemes. Aquesta història d'amor presenta un rerefons basat en l'ètica budista i en la rica cultura religiosa de Birmània.


BUDISME

TítolQing dian da sheng

TraduccionsA Chinese Tall Story, Una història xinesa, Una historia china

DirectorJeffrey Lau

Any2005

PaísHong Kong

Paraules Clau Fantasia, Budisme xinès,

SinopsiFilm que barreja les llegendes budistes amb la fantasia. La trama es desenvolupa en un passat llunyà, quan un grup de viatgers (el monjo Tripitaka i els seus companys Rei Smi, Piggy i Sandy) s'embarquen en un llarg i perillós viatge pels pics de l'Himàlaia per recuperar unes escriptures budistes. De camí es troben amb tot tipus d'obstacles, com els enganys del Dimoni Arbre i l'atac d'una banda d'homes llangardaixos caníbals. Finalment, en Tripitaka ha de lidiar amb l'amor no correspost que un pària casolà, en Yue Meiyan (Charlene Choi) sent per ell; finalment, acaba enmig d'un poble de fantasia, on s'enamora d'una princesa. La narració barreja la fantasia amb la llegenda de la transmissió del cànon budista xinès.


BUDISME

TítolAngry Monk: Reflections on Tibet

TraduccionsEl monjo enutjat: reflexions sobre el Tibet, El monje enfadado: reflexiones sobre el Tíbet

DirectorLuc Schaedler

Any2005

PaísSuïssa

Paraules Clau Documental biogràfic, Budisme tibetà, Gendün Chöepel,

SinopsiDocumental sobre Gendün Chöepel, un monjo tibetà amb un esperit crític que va precedir el seu temps. Nascut al Tibet l'an1903, Gendün Chöepel va ser un monjo budista que es creia que era la reencarnació d'un lama notable, raó per la qual va començar la seva educació com a monjo a l'edat de 4 anys. Chöepel era un home religiós i també una persona intel·ligent, amb una naturalesa crítica que el va portar a qüestionar tant els ensenyaments budistes com les polítiques del lideratge tibetà, fet que li va crear molts enemics, sobretot en l'època en què el Govern xinès va començar a intervenir en els assumptes tibetans. Chöepel va abandonar la seva vida com a monjo per adquirir una educació laica a l'Índia. Els seus escrits i el seu art li van valer una reputació internacional com a home de talent i saviesa, però quan va tornar al Tibet, la seva disposició a expressar les seves opinions va tenir conseqüències tràgiques: va ser acusat d'incitar a la discòrdia política i va morir a la presó el 1951. Amb el temps, Chöepel es va convertir en un símbol de la llibertat intel·lectual i espiritual que es va perdre al Tibet quan la Xina es va apoderar del país.


BUDISME

TítolI Heart Huckabees

TraduccionsEstranyes coincidències, Extrañas coincidencias

DirectorDavid O. Russell

Any2004

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Filosofia budista,

SinopsiComèdia filosòfica que presenta temàtiques sobre el sentit de l'existència i que en alguns moments se centra en la filosofia budista. La trama gira al voltant de dos detectius privats que es dediquen a investigar la vida privada dels seus clients per descobrir el motiu de les crisis existencials que afronten. Tot i que el contingut presenta elements intel·ligents relacionats amb la forma d'afrontar els problemes de la vida, el caràcter còmic de la producció sovint ofega la seva profunditat.


BUDISME

TítolKekexili

TraduccionsMountain Patrol, Patrulla de muntanya, Patrulla de montaña

DirectorLu Chuan

Any2004

PaísXina

Paraules Clau Drama, Budisme tibetà,

SinopsiUn periodista de Pequín, en Ga Yu, viatja a la regió muntanyosa i estèril de Kekexili, al Tibet. En Ga Yu havia sentit parlar de les patrulles de voluntaris que tractaven de protegir els antílops tibetans en perill d'extinció dels caçadors furtius que venen les seves pells per decorar xalets de familíes adinerades. L'assassinat a sang freda d'un dels membres de la patrulla a mans dels caçadors furtius, fortament armats, porta en Ga Yu a un petit poble, on el cap del cos de patrullers, en Ritai, accepta de potar-lo en un cotxe patrulla, amb l'esperança que l'article al diari estimuli el Govern xinès a prendre mesures més efectives a favor de la protecció dels antílops tibetans. En Ritai està decidit a trobar l'home armat responsable del sacrifici dels animals i de la mort del seu company. La seva determinació es converteix gradualment en una obsessió mortal. El film, realitzat sobretot amb actors no professionals, ofereix una mirada a molts dels costums tibetans rurals, lligats al budisme.


BUDISME

TítolSooriya Arana

Traduccions

DirectorSomaratne Dissanayake

Any2004

PaísSri Lanka

Paraules Clau Drama, Budisme singalès,

SinopsiFilm de caràcter didàctic, centrat en els valors budistes del respecte pels éssers vivents i la compassió. En Sediris, un caçador d'un poble remot de Sri Lanka, va de caça acompanyat del seu fill de 10 anys, en Tikira, amb el propòsit d'ensenyar al noi l'ofici. Van al bosc, un paratge on d'altres no gosen entrar perquè diuen que està ple de fantasmes. De sobte hi apareixen un monjo budista i un jove deixeble. En Sediris intenta eliminar-los, ja que els considera una amenaça. Mentrestant el noi monjo i en Tikira van desenvolupant una forta amistat. Inspirat pel jove monjo, en Tikira aprèn a estimar els animals en lloc de matar-los, seguint la tradició budista de respectar els éssers vivents. Els vilatans comencen a acceptar els monjos malgrat les amenaces d'en Sediris. Un dia, en Sediris cau accidentalment sobre una de les seves trampes per a animals i perd un braç. Impotent, sense poder caçar i amb sis nens i dues dones que ha de mantenir, se sorprèn en veure que el monjo que odiava es dedica a ajudar-los. L'amistat entre els dos nois s'enforteix i fa que en Tikira faci un dràstic canvi a la seva vida.


BUDISME

TítolA Silent Night

TraduccionsUna nit silenciosa, Una noche silenciosa

DirectorAndy Nguyen

Any2004

PaísVietnam

Paraules Clau Drama, Budisme al Vietnam,

SinopsiCurtmetratge ambientat en la guerra del Vietnam. El 24 de desembre de 1972, la Força Aèria dels Estats Units llança el seu últim atac aeri de la guerra del Vietnam. El Nadal perd així el seu sentit enmig de la mort i la destrucció causades pel bombardeig de llars vietnamites. Passat el caos, un monjo innocent que viu en un santuari tranquil i apartat de tot entra en el món fred ple d'odi, d'engany i de mort que deixa la guerra per mirar de trencar el cicle de la mort.


BUDISME

TítolDiscovering Buddhism

TraduccionsDescobrint el budisme, Descubriendo el budismo

DirectorChristina Lunberg

Any2004

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Filosofia budista, Budisme tibetà,

SinopsiAquest documental forma part d'un curs a distància universitari dels Estats Units amb el propòsit de presentar les diverses religions del món. Narrat pels actors Richard Gere i Keanu Reeves (tots dos coneguts pel seu interès pel budisme), inclou converses amb alguns dels grans lames tibetans del nostre temps, així com amb mestres occidentals reconeguts de la tradició budista Mahayana i, en concret, la tibetana.


BUDISME

TítolThe Legend of Buddha

TraduccionsLa llegenda de Buda, La leyenda de Buda

DirectorShamboo Falke

Any2004

PaísÍndia

Paraules Clau Animació biogràfica, Budisme a l'Índia, Buda,

SinopsiProducció en dibuixos animats sobre la vida del príncep Siddharta Gautama i la seva transformació en el Buda, l'Il·luminat. El film va ser nominat com a millor film d'animació als Oscars del 2005.


BUDISME

TítolCall it Karma

TraduccionsDigues-ne karma, Llámalo karma

DirectorGeoff Browne

Any2004

PaísCanadà

Paraules Clau Documental, Filosofia budista, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental que explica la història d'amistat del director amb un jove monjo tibetà, en Gyalten Rinpoche. En Gyalten és enviat pel seu mestre a caminar 1.000 milles a través de les muntanyes del Tibet a l'Índia. Sis anys més tard, el personatge estableix un centre budista a Vancouver i es fa amic d'un cineasta. Junts, s'embarquen en un emotiu retorn al petit poble del monjo al Tibet.


