TítolTeleki téri mesék

TraduccionsTales of Teleki square, Els contes de la plaça Teleki, Los cuentos de la plaza Teleki

DirectorBarbara Spitzer

Any2014

PaísHongria, França

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Judaisme a Hongria,

SinopsiLa nova generació de la comunitat de l'última sinagoga jueva de la plaça Teleki, a Budapest, inicia una recerca per descobrir la història de la sinagoga.


JUDAISME

TítolDear God

TraduccionsEstimat Déu, Querido Dios

DirectorGuy Nattiv, Erez Tadmor

Any2014

PaísIsrael

Paraules Clau Drama romàntic, Estat d’Israel, Tradició jueva, Dona,

SinopsiLa pel·lícula descriu una Jerusalem romàntica, explicada a través dels ulls d’Aaron, un home senzill que custodia el Mur de les Lamentacions. Un dia, una bella i misteriosa dona posa una nota en un delsdronessagrats, i Aaron decideix complir el seu desig més profund, mentre aprèn que l’amor té a veure amb la comunicació.


JUDAISME

TítolExodus: Gods and Kings

TraduccionsÈxode: déus i reis, Éxodo: dioses y reyes

DirectorRidley Scott

Any2014

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama bíblic, Acció, Moisès, Llibre de l’Èxode,

SinopsiProducció èpica basada en una versió lliure del llibre de l’Èxode bíblic. Moisès, quan s’inicia la pel·lícula, lluita al costat del seu germà Ramsès, per ajudar a defensar Egipte, que es regeix pel seu pare, Seti. Durant la batalla, Moisès salva la vida a Ramsès i sorgeix la por que el seu germà un dia sigui rei perquè encaixa amb una profecia pronunciada per una de les espiritistes de confiança de Seti. Poc després de la mort de Seti, Moisès, que en realitat és jueu i no egipci, és desterrat. No obstant això, es converteix en el líder del poble jueu i lidera una rebel·lió, amb l’ajuda de Déu, contra els egipcis per tal d’alliberar els hebreus.


JUDAISME

TítolAbraham and Eugenia: Stories from Jewish Cuba

TraduccionsAbraham i Eugenia: històries de la Cuba jueva, Abraham y Eugenia: historias de la Cuba judía

DirectorBonnie Bunt

Any2014

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Immigració, Judaisme a Cuba,

SinopsiDocumental que narra la història de l’Abraham i l’Eugenia, dues persones jueves que viuen a l’illa comunista de Cuba i que s’aferren a la seva fe els anys després de la revolució. L’Abraham, un jueu cubà i l’únic carnisser caixer que queda a l’Havana, expressa la intensitat de la pressió per integrar-se a la societat. Ell reconeix que hi ha una manca d’antisemitisme que fa més fàcil portar-se bé. Però a l’Abraham el preocupa que sense treballar-hi, la generació més jove viurà ’com un cubà normal’ i es deixarà de continuar amb la tradició jueva.


JUDAISME

TítolNoah

TraduccionsNoè, Noé

DirectorDarren Aronofsky

Any2014

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama bíblic, Acció, Noè,

SinopsiUna adaptació lliure de la història bíblica de Noè, l’home designat per Déu per salvar els animals innocents de la Terra de les aigües creixents que netejaran el planeta de la maldat de la humanitat. Aprenem com els pecats d’Adam i Eva han passat de generació en generació a través dels seus fills Caín i Abel, i com els justos descendents del seu germà Seth són encarregats de defensar la creació. Un dia, Noè veu el seu pare assassinat per un descendent de Caín. En el procés, el dret de naixement de Noè li és arrabassat. Dècades més tard, pare de tres fills, Noè experimenta una visió on preveu la gran inundació sobre la Terra que destruirà totes les bèsties.. Aquesta visió condueix Noè a buscar el seu avi, Matusalem, per tal de comprendre la seva missió. Quan una segona visió revela que Noè ha de construir una arca massiva dissenyada per albergar tots els animals, ell i la seva família comencen immediatament a construir la nau amb l’ajuda dels guardians, una raça d’àngels creats com a éssers de llum, però amb incrustacions en pedra i fang i abandonats per Déu pels seus intents d’ajudar l’home. Mentrestant, la paraula de l’obra de Noè aviat arriba a Tubal Caín, que reuneix un exèrcit amb la missió de superar l’arca i sobreviure a la tempesta que s’acosta.