BUDISME

TítolZen Noir

Traduccions

DirectorMarc Rosenbush

Any2004

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Filosofia budista, Budisme zen,

SinopsiEl film barreja elements del gènere cinematogràfic anomenatfilm noiramb continguts relatius als principis del budisme zen. Un detectiu arriba a un temple budista zen dels Estats Units per investigar un assassinat. Aviat s'adona que la seva forma de pensar lineal i lògica contrasta amb el pensament circular i intuïtiu del budisme zen. En conjunt, aquesta comèdia subtil introdueix el públic en el significat del llenguatge en el context zen, tot i que requereix un cert coneixement previ d'aquesta branca del budisme.


BUDISME

TítolOng Bak

TraduccionsOng Bak the Thai Worrior

DirectorPrachya Pinkaew

Any2004

PaísTailàndia

Paraules Clau Acció, Arts marcials, Filosofia budista,

SinopsiEn Ting és un jove que viu en un poble de la Tailàndia rural. Els monjos budistes el van trobar a les escales del temple de la ciutat quan era un nadó i el van criar. Va aprendre d'ells l'art marcial tailandès anomenatmuay thai. En Ting és enviat a Bangkok quan roben el cap de l'estàtua de Buda del santuari, a la qual resen els vilatans i monjos perquè arribi la pluja a la regió, afectada per la sequera. A la ciutat, el noi es veu obligat a usar les seves habilitats marcials en un club de lluita clandestí al mateix temps que cerca el criminal que va robar el cap de Buda, per tal de poder-lo tornar abans que la sequera i la fam portin la seva ciutat natal a la ruïna.


BUDISME

TítolBin-jip

Traduccions3-Iron, Ferro 3, Hierro 3

DirectorKim Ki-duk

Any2004

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Budisme coreà, Filosofia budista,

SinopsiDrama que gira al voltant del principi de la compassió budista, un dels temes recurrents del director coreà. La història se centra en Tae-suk, un vagabund que entra a les cases buides i hi viu una vida normal mentre els propietaris estan de viatge. No hi roba res, només pren el menjar i després neteja les cases i hi fa petites reparacions com a forma de pagar l'hospitalitat. Quan entra a casa de la Sun-hwa, hi troba la dona ferida a la seva habitació després que ha estat colpejada pel seu espòs, en Min-gyu Lee. En Tae-suk ajuda la dona ferida i quan torna el marit el colpeja amb pilotes de golf. La Sun-hwa abandona el marit i marxa amb en Tae-suk. Quan la parella força l'entrada de casa d'un ancià, hi troben l'home mort. Són detinguts per dos detectius corruptes i en Tae-suk és enviat a la presó mentre que la Sun-hwa es veu obligada a tornar a casa.


BUDISME

TítolBuddhas Barn

TraduccionsBuddha's Children, Els nens de Buda, Los niños de Buda

DirectorChristina Rosendahl

Any2003

PaísDinamarca

Paraules Clau Documental, Budisme a Dinamarca,

SinopsiDocumental centrat en la reencarnació d'un dels mestres més importants del dalai-lama, Khunu Lama. Fill d'una hippie danesa i d'un lama tibetà, el personatge neix a principis dels vuitanta i es cria al famós monestir de Mindroling, cenobi tibetà en l'exili. El film presenta un apropament interessant al fenomen de la reencarnació explicat a un públic occidental no especialitzat.


BUDISME

TítolThe last Samurai

TraduccionsL'últim samurai, El último samurai

DirectorEdward Zwick

Any2003

PaísEstats Units

Paraules Clau Acció, Budisme al Japó, Budisme zen, Bushido,

SinopsiFilm d'acció ambientat al Japó del segle XIX durant el període de modernització del país. Després de segles de dependre dels samurais per a la defensa del país, la monarquia japonesa decideix acabar amb els guerrers i susbtituir-los per un exèrcit modern. El Nathan Algren, un veterà de la Guerra Civil dels Estats Units que va participar en l'extermini dels aborígens americans, és contractat per l'emperador Meiji per entrenar un exèrcit capaç d'arrasar els samurais. Però l'Algren és capturat pel samurai Katsumoto i durant la seva captivitat coneix la història i la forma de vida que segueixen a les muntanyes els seguidors del samurai, i aprèn el sentit de molts dels costums que hi regnen, incloent-hi el sentit del Bushido. Atesa l'amistat que sorgeix entre el Katsumoto i ell, l'Algren dubta sobre qui hauria d'estar ajudant. Finalment es posa al costat del Katsumoto contra l'exèrcit que ell mateix ha ajudat a crear.


BUDISME

TítolWheel of Time

TraduccionsLa roda del temps, La rueda del tiempo

DirectorWerner Herzog

Any2003

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiEl cèlebre director de cinema Wernen Herzog aborda, amb aquest documental, una de les trobades budistes anuals més importants del món. Cada any, milers de pelegrins budistes viatgen a la localitat de Bhod Gaya, a l'Índia (el lloc on la tradició estableix que el Buda va aconseguir la il·luminació), per participar en el ritual d'iniciació Kalachakra. Molts viatgen a peu, i sovint sense parar, per postrar-se davant del lloc sagrat com a signe de devoció. Un grup de monjos crea un mandala (dibuix fet amb sorra de colors) a la muntanya Kallash, imatge que el dalai-lama dispersa al vent al final de la celebració, que dura 12 dies, com a símbol de l'existència efímera. Herzog documenta els rituals tradicionals d'aquesta cerimònia, així com la participació del dalai-lama i d'alguns dels molts budistes que viatgen a l'Índia per presenciar aquest esdeveniment.


BUDISME

TítolXiang Huo

TraduccionsIncense, Encens, Incienso

DirectorNing Hao

Any2003

PaísXina

Paraules Clau Drama, Comèdia, Budisme xinès,

SinopsiUn monjo humil d'un petit poble rural queda consternat en descobrir que l'estàtua de Buda del seu modest temple s'ha trencat. Quan sembla que tothom conspira contra la restauració del seu tresor, la desesperació porta el monjo a cercar qualsevol mitjà per aconseguir diners, fins i tot si això significa renunciar als principis que professa com a budista. El film reflecteix les tragicòmiques lluites dels individus que viuen al marge de la transformació econòmica i social de la Xina contemporània, i constitueix un conte moral d'humor negre.


BUDISME

TítolIngen nulims

TraduccionsThe Story of the Weeping Camel, La història del camell que plora, La historia del camello que llora

DirectorByambasuren Davaa

Any2003

PaísMongòlia

Paraules Clau Drama, Budisme a Mongòlia,

SinopsiAquest film és una barreja de drama i de documental, amb el propòsit de mostrar els costums dels pobles nòmades de Mongòlia, la cultura dels quals està amarada de creences budistes barrejades amb tradicions xamàniques. La història se centra en una família nòmada al desert de Gobi de Mongòlia que afronta un problema: un jove camell blanc, nascut d'un part difícil, que és rebutjat per la seva mare. La família fa esforços per tal que la mare alleti el petit camell perquè sobrevisqui, però l'animal està sol i plora. Finalment, en Dude, el fill gran, és enviat a un poble proper per trobar un músic que porti a terme una cerimòniaHoos, una guarició mitjançant la música. L'Ugna demana d'anar-hi amb en Dude. Els dos nois recorren molts quilòmetres a través del desert i s'aturen a la tenda d'un home, on l'Ugna veu per primera vegada la televisió. Retornen a casa després d'haver contractat un músic que celebra el ritual musical per guarir el camell.


BUDISME

TítolWords of My Perfect Teacher

TraduccionsParaules del meu mestre perfecte, Palabras de mi maestro perfecto

DirectorLesley Ann Patten

Any2003

PaísCanadà

Paraules Clau Documental biogràfic, Khyentse Norbu,

SinopsiDocumental que segueix l'itinerari de tres deixebles que busquen l'aprofundiment espiritual sota la guia del mestre budista, fanàtic del futbol i director de cinema Khyentse Norbu, autor de films que han divulgat el budisme tibetà, com araLa copaiViatgers i mags.El film presenta aspectes de la vida d'aquest mestre.


BUDISME

TítolDaai zek lou

TraduccionsRunning on Karma, Corrent amb karma, Corriendo con karma

DirectorJohnnie To, Ka-Fai Wai

Any2003

PaísHong Kong

Paraules Clau Drama, Acció, Budisme a Hong Kong,

SinopsiFilm d'acció amarat de les creences populars al voltant del budisme. L'antic monjo, i ara ballarí de clubs nocturns, en Big, deixa la vida monàstica en una comunitat de monjos versats en arts marcials quan mata un ocell sense voler. Llavors s'adona que té el do de veure el karma de la gent i dels animals i que percep el que havien estat durant les seves vides anteriors. La detectiu Li, que inicialment arresta en Big per haver practicat el nudisme, utilitzarà el do de l'exmonjo per resoldre crims. Però en Big descobreix que la detectiu Li és la reencarnació d'un soldat violent, i que el seu karma necessàriament la portarà a la perdició. Tot i així, s'enamora de la detectiu.


BUDISME

TítolXi you ji

TraduccionsThe Monkey Goes West, El simi va a Occident, El simio va a Occidente

DirectorHoh Mung Wa

Any2003

PaísXina

Paraules Clau Acció, Aventura, Budisme xinès, Mitologia budista,

SinopsiAdaptació de la novel·la xinesaViatge a l'Occident. El personatge principal, un monjo budista, emprèn la tasca de portar les escriptures budistes a Occident. Durant el viatge troba un simi, una donzella caiguda en desgràcia i molts altres personatges que s'uneixen a l'aventura.


BUDISME

TítolChang Hup The Gi Tril Nung

TraduccionsTravellers and Magicians, Viatgers i mags, Viajeros y magos

DirectorKhyentse Norbu

Any2003

PaísBhutan, Austràlia

Paraules Clau Drama, Budisme a Bhutan, Budisme tibetà,

SinopsiEl director d'aquest film, posseïdor d'una llarga experiència com a monjo budista tibetà, presenta amb aquesta pel·lícula dues històries paral·leles ambientades a les muntanyes de Bhutan. La primera fa referència a en Dondup, un vilatà muntanyenc avorrit de la seva vida que decideix anar a viure als Estats Units en busca d'oportunitats. La segona és la història d'en Tashi, una altra ànima inquieta el viatge del qual el porta a una aventura amorosa i, finalment, a un crim passional. La història d'en Tashi s'entrellaça amb la d'en Dondup mitjançant un monjo budista, company de viatge mentre travessa les muntanyes en el seu camí per prendre un avió cap a Amèrica. El viatger suggereix que la història d'en Tashi pot contenir un missatge important per a en Dondup: el pot ajudar a entendre que cal estar satisfet amb la vida que porta a Bhutan abans d'anar a trobar altres coses desconegudes. La història deixa en Dondup amb l'interrogant sobre si val realment la pena deixar el que té.


BUDISME

TítolNgày Giỗ

TraduccionsThe Anniversary, L'aniversari, El aniversario

DirectorHam Tran

Any2003

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Budisme al Vietnam,

SinopsiCurtmetratge sobre dos germans vietnamites que es troben durant la guerra de Vietnam, explicat des del punt de vista d'un monjo budista que recorda el fet i l'analitza a partir de les seves memòries.


BUDISME

TítolOk Baytong

TraduccionsOkay Baytong

DirectorNonzee Nimibutr

Any2003

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama interreligiós, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDrama tailandès que reflecteix els conflictes entre la comunitat budista i la musulmana al país. Quan en Tum, un monjo budista que viu una vida senzilla, devota i ascètica, s'assabenta que la seva germana, la Jane, ha estat assassinada en un atemptat terrorista, viatja a la ciutat, on es veu obligat a tornar a conviure amb les coses del món. La Jane deixa enrere un saló de bellesa molt popular i, més important encara, la Maria, la seva jove filla, que no ha vist el seu pare des que era un nadó a causa del divorci amb la seva mare. En Lynn, un agent de viatges amic de la Jane, ha estat tenint cura de la Maria. En Tum s'adona que el seu estil de vida monàstica li obstaculitza poder tenir cura com cal de la seva neboda i dels assumptes de la seva germana, i abandona temporalment el monacat. Mentre una noia festera intenta introduir en Tum a la vida urbana i a les seves modes, en Lynn intenta obtenir la custòdia legal de la Maria. En Tum es troba emocionalment lligat tant a en Lynn com a la Maria, i es consterna en saber que en Lynn té un nòvio musulmà i es vol convertir a l'islam. En Tum troba difícil acceptar la seva conversió, perquè assumeix que van ser els terroristes musulmans els responsables de l'atemptat que va matar la seva germana.


BUDISME

TítolOngkulimal

TraduccionsAngulimala

DirectorSutape Tunnirut

Any2003

PaísTailàndia

Paraules Clau Aventura, Fantasia, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm d'aventura basat en el personatge del cànon budista Angulimala, un dels deixebles de Buda. Nascut braman (casta alta de l'hinduisme), l'Ahimsaka estudia amb un guru quan veu com una dona anomenada Nantha intenta suïcidar-se tot saltant des d'un penya-segat. Ell la salva, però més tard s'assabenta que la Nantha estava destinada a ser la nòvia del seu mestre. El professor, envejós per l'atenció que l'Ahimsaka té envers la seva futura esposa, li diu a l'estudiant que l'única manera de poder assolir la il·luminació és matar mil persones. L'Ahimsaka inicia així una vida com a lladre als camins rurals. Per comptar les seves víctimes, pren un dit de la mà dreta de cada un, i porta els dits al voltant del coll, cosa que genera el sobrenom d'Angulimala, ‘el portador d'una garlanda de dits'. Com s'ha d'esforçar per trobar mil víctimes, decideix matar a tots els que es creuin pel camí. La Nantha, decidida a aturar la matança, intenta matar l'Ahimsaka, però acaba morint. Finalment, l'Ahimsaka es troba amb el mateix Buda, qui li diu que el camí de mort que segueix és il·lícit i el convenç que pot redimir-se fent-se monjo budista.


BUDISME

TítolThe Mountain of Signs

TraduccionsLa muntanya dels senyals, La montaña de las señales

DirectorMichael C. Johnson

Any2003

PaísJapó

Paraules Clau Documental, Filosofia budista, Budisme al Japó,

SinopsiDocumental curt que pretén ser un homenatge als assaigs narratius de Zuihitsu, propis de la literatura japonesa tradicional. La seva protagonista femenina, sense nom, il·lustra el seu entorn a través d'un monòleg en forma de diari que combina la poesia amb la filosofia. La trama presenta una noia que es trasllada a Tòquio. La seva recerca de valors espirituals amagats a la ciutat moderna la porta a fer fotografies. Acaba seguint un peregrinatge a un cementiri llunyà a les muntanyes fins arribar al poble on es troba el monestir budista de Koyasan.


BUDISME

TítolBom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom

TraduccionsSpring, Summer, Fall, Winter and Spring, Primavera, estiu, tardor, hivern i primavera, Primavera, verano, otoño, invierno y primavera

DirectorKi-duk Kim

Any2003

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Filosofia budista, Budisme coreà,

SinopsiProbablement un dels millors films sobre el budisme coreà, tant pels seus continguts descriptius com per la seva estètica i la seva forma narrativa. L'estructura circular del títol anuncia ja d'entrada el temps cíclic i el progrés de l'ésser humà a partir de la cosmovisió budista. Aquesta mena de faula budista té lloc en un monestir flotant enmig d'un plàcid llac entre les muntanyes on habiten dos monjos: un mestre vell i un nen deixeble. L'acció té lloc en el transcurs de diversos anys, i es divideix en cinc seccions indicades per les estacions del títol. Si bé cada secció explica una història pròpia, la trama general segueix l'educació del jove monjo, un nen petit al començament, i el seu aprenentatge al llarg de la seva vida. El monjo s'enamora d'una noia que visita el santuari a la recerca de guarició, i deixa la vida monàstica i el seu mestre, que continua amb la seva vida. El jove comet un crim de passió, és arrestat i, un cop complerta la condemna, torna al santuari, a la recerca d'una pau que no sap trobar, per substituir el seu mestre i per purificar el seu karma. Com suggereix el títol, el tema final de la pel·lícula és la renovació cíclica. Així com les estacions passen per les fases de naixement, mort i renaixement, també ho fa la vida dels personatges del film. Plena de simbologia i de detalls rellevants de la tradició budista coreana, aquesta pel·lícula constitueix una bona introducció al budisme en general i al budisme coreà en concret.