JUDAISME

TítolTheodore Bikel: In the Shoes of Sholom Aleichem

TraduccionsTheodore Bikel: a les sabates de Sholem Aleijem, Theodore Bikel: en los zapatos de Sholem Aleijem

DirectorJohn Lollos

Any2014

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Jiddisch, Teatre, Sholem Aleijem Theodore Bikel,

SinopsiDocumental que se centra tant en el dramaturg jueu Sholem Aleijem com en l’actor Theodore Bikel i en com les seves arts superposades exemplifiquen el jiddisch com una font i un riu que segueixen connectant. Magistrals actuacions d’històries, cançons i monòlegs de Bikel a l’escenari s’entrellacen en un examen més ampli de la vida i l’obra de Sholem Aleijem i la seva pertinença a la cultura jueva.


JUDAISME

TítolAmerican Jerusalem: Jews and the Making of San Francisco

TraduccionsJerusaleme americana: els jueus i la creació de San Francisco, Jerusalén americana: los judíos y la creación de San Francisco

DirectorMarc Shaffer

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Judaisme als EUA,

SinopsiL’extraordinària història dels jueus pioners de San Francisco. Atrets per Califòrnia i la febre de l’or, els jueus van ser rebuts a San Francisco. Hi van construir una comunitat pròspera, la segona comunitat jueva més gran dels Estats Units després de Nova York. Amb una nova llibertat, els jueus van tenir un paper central en la transformació d’aquest poble marítim a la metròpoli més gran a l’oest americà.


JUDAISME

TítolJewtholic

TraduccionsJuetòlic

DirectorSatie Gossett

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental interreligiós, Tradició jueva, Judaisme als EUA,

SinopsiDocumental curt sobre una dona criada en el catolicisme que s’assabenta que la seva mare biològica és jueva, cosa que la porta a fer un viatge per retrobar-se amb la seva veritable família i amb l’espiritualitat.


JUDAISME

TítolSunday at the Reissmans’

TraduccionsUn diumenge amb els Reissman, Un domingo con los Reissman

DirectorSidney Franklin

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Curt, Comèdia, Judaisme als EUA,

SinopsiEl bon estudiant Sidney Reissman té menys d’un dia per escriure una tasca de classe sobre la seva herència jueva, però una llista de tasques de casa sense acabar i dos adults antipàtics amenacen de descarrilar el seu objectiu. Amb el tic-tac del rellotge, en Sidney ha d’aprofundir, bloquejar el món i respondre a la pregunta en qüestió: què significa ser jueu?


JUDAISME

TítolHearat Shulayim

TraduccionsPeu de pàgina, Pie de página

DirectorJoseph Cedar

Any2013

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Talmud, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiLa història d’una rivalitat entre un pare i el seu fill, tots dos professors al departament de Talmud de la Universitat Hebrea de Jerusalem. El fill té una dependència addictiva als elogis que el sistema ofereix, mentre que el pare és un purista tossut amb una por i una profunda repulsió pel que significa el sistema. Però, per sota del seu menyspreu, troba una set desesperada d’algun tipus de reconeixement. Però quan el pare s’assabenta que el seu fill està a punt de rebre el més alt honor recompensat en el seu camp, la vanitat de l’home gran es revelaa perquè tothom ho vegi.


JUDAISME

TítolEsther Broner: A Weave of Women

TraduccionsEsther Broner: un teixit de dones, Esther Broner: un tejido de mujeres

DirectorLilly Rivlin

Any2013

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Esther Broner, Naomi Nimrod, Tradició jueva, Dona, Judaisme als EUA,

SinopsiEl 1975, Esther Broner i Naomi Nimrod van escriure el primer hagadà de dones, que va obrir el camí cap al feminisme jueu modern. Durant els següents 36 anys, Esther Broner va liderar el Séder Feminista a Nova York amb un grup central de dones. Aquesta pel·lícula documenta l’evolució del feminisme jueu a través del feminisme Séder. Utilitza imatges d’arxiu i entrevistes amb les feministes jueves líders que van assistir al Séder.