BUDISME

TítolOseam

Traduccions

DirectorBaek-yeob Seong

Any2003

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Animació,

SinopsiPel·lícula basada en un conte de fades de Jeong Chae-bong. Dibuixada amb un estil d'aquarel·la molt estilitzat, la senzilla història segueix la vida de dos germans orfes. L'entremaliat Gilson és un nen innocent de 5 anys que només vol veure la seva mare. Ell i la seva germana cega, la Gami, són acollits pels monjos budistes de la muntanya Seorak. Al monestir, en Gilson experimenta una profunda transformació, tot seguint el camí iniciàtic que li ensenya un monjo per poder retrobar la seva mare en somnis.


BUDISME

TítolHollywood Buddha

Traduccions

DirectorPhilippe Coland

Any2003

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Filosofia budista,

SinopsiComèdia sobre la recerca espiritual, elshow-businessi l'assoliment de l'èxit personal. La trama se centra en Philippe, un productor de cinema incapaç d'aconseguir que algú compri la pel·lícula que va fer fa cinc anys. Viu en una tenda de campanya fins que pugui reprendre la construcció de la casa dels seus somnis. Endeutat amb el seu germà, amb el banc i amb l'equip de construcció de la casa, en Philippe s'adreça a en Jim, un conseller espiritual budista. En Jim li diu que es compri una escultura específica del Buda. Un cop en Philippe té l'estàtua, la seva fortuna experimenta un canvi profund.


BUDISME

TítolThe Yogis of Tibet

TraduccionsEls ioguis del Tibet, Los yoguis del Tíbet

DirectorJeffrey M. Pill

Any2002

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental que segueix la vida i les pràctiques dels ioguis del Tibet, ascetes que passen la vida seguint una sèrie de pràctiques rigoroses i, fins no fa gaire, desconegudes, per tal d'assolir la capacitat d'exercir el control sobre els seus cossos i les seves ments per arribar a la il·luminació budista. El documental parla de les vides aïllades i les pràctiques que segueixen, i revela un aspecte del budisme tibetà poc conegut per part del públic occidental.


BUDISME

TítolTian mai zhuan qi

TraduccionsThe Touch, El secret del talismà, El secreto del talismán

DirectorPeter Pau

Any2002

PaísXina

Paraules Clau Acció, Mitologia budista, Budisme xinès,

SinopsiFilm d'arts marcials ple d'efectes especials i d'acció, basat en elements de la mitologia xinesa lligats al budisme. Explica la història d'una família xinesa experta en arts marcials i acròbata que ha existit durant segles. La família és, en secret, protectora d'un tresor sagrat accessible només per un salt espectacular que, a ulls de tothom, és impossible de realitzar. Un dels membres de la família (el germà de la protagonista) i la seva nòvia són segrestats per un despietat caçador de tresors per adquirir una relíquia valuosa. La Pak Yin, amb l'ajuda de l'Eric, el seu exnòvio i mestre lladre, els persegueix fins a un desert on, segons la llegenda, està enterrat el tresor. Pretenen així protegir el tresor que els seus avantpassats havien jurat de mantenir amagat. L'acció culmina en una seqüència d''acció dins d'un temple budista soterrat ple de trampes.


BUDISME

TítolSip Ha Kham Duean Sip

TraduccionsMekhong Full Moon Party, La Festa de la Lluna Plena de Mekhong, La Fiesta de la Luna Llena de Mekhong

DirectorJira Maligool

Any2002

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Budisme a Tailàndia,

SinopsiFilm de caràcter popular que presenta el tema de la relació entre ciència i religió des d'una perspectiva budista. El personatge principal, en Khan, un nadiu de Nong Khai que estudia a la Universitat a Bangkok, torna a casa per al festival anual de boles de foc, un fenomen estrany que té lloc al llac. Al poble s'hi debat la causa de les boles de foc. Un metge local, el doctor Nortai, creu que hi ha una explicació científica del fenomen. Un professor universitari, el doctor Suraphol, pensa que les boles de foc són provocades per l'home i són un engany. En Khan, però, sap la veritat: criat en un temple budista a l'altre costat del riu, va ajudar els monjos del temple a crear boles de foc per després posar-les al llit del riu Mekhong. Així va créixer fins que va esdevenir un nedador excepcional i va obtenir una beca esportiva per anar a la Universitat. El superior del temple busca en Khan perquè l'ajudi un cop més a posar les boles de foc. Però en Khan, cansat de perpetuar un mite, s'hi nega. Això crea un conflicte entre ciència i religió que amenaça de fer desaparèixer la celebració anual.


BUDISME

TítolBad Karma

TraduccionsKarma dolent, Mal karma

DirectorJohn Hough

Any2002

PaísFrança, Estats Units

Paraules Clau Acció, Filosofia budista,

SinopsiThriller de caire psicològic que presenta el tema del mal i la seva perpetuació al llarg de les diverses reencarnacions. La trama se centra en el psiquiatre Trey Campbell, que es veu obligat a treballar al pavelló de criminals assassins de l'hospital psiquiàtric de Darden State. Una de les pacients, la Maureen Hatcher, desperta una particular atracció sobre el psiquiatre, tant pel seu atractiu físic com per la història de les seves vides passades que justifiquen el seu desig de fer el mal. Encara que el film no tracta directament sobre el budisme, representa un bon exemple de la penetració de la temàtica budista dins de la cultura popular americana.


BUDISME

TítolDong seung

TraduccionsA Little Monk, El petit monjo, El pequeño monje

DirectorKyung-jung Joo

Any2002

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Budisme coreà,

SinopsiDrama familiar que planteja aspectes de la vida monàstica dels nens als monestirs budistes. Un monjo de 9 anys, en Do-Nyum, viu la major part de la seva vida en un tranquil monestir de muntanya amb el seu ancià mestre. Sotmès a un estricte règim d'acord amb els ensenyaments budistes, centrat en la meditació i les responsabilitats quotidianes, el nen no pot deixar de pensar en la seva mare, a qui no pot recordar, però que estranya molt i desitja retrobar un dia. També desitja ser com els altres nens que viuen a prop del monestir, juguen a jocs de nens i van a l'escola. En Do-Nyum comparteix la seva inquietud amb en Jung-sim, un monjo més gran que també lluita per mantenir-se fidel al camí monàstic. El jardiner del temple anima en Do-Nyum i li diu que la seva mare tornarà algun dia. Però en Do-Nyum, cansat d'esperar, accepta de ser adoptat per una benefactora rica del monestir que visita el temple cada any per plorar pel seu fill mort.


BUDISME

TítolTo the Land of Bliss

TraduccionsCap a la terra de la felicitat, Hacia la tierra de la felicidad

DirectorWen-jie Qin

Any2002

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme xinès, Budisme de la Terra Pura,

SinopsiDocumental sobre la branca del budisme anomenada de laTerra Purai la manera com es viu i es mor dins d'aquesta forma de budisme. L'any 1998, la cineasta i antropòloga Wen-jie Qin torna a la seva regió natal, a la província de Sichuan, al sud-oest de la Xina, per investigar sobre el resorgiment del budisme després de l'era maoista. Durant el seu treball de camp a la muntanya sagrada d'Emei, mor un eminent monjo, anomenat Dj Chang. La gent de la comunitat monàstica i dels poblats dels voltants plora la mort del seu estimat mestre. Es reuneixen per acompanyar el seu cos a través d'un ritu de foc i observar el seu ascens cap a un paradís conegut com laTerra de Benaurança del Buda Amitta. Mitjançant aquest esdeveniment, el documental captura molts aspectes de la vida de recerca espiritual d'aquests xinesos budistes de la Terra Pura.


BUDISME

TítolTasogare Seibei

TraduccionsThe Twilight Samurai, El crepuscle del samurai, El ocaso del samurai

DirectorTasogare Seibei

Any2002

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Bushido, Budisme al Japó,

SinopsiDrama samurai ambientat al Japó del període Endo (1600-1867) que descriu diversos aspectes del budisme presents dins els principis del Bushido. El film gira al voltant d'en Seibei, un samurai que lluita per sobreviure amb un estipendi de 50 fardells d'arròs a l'any, mentre treballa com a recepcionista a l'oficina del clan. Mentre que els seus companys de feina passen les tardes bevent al bar local, en Seibei, vidu, va sempre cap a casa per ocupar-se de les seves dues filles i la seva mare anciana. Un dia, el seu amic Michinojo li diu que la seva amiga d'infància, la Tomoe, ha abandonat el seu pinxo marit i ha tornat a casa. La Tomoe comença a freqüentar en Seibei i té cura de les seves filles, mentre en Seibei pateix en silenci el seu amor per la jove amiga. Després de derrotar el marit de la Tomoe en un duel, armat només amb un pal, la jove li demana si vol casar-se amb ella. En Seibei, massa avergonyit per la seva pobresa, no hi accepta. Més tard, mentre es prepara per matar un company samurai, s'assabenta que la Tomoe està compromesa amb un altre home.


BUDISME

TítolDalmaya nolja

TraduccionsHi! Dharma!, Hola, Dharma!

DirectorCheol-kwan Park

Any2001

PaísCorea

Paraules Clau Comèdia, Budisme zen, Budisme coreà,

SinopsiComèdia coreana que va tenir un gran èxit popular pel seu humor i per la presentació que fa de la vida monàstica zen. Un grup de gàngsters fuig d'una altra banda i de la policia. Arriben a un monestir zen a les muntanyes per amagar-s'hi però els monjos no els volen com a hostes i posen com a condició perquè s'hi puguin quedar que superin tres proves. Els gàngsters superen les proves però els monjos joves continuen volent-los fer fora. La banda enemiga descobreix l'amagatall i hi envia homes per matar els gàngsters, però finalment els monjos els ajuden. Un cop lluny, els gàngsters fan donacions generoses al monestir.


BUDISME

TítolLooking for Buddha

TraduccionsCercant el Buda, Buscando a Buda

DirectorOlin Hyde

Any2001

PaísSuècia

Paraules Clau Drama, Comèdia, Filosofia budista,

SinopsiUna comèdia sòbria i profunda sobre unyuppiesuec que, de cop i volta, perd tot allò pel que havia teballat, però que trobarà la il·luminació budista seguint els consells d'un sense sostre.


BUDISME

TítolLa Vie de Bouddha

TraduccionsLife of Buddha, La vida de Buda

DirectorMartin Meissonnier

Any2001

PaísÍndia, França

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Budisme a l'Índia, Buda,

SinopsiDocumental francès sobre la vida de Buda, centrat en la figura històrica del príncep Siddharta i com emprèn el camí vers la il·luminació i influeix sobre milions de budistes arreu del món. Es tracta d'una presentació clara i atractiva de la vida de Buda, ambientada en l'Índia i en diversos paratges lligats a la vida del Buda històric.


BUDISME

TítolEchos of Enlightenment

TraduccionsEcos d'il·luminació, Ecos de iluminación

DirectorDaniel J. Coplan

Any2001

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiAquest drama de caire filosòfic comença amb la desaparició d'un home que abandona, com tants d'altres als Estats Units, la seva dona i els seus fills. La policia, la premsa i l'FBI no el troben, raó per la qual la seva dona decideix anar a trobar les persones que el seu marit havia tractat abans de desaparèixer. En fer-ho descobreix que la desaparició del marit no respon a una evasió de les seves responsabilitats, sinó que havia emprès un camí espiritual que el va portar per camins inusitats. Un film complex i paradoxal que vol ser una paràbola del camí del creixement espiritual budista.


BUDISME

TítolWaking Life

Traduccions

DirectorRichard Linklater

Any2001

PaísEstats Units

Paraules Clau Animació, Drama, Filosofia budista,

SinopsiUn film de caràcter filosòfic fonamentat en la inexistència del món real (com sosté el budisme) que presenta el tema dels somnis i el seu sentit, sense donar una resposta directa a les preguntes que planteja. La trama segueix un jove que arriba a Austin (Texas) i un estrany el porta amb cotxe. L'estrany l'involucra en una conversa sobre les diverses facetes de l'existència humana. A mesura que els personatges es desplacen a través de la ciutat, el personatge principal es troba amb una varietat de persones i amb els seus punts de vista sobre l'art, la filosofia, la societat i moltes altres qüestions de la vida contemporània, barrejades entre somni i realitat.


BUDISME

TítolSamsara

Traduccions

DirectorPan Nalin

Any2001

PaísÍndia, Itàlia, França, Alemanya

Paraules Clau Drama romàntic, Budisme tibetà,

SinopsiDelicat i artísticament ben assolit drama romàntic ambientat a Ladakh, a l'Himàlaia. El Tashi, un jove monjo tibetà carismàtic que fa tres anys que medita en una cova, torna al seu monestir i rep l'admiració dels altres monjos pel nivell espiritual que ha assolit. Però el Tashi descobreix que els seus impulsos sexuals es desperten, malgrat el rigor ascètic. Seguint l'instint i contra el consell del seu mestre, que insisteix en el valor passatger dels afectes carnals, el Tashi abandona el monestir i es casa amb la Perna, una noia camperola que havia conegut quan era monjo. El Tashi prospera al poble com a camperol i viu una vida matrimonial feliç, però s'enamora d'una de les noies índies que hi treballa com a jornalera. L'atracció vers la noia jove el turmenta, fins que hi manté relacions sexuals. Frustrat, decideix tornar al monestir. La seva dona li retreu la covardia i li recorda que, com la dona de Buda, ella també ha de patir la privació de ternir-lo com a marit.


BUDISME

TítolErleuchtung Garantziert

TraduccionsElightment Guaranteed, Il·luminació garantida, Iluminación garantizada

DirectorDoris Dorrie

Any2000

PaísAlemanya

Paraules Clau Comèdia, Drama, Budisme zen, Budisme al Japó,

SinopsiComèdia sobre dos germans que viatgen al Japó per passar un temps en un monestir zen. L'Uwe és un venedor d'estris de cuina infeliçment casat, mentre que en Gustav és un mestre de fengshui molt devot, però superficial. En Gustav s'està preparant per anar al Japó per aprofundir els seus coneixements del budisme zen, mentre que l'Uwe afronta la separació de la seva dona. Davant de la crisi, en Gustav convenç l'Uwe perquè l'acompanyi. La primera nit a Tòquio és un desastre: després d'una nit de copes, la parella es perd i perden les seves targetes de crèdit, i acaben dormint en unes caixes al carrer. Però aquesta privació els prepara per a la dura vida monàstica al monestir zen on vol anar en Gustav: aixecar-se a dos de cinc de la matinada, els elaborats rituals de menjador, els llargs períodes de meditació en silenci i una rutina diària de neteja del recinte. A mesura que passen els dies, en Gustav es troba més tens, mentre que l'Uwe demostra ser molt més capaç d'adaptar-se a la vida de monjo zen. Amb el pas del temps, l'experiència diària apropa els dos germans. Tot i el seu caràcter còmic, el film reflecteix força fidelment la vida en un monestir zen del Japó, i apropa el públic als rituals i les pràctiques que hi tenen lloc.


BUDISME

TítolGojoe

Traduccions

DirectorSogo Ishii

Any2000

PaísJapó

Paraules Clau Acció, Budisme zen, Filosofia budista,

SinopsiUn film d'acció ambientat al Japó contemporani que tracta sobre la confrontació entre dos clans de la màfia. En Benkei, un mestre assassí, després de la seva conversió al budisme promet de no tornar a matar. La seva fe en el pacifisme, però, es veu finalment trencada pels atacs d'un trio d'assassins coneguts comelsdimonis. En Benkei pren un cop més la seva espasa per intentar matar els assassins.