JUDAISME

TítolScenes from Jewish Life

TraduccionsEscenes de la vida jueva, Escenas de la vida judía

DirectorUnknown

Any2012

PaísRussia

Paraules Clau Drama, Judaisme a Rússia,

SinopsiDrama rus-jiddisch sobre un jove jueu seduït per una ballarina del ventre, que posteriorment és menyspreada per la seva família i la comunitat. La pel·lícula acaba amb el suïcidi de l’home.


JUDAISME

TítolLemale et ha’halal

TraduccionsFill the Void, Omplir el buit, Llenar el vacío

DirectorRama Burshtein

Any2012

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme ortodox, Dona, Judaisme a Israel,

SinopsiL’Esther és la filla d’un rabí ortodox que segueix la fe del seu pare. Ella i el seu marit, en Yochay, estan feliços de donar la benvinguda al seu primer fill al món, però l’alegria esdevé dolor quan l’Esther mor en el part. En Yochay queda desolat, i la seva mare, la Rivka, i la germana menor de l’Esther, la Shira, l’ajuden amb el seu fill acabat de néixer. El pare de l’Esther, el rabí Aharon, aconsella en Yochay que es torni a casar tan aviat com se’n senti capaç, però trobar una bona mare no és fàcil. La Rivka li ofereix el que creu que és una solució perfecta: un matrimoni arranjat entre en Yochay i la Shira, que ha agafat afecte al nadó. En Yochay no està segur d’estar còmode amb el casament amb la seva cunyada, i la Shira tampoc no s’hi sent bé, però les exigències de la família pesen més que els seus propis desitjos.


JUDAISME

TítolNever Forget to Lie

TraduccionsMai oblidis mentir, Nunca olvides mentir

DirectorMarian Marzynski

Any2012

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Polònia,

SinopsiLa cineasta Marian Marzynski va néixer a Polònia i va sobreviure a l’Holocaust com una nena jueva amagada pels cristians. En aquesta pel·lícula, la directora explora la seva pròpia infància en temps de guerra i les experiències d’altres nens supervivents.


JUDAISME

TítolGod’s House

TraduccionsLa casa de Déu, La casa de Dios

DirectorRachel Goslins

Any2012

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental interreligiós, Nazisme, Antisemitisme, Judaisme a Albània,

SinopsiDocumental sobre els homes musulmans i les dones d’Albània que van salvar la vida de gairebé 2.000 jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les seves històries són explicades a través del prisma de dos homes: un musulmà d’Albània i un jueu americà, i els diferents, però igualment notables viatges que cadascú ha de dur a terme.


JUDAISME

TítolPunk Jews

TraduccionsJueus punks, Judíos punks

Director

Any2012

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Identitat jueva,

SinopsiPerfils de rockers punks hassídics, artistes de carrer jiddisch, activistes jueus afroamericans: aquest documental explora un moviment emergent de jueus provocadors i compromesos que estan demanant, cadascun a la seva manera, què significa ser jueu en el segle XXI. Artistes jueus, activistes i músics de diversos orígens i comunitats estan desafiant les normes i expressant la seva identitat jueva de manera poc convencional.


JUDAISME

TítolThe Chosen Island

TraduccionsL’illa escollida, La isla escogida

DirectorYassel Iglesias

Any2012

PaísCuba

Paraules Clau Documental, Judaisme a Cuba, Immigració,

SinopsiDocumental que explora la història de jueus sefardites a Cuba i la forma en què s’han convertit en una part indeleble del teixit social del país. A través d’entrevistes amb membres de la comunitat jueva sefardita cubana, els espectadors experimenten el redescobriment i renaixement de la vida jueva a Cuba i els temes de la fe, la resistència, la força i la supervivència.


JUDAISME

TítolHow To Re-Establish a Vodka Empire

TraduccionsCom es pot restablir un imperi del vodka, Cómo restablecer un imperio del vodka

DirectorDan Edelstyn

Any2012

PaísRegne Unit

Paraules Clau Documental, Judaisme a Ucraïna,

SinopsiQuan el cineasta britànic Edelstyn viatja a Ucraïna a la recerca de les seves arrels jueves i descobreix que la destil·leria de vodka oberta pel seu besavi el 1904 està encara en funcionament decideix–malgrat la seva absoluta falta d’experiència en els negocis–esdevenir un empresari del licor.