BUDISME

TítolSeom

TraduccionsThe Isle, L'illa, La isla

DirectorKim Ki Duk

Any2000

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiAquest drama presenta alguns elements implícits propis de la visió budista de la compassió, en contrast amb el desig de possessió, tema que interessa profundament el director coreà. Ambientat en un poble remot de pescadors al Japó, tracta sobre la relació entre una noia, la Hee-jin, que de vegades es prostitueix, i el Hyun-Shik, un jove pescador. Quan aquest intenta suïcidar-se, la Hee-jin el salva i en té cura fins que es recupera. La relació que s'estableix entre els dos protagonistes porta el Hyun-Shik a obsessionar-se possessivament per la noia.


BUDISME

TítolPhorpa

TraduccionsThe Cup, La copa

DirectorKhyentse Norbu

Any1999

PaísTibet, Índia

Paraules Clau Comèdia, Budisme tibetà,

SinopsiComèdia ambientada en la vida monàstica budista tibetana contemporània, en mans d'un director amb una experiència personal com a monjo tibetà. Un grup de monjos tibetans estan dividits entre la recerca espiritual i el seu amor pel futbol. Al nord de l'Índia, a prop de la serralada de l'Himàlaia, hi ha un monestir de monjos tibetans a l'exili. Sota la mirada dels seus superiors –en Geko, l'exigent, i en Khempo, més comprensiu–, els nous estudiants són instruïts en les pràctiques budistes. Els monjos s'eduquen ja de petits i alguns prefereixen parlar de futbol en lloc de qüestions espirituals. Dos dels monjos novicis, en Lodo i l'Orgyens, són també fanàtics del futbol, i són castigats per veure un partit a la televisió sense permís. No obstant això, l'onada defutbolmaniacomença a créixer, i quan els monjos joves demanen permís per veure la final de la Copa del Món entre França i el Brasil, en Geko i en Khempo diuen que sí. Però ara els monjos han de trobar la forma de pagar per l'antena parabòlica necessària per poder veure la retransmissió del partit, tasca a la qual es dediquen amb obstinació. Un film que humanitza la vida als monestirs tibetans i ens apropa al dolor i a la nostàlgia viscuda pels monjos exiliats.


BUDISME

TítolDalai-lama Renaissance

TraduccionsEl renaixement del dalai-lama, El renacimiento del dalai-lama

DirectorKhashyar Darvich

Any1999

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Documental interreligiós, Dalai-lama, Budisme tibetà,

SinopsiDocumental narrat per l'actor Harrison Ford que presenta la trobada que va tenir lloc a l'Índia entre el dalai-lama i quaranta erudits occidentals provinents de diverses àrees del saber per parlar sobre com es pot transformar el món a tocar del segle XXI. El documental mostra com els diversos participants comencen amb una actitud arrogant, guiats pels seus interessos personals, però es van transformant a mesura que van coneixent la persona i el pensament del dalai-lama.


BUDISME

TítolJews and Buddhism: Belief Amended

TraduccionsFaith Revealed, Els jueus i el budisme, Los judíos y el budismo

DirectorBill Chayes, Isaac Solotaroff

Any1999

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental interreligiós, Budisme als Estats Units,

SinopsiInteressant documental interreligiós, narrat per l'actriu nord-americana Sharon Stone, que compila entrevistes i material d'arxiu de prominents jueus, budistes i personalitats rellevants, incloent-hi el dalai-lama: David Ben-Gurion, Allen Ginsberg, el rabí Allen Lew, Sylvia Boorstein i molts d'altres. Explora el nou fenomen dels jueus americans que han renovat la seva fe mitjançant la pràctica i el coneixement de les tradicions budistes.


BUDISME

TítolWandafuru raifu

TraduccionsAfter Life, Després de la vida, Después de la vida

DirectorHirokazu Kore-eda

Any1999

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Budisme al Japó, Filosofia budista,

SinopsiFilm de fantasia basat en una barreja de creences sobre la vida eterna, arrelada sovint en les creences budistes. La premissa de la trama és simple: en el lapse d'una setmana, les ànimes dels difunts arriben a una estació de pas (que s'assembla a una vella escola de secundària), on se'ls demana de triar només un record per portar a l'altra vida. Entre els nouvinguts hi ha una dona gran, un jove rebel, una adolescent i un veterà de guerra de 70 anys. Un cop els nouvinguts han triat un record, el personal de l'estació de pas el recrea i el filma, utilitzant tots els trucs i il·lusions de cinema: les boles de cotó s'utilitzen per imitar els núvols, un ventilador s'utilitza per generar una brisa d'estiu, etc. La trama se centra en els sentiments dels treballadors de l'estació de pas i les seves relacions mútues. Per preparar aquest projecte, Kore-eda va entrevistar 500 persones perquè li expliquessin els seus records. La pel·lícula talla lliurement les imatges d'aquestes entrevistes, els actors que improvisen i els actors que llegeixen guions.


BUDISME

TítolNang Nak

Traduccions

DirectorNozee Nimibutr

Any1999

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Terror, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDrama sobrenatural, molt popular quan es va estrenar a Tailàndia, ambientat en la dècada de 1860. El jove vilatà Mak deixa la seva esposa i el seu fill per lluitar en una guerra sense nom. Quan torna a casa, es troba el poble posseït per fantasmes. Els monjos budistes contracten uncaçafantasmesbudista per acabar amb el flagell sobrenatural. El film, tot i ser d'horror, reflecteix algunes de les supersticions presents a Tailàndia a l'àmbit rural.


BUDISME

TítolAnna and the King

TraduccionsAnna i el rei, Anna y el rey

DirectorAndy Tennant

Any1999

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Anna Owens, Budisme a Siam (Tailàndia),

SinopsiProducció dramatitzada del musical del 1956 El rei i jo, basada en els diaris de la professora anglesa Anna Owens, que vers el 1860 va anar a l'antiga Siam (avui Tailàndia), contractada com a professora dels fills del rei. Aviat la professora es veu immersa en les qüestions de palau i en afers polítics, enmig d'un país oficialment budista, incloent-hi el cas d'una concubina i el seu amant, així com l'aliança de Siam amb els britànics en contra de les amenaces d'expansió de la veïna Birmània. La trama adquireix un to romàntic per la relació que s'estableix entre el rei i la protagonista. Encara que el film no està exempt d'alguns errors històrics, representa bé alguns dels aspectes del budisme al Siam de l'època.


BUDISME

TítolHimalaya

TraduccionsL'enfance d'un chef, Himàlaia, Himalaya

DirectorEric Valli

Any1999

PaísFrança, Nepal

Paraules Clau Drama, Budisme tibetà, Budisme tradicional,

SinopsiPel·lícula de ficció sobre els pobles oblidats del Tibet, centrada en la seva vida quotidiana i els costums tradicionals que barregen elements de diverses tradicions, entre les quals hi ha la budista. A la remota regió de Dolpo, a l'Himàlaia, al nord-oest del Nepal, en Tinle, un ancià gens carismàtic, acaba de perdre el seu fill gran. Es nega a permetre que l'amic del seu fill, en Karma, a qui considera responsable de la mort del seu fill, porti una caravana de iacs. En Karma desafia la ira de l'ancià i els consells del xaman del lloc i emprèn el viatge amb la caravana, amb l'ajuda d'un altre jove del poble, abans de la data fixada per al ritual de comiat. En el dia indicat pels déus, en Tinle s'embarca en el mateix viatge amb el seu segon fill, monjo budista tibetà, i el seu nét, que està destinat a ser el proper cap. La lluita ancestral entre l'ancià i la muntanya el porta vers en Karma i la seva caravana, cosa que dóna peu a la venjança.


BUDISME

TítolGhost Dog: The Way of the Samurai

TraduccionsGhost Dog: el camí del samurai, Ghost Dog: el camino del samurai

DirectorJim Jarmusch

Any1999

PaísFrança

Paraules Clau Drama, Acció, Bushido, Filosofia budista,

SinopsiLa pel·lícula representa l'adaptació dels ideals budistes del samurai japonès en el context de la cultura americana contemporània. A la ciutat de Jersey, als Estats Units, un sicari afroamericà segueixHagakure: el camí del samurai. Viu sol, amb senzillesa, i té cura d'uns coloms missatgers que li fan companyia. El personatge es fa dirGhost Dog. El seu mestre, que li va salvar la vida fa vuit anys, és uncapode la màfia local. Quan la filla delcapopresencia un dels cops d'en Ghost Dog, es converteix en una persona prescindible als ulls del seu cap. Les primeres víctimes són els seus ocells. En Ghost Dog hi respon anant a la recerca dels seus atacants, però no vol fer mal al seu mestre i a la noia. En parla amb el seu millor amic, un haitià de llengua francesa que ven gelats al parc, i amb un nen amb qui comenta llibres que han llegit. El drama es desenvolupa amb el dilema de romandre fidel als seus ideals de samurai contemporani o portar a terme la venjança.


BUDISME

TítolEye of the Land

TraduccionsL'ull de la Terra, El ojo de la Tierra

DirectorMark Elliot

Any1999

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme tibetà, Budisme als Estats Units,

SinopsiAquest documental explica la història de la construcció de l'stupa de Tashi Gomang, a prop de Crestone, un remot poble al sud de Colorado. Una stupa és una representació arquitectònica de la ment il·luminada i s'utilitza per guardar les relíquies de grans mestres budistes. El film segueix la construcció de l'stupa, que va ser construïda durant un període de set anys per un petit grup de voluntaris. L'stupa de Tashi Gomang està dedicada a Sa Santedat el XVIè karmapa, un dels mestres més importants del budisme tibetà.


BUDISME

TítolWindhorse

TraduccionsCavall de vent, Caballo de viento

DirectorPaul Wagner

Any1998

PaísEstats Units, Tibet

Paraules Clau Drama històric, Budisme tibetà,

SinopsiPel·lícula basada en una història real que va tenir lloc al Tibet. Tres joves tibetans, en Dorjee, la seva germana Pema i el seu cosí Dolkar, veuen com els soldats xinesos assassinen el seu avi. Després de l'assassinat de la família, decideixen traslladar-se a Lhasa, on els tres personatges evolucionen de manera diferent. En Dolkar esdevé una estrella del pop i assimila la cultura xinesa contemporània. En Dorjee odia el Govern xinès i es resisteix a la seva cultura. La Pema es fa monja budista en un monestir lluny de Lhasa. Participa en una manifestació contra el Govern xinès i és arrestada. El títol del film fa referència a una de les representacions al·legòriques que el budisme tibetà té de l'ànima humana.


BUDISME

TítolÀ la recherché de Kundun avec Martin Scorsese

TraduccionsIn Search of Kundun with Martin Scorsese, A la recerca de Kundun amb Martin Scorsese, En búsqueda de Kundun con Martin Scorsese

DirectorMichael Henry Wilson

Any1998

PaísFrança

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Dalai-lama, Budisme tibetà,

SinopsiEl director nord-americà d'origen francès Michael Henry Wilson va realitzar aquest documental originalment en francès sobre la producció del filmKundun(1997), dirigit per Martin Scorsese. El documental presenta imatges d'arxiu i entrevistes amb Scorsese, el dalai-lama, la guionista i coproductora Melissa Mathison i el dissenyador de producció Dante Ferretti. S'hi inclouen seqüències del film d'Andrew MartonTempesta sobre el Tibet(1952), que inclou escenes del Tibet dels anys trenta.


BUDISME

TítolThursday Afternoon

TraduccionsDijous a la tarda, Jueves por la tarde

DirectorClay Westervelt

Any1998

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiCurt cinematogràfic amarat de filosofia budista no explicitada, que se centra en la recerca de sentit enmig del quefer quotidià. Quan el responsable de la neteja d'una escola americana sent la veu de Déu que prové de la seva ampolla de desinfectant, sorgeixen diverses preguntes i explicacions sobre el significat del fenomen. Només una jove obre els ulls i la ment per trobar la veritable resposta.


BUDISME

TítolPeace Is Every Step. Meditation in Action: The Life and Work of Thich Nhat Hanh

TraduccionsLa vida i l'obra de Thich Nhat Hanh, La vida y la obra de Thich Nhat Hanh

DirectorGaetano Kazuo Maida

Any1998

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Thich Nhat Hanh, Budisme al Vietnam,

SinopsiDocumental sobre la vida i el pensament del monjo vietnamita Thich Nhat Hanh, promotor de la tendència contemporània del budisme anomenadaBudisme compromès, que promou el compromís social dels budistes en bé de la justícia, la pau i el medi ambient. El títol del film està basat en una de les obres d'aquest mestre budista, que ha estat proposat diverses vegades per al premi Nobel de la Pau.


BUDISME

TítolDogshin Hutagetin Sakhius

TraduccionsFerocious Saint Lord of Gobi, Sant Ferotge Senyor de Gobi, San Feroz Señor de Gobi

DirectorI. Nyamgavaa

Any1998

PaísMongòlia

Paraules Clau Drama històric, Drama biogràfic, Ravjaa Khutagt, Budisme a Mongòlia,

SinopsiDrama històric sobre la vida de Ravjaa Khutagt, un líder religiós mongol del segle XIX reconegut als 5 anys com un “Buda vivent" que va exercir una gran influència al seu país des del punt de vista religiós, literari, musical i teatral. Després d'haver perdut la mare en néixer, Ravjaa Khutagt és proclamat el cinquè Senyor de Gobi i és internat en un monestir per esdevenir monjo budista. A canvi del seu fill, el pare rep teles. Com a monjo adult, Ravjaa Khutagt s'involucra en activitats artístiques i literàries, i influeix en els seus deixebles, també des del punt de vista espiritual. L'orde budista al qual pertany és més liberal que d'altres i permet el matrimoni als monjos, i fins i tot que els homes i les dones preguin junts al temple. Khutagt també fa dibuixos eròtics utilitzant models en viu, que sovint representen homes i dones banyant-se nus junts, com a mostra de l'aspecte humanista del seu art. Per aquest motiu, els membres dels ordes budistes més conservadors conspiren per assassinar-lo. Després de la seva mort, el seu cos es transforma en un nadó. La dona que en pren les restes en els seus braços és la seva mare, cosa que mostra que la vida acaba amb el seu naixement, tot seguint el cicle de les reencarnacions.


BUDISME

TítolDoing time

Traduccionsdoing Vipassana, Complint condemna, fent Vipassana, Cumpliendo condena, haciendo Vipassana

DirectorEilona Ariel, Ayelet Menahemi

Any1997

PaísÍndia, Israel

Paraules Clau Documental, Filosofia budista,

SinopsiDocumental sobre l'antiga tècnica de meditació budista anomenada Vipassana, que ensenya a la gent com prendre el control de les seves vides orientant el seu potencial vers el bé. Presenta la història d'una dona anomenada Kiran Bedi, exinspectora general de Presons de Nova Delhi, que s'esforça per transformar la presó de Tihar i convertir-la en un oasi de pau. Però sobretot és la història dels reclusos que es van sotmetre a un canvi profund mitjançant la praxi d'aquesta pràctica meditativa, i que es van adonar que l'empresonament no és la fi, sinó, possiblement, un nou començament cap a una vida millor i més fecunda.


BUDISME

TítolAn Obsession

TraduccionsUna obsessió, Una obsesión

DirectorShinji Aoyama

Any1997

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiDrama policial japonès amarat d'elements de la cultura popular budista. En Saga és un inspector de policia encarregat de protegir un líder religiós que és assassinat. En la recerca de l'assassí, en Saga és ferit i l'assassí li roba l'arma. A l'hospital, la seva esposa li manifesta que vol el divorci. Amb l'autoestima molt baixa, en Saga renuncia com a policia, però l'arma que li van robar és utilitzada més endavant en un assassinat. La hipnosi envia en Saga a un pacient terminal de leucèmia anomenat Shimano. La investigació d'en Saga el condueix a l'examant d'en Shimano, la Kimiko Endo, personatge clau per resoldre el crim.


BUDISME

TítolKundun

Traduccions

DirectorMartin Scorsese

Any1997

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama biogràfic, Dalai-lama, Budisme tibetà,

SinopsiAquest drama biogràfic detalla la història de vida del dalai-lama al Tibet fins al moment del seu exili. El film es va realitzar durant set anys i el dalai-lama va intervenir en la redacció dels esbossos del guió. La crònica comença l'any 1933 amb la mort del 13è dalai-lama. Nascut en una zona remota, el nou dalai-lama, de nen, és observat pels monjos, que determinen que és la catorzena reencarnació del Buda de la Compassió. Vers el 1944, el dalai-lama fa servir noticiaris i revistes occidentals per conèixer els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial, i quan acaba la guerra es veu obligat a fer front a l'agressió de la Xina comunista, que vol annexar el Tibet. Les protestes del dalai-lama i del poble tibetà l'any 1949 són ignorades per les autoritats internacionals, i Mao ocupa militarment el Tibet i massacra els tibetans que hi oposaven resistència. Finalment, la situació obliga el dalai-lama a fugir a Dharamsala, Índia. En deixar el seu país profetitza la mort de molts dels seus seguidors a mans dels xinesos. El film constitueix una eina per conèixer de prop la joventut d'una de les figures més influents del budisme del segle XX.


BUDISME

TítolTa Fa Likiti

TraduccionsWho is Running, Qui corre?, ¿Quién está corriendo?

DirectorOxide Pang Chun

Any1997

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Filosofia budista, Budisme a Tailàndia,

SinopsiDrama centrat en la cosmovisió budista, en concret en el concepte dekarma. La trama se centra en la Jiab i el Wan, una parella jove que està a punt de casar-se. Però les coses canvien quan el Wan és atropellat per un cotxe i és portat a l'hospital molt greu. Quan la Jiab va a un temple budista a pregar, un misteriós monjo li diu que en la seva vida passada, el Wan va assassinar cinc persones, i ara està destinat a morir jove en aquesta vida. Per desfer el seu karma i salvar la vida, la Jiab ha d'anivellar la balança i evitar que cinc persones siguin assassinades. La resta del film se centra en la Jiab intentant assolir aquesta tasca.


BUDISME

TítolSeven Years in Tibet

TraduccionsSet anys al Tibet, Siete años en el Tíbet

DirectorJean-Jacques Annaud

Any1997

PaísFrança, Estats Units

Paraules Clau Drama biogràfic, Budisme tibetà, Heinrich Harrer, Dalai-lama,

SinopsiDrama biogràfic sobre l'escalador austríac Heinrich Harrer, qui, a causa de la Segona Guerra Mundial, passa diversos anys al Tibet, on fa amistat amb el jove dalai-lama. L'arrogant i egoista Heinrich, un famós alpinista austríac que deixa enrere la dona i el fill per liderar una expedició a l'Himàlaia l'any 1939, just arribar-hi cau en mans de les forces aliades com a presoner de guerra. Després de diversos intents d'evasió, ell i un company, Peter Aufschnaiter, arriben a la ciutat prohibida al Tibet. Peter hi troba esposa i Heinrich es va fascinant amb la cultura tibetana, fins que arriba a ser instructor de l'adolescent dalai-lama, el líder espiritual de la nació budista, molt interessat a comprendre la cultura occidental. Heinrich no pot tornar al seu país a causa de la guerra, i la seva amistat amb el dalai-lama el va transformant d'arrogant a humil, fins que esclata la crisi amb la veïna Xina, que amenaça amb la invasió del Tibet. Un cop acabada la guerra, Heinrich retorna al seu país, transformat pel seu contacte amb el budisme. Una controvèrsia sobre l'afiliació de Heinrich al partit nazi durant la producció de la pel·lícula va obligar a tractar el tema de forma passatgera dins el film.


BUDISME

TítolKawao tee Bangpleng

TraduccionsBlackbirds at Bangpleng, Ocells negres a Bangpleng, Pájaros negros en Bangpleng

DirectorNirattisai Kaljaruek

Any1995

PaísTailàndia

Paraules Clau Drama, Ciència-ficció, Budisme a Tailàndia,

SinopsiAquest thriller de ciència-ficció tailandès combina el gènere de ciència-ficció dels anys cinquanta amb la sensibilitat budista mitjançant una barreja d'efectes especials per explicar l'estranya història d'un poble rural que es veu transformat totalment després d'una visita d'una nau d'alienígenes que s'està extingint. Tot comença durant la celebració de la festa de Loi Krathong (Lluna de novembre). Tots hi són presents, incloent-hi els monjos budistes. Les festivitats queden interrompudes de sobte quan hi apareix una nau espacial descomunal. Mitjançant els llamps que llança la nau, totes les dones del poble queden embarassades i donen a llum el mateix dia. Els nens tenen orelles punxegudes i recorren el poble en grup mostrant el poder de destruir els seus enemics amb la seva mirada hipnòtica. Als nens els encanta la carn crua, raó per la qual el bestiar s'esgota. Els nens i els seus pares comencen a tenir conflictes greus, però finalment, els nens accepten que no té sentit lluitar contra ells i així arriba la pau. A partir d'aquest moment comencen a experimentar emocions humanes, entre les quals hi ha la compassió. Quan els extraterrestres de la nau nodrissa s'adonen que la seva missió ha fracassat, tornen a recuperar els nens per portar-los al seu planeta d'origen.


BUDISME

TítolBuddha [Television Series]

TraduccionsBuda [sèrie de televisió], Buda [serie de televisión]

DirectorD. C. Reddy

Any1995

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama biogràfic, Drama històric, Buda,

SinopsiBreu sèrie televisiva sobre la vida de Buda orientada al públic nord-americà. Tot i el caràcter didàctic de la sèrie, no va tenir una gran acollida per part del públic americà, raó per la qual la seva divulgació es va concentrar en les còpies en DVD.


BUDISME

TítolMaboroshi no hikari

TraduccionsMaborosi

DirectorHirokazu Kore-eda

Any1995

PaísJapó

Paraules Clau Drama, Filosofia budista,

SinopsiDrama que representa la recerca de sentit i el desencant per les coses mundanes intrínseques al camí espiritual budista. El marit de la Yumiko, una jve japonesa jove, se suïcida sense motiu aparent i sense cap explicació, i la deixa vídua i amb un fill. Yumiko es torna a casar i se'n va a viure a la província d'Osaka a un petit poble de pescadors, on continuarà la seva recerca de significat en un món solitari i aparentment mancat de sentit.


BUDISME

TítolThe Marathon Monks of Mount Hiei

TraduccionsEls monjos maratonians de la muntanya Hiei, Los monjes maratonianos de la montaña Hiei

DirectorChristopher J. Hayden

Any1993

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Budisme al Japó,

SinopsiDocumental basat en el llibre homònim de John Stevens. Presenta la forma de vida dels monjos budistes de la muntanya Hiei, propera a Tòquio, que practiquen un mètode particular per arribar a la il·luminació que s'anomenakaihōgyōi que consisteix a córrer uns 80 kilòmetres al dia durant 100 dies seguits. El documental explica aquesta pràctica mitjançant les paraules dels mestres budistes que l'ensenyen i practiquen avui.


BUDISME

TítolHwaomgyong

TraduccionsHwaomkyong, Passage to Buddha, Passatge a Buda, Pasaje a Buda

DirectorSun-Woo Jang

Any1993

PaísCorea

Paraules Clau Drama, Budisme coreà,

SinopsiArrelada en la tradició budista coreana, la pel·lícula explica la història d'un nen que, després de la mort del pare, emprèn la recerca de la mare, que el va abandonar quan era un bebè. Al llarg del camí es troba diversos personatges que citen preceptes budistes: un monjo excèntric, una nena que s'està fent dona, un convicte, un metge malparlat i el fill d'un astrònom alcohòlic. Cadascun d'ells diu al noi que busqui algú que l'ajudi a descobrir la veritat sobre la seva mare.


BUDISME