JUDAISME

TítolY-Love

Traduccions

DirectorCaleb Heller

Any2012

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental musical, Y-Love, Tradició jueva, Judaisme als EUA, Judaisme a Israel,

SinopsiY-Love, també conegut com Yitz Jordan, és el nom d’un artista de hip-hop jueu. Criat al centre de la ciutat de Baltimore, Yitz Jordan va quedar fascinat amb el judaisme quan era nen, va assistir a la ieixivà en l’adolescència i va suportar un matrimoni de conveniència de curta durada amb una dona jiddisch que no pensava que ell fos prou religiós. La música és el mitjà a través del qual Y-Love es connecta a la seva fe. Ell es troba més a gust escopint ritmes en un escenari, envoltat de fans religiosos que l’adoren.


JUDAISME

TítolThe Trial of Adolf Eichmann

TraduccionsEl judici d’Adolf Eichmann, El juicio de Adolf Eichmann

DirectorMichaël Prazan

Any2011

PaísFrança

Paraules Clau Documental, Holocaust, Antisemitisme, Adolf Eichmann,

SinopsiEl judici d’Adolf Eichmann el 1961, celebrat en una sala del tribunal israelià i difós a tot el món, va ser un esdeveniment de referència en la historiografia de l’Holocaust i una fita en els mitjans de comunicació i la cobertura periodística. Aquest documental compta amb els relats de la captura d’Eichmann, el drama a la sala del tribunal i darrere de les escenes, i les reaccions de tot el món.


JUDAISME

TítolFrom Puppets to Purim: The Story of Moshe Khusid

TraduccionsDe titelles a Purim: la història de Moshe Khusid, De marionetes a Purim: La historia de Moshe Khusid

DirectorElena Tchoujtchenko

Any2011

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, biogràfic, Tradició jueva, Hassidisme, Judaisme als EUA,

SinopsiPel·lícula documental sobre Moshe Khusid i el seu viatge de vida: des de director de teatre postmodern extravertit a Rússia, passant per un jueu hassídic introvertit als Estats Units, fins a un productor d’una pel·lícula d’animació inspiradora per a tothom.


JUDAISME

TítolNahum N. Glatzer & The German-Jewish Tradition

TraduccionsNahum N. Glatzer i la tradició judeoalemanya, Nahum N. Glatzer y la tradición judeoalemana

DirectorJudith Glatzer Wechsler

Any2011

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Franz Rosenzweig, Martin Buber, Judaisme a Alemanya, Judaisme als EUA, Estudis jueus,

SinopsiRetrat de la vida i obra de l’erudit Nahum N. Glatzer (1903-1990). Glatzer va ser professor d’història jueva i filosofia al Departament d’Orient Pròxim i Estudis Judaics a la Universitat Brandeis del 1951 al 1973. Deixeble important del filòsof Franz Rosenzweig, Glatzer va substituir Martin Buber a la Universitat de Frankfurt el 1932. Fugint de Hitler, els Glatzer van emigrar a Palestina el 1933 i després als EUA, on ell va exercir com a editor en cap de Schocken Books. Amb més de 260 llibres i articles sobre la història jueva, la filosofia i la literatura del midraix, Glatzer va ser un pioner en el camp dels estudis jueus.


JUDAISME

TítolWomen Unchained

TraduccionsDones desencadenades, Mujeres desencadenadas

DirectorBeverly Siegel, Leta Lenik

Any2011

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Matrimoni, Dona,

SinopsiDocumental sobre les experiències d’agunot, o les dones els marits de les quals es neguen a atorgar-los el divorci jueu. També ofereix estratègies perquè les dones puguin protegir-se i perquè això és important per a tots els jueus.


JUDAISME

TítolStanding Silent

TraduccionsRomandre en silenci, Permanecer callado

DirectorMalachi Leopold, Scott M. Rosenfelt

Any2011

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme ortodox, Pedofília, Judaisme als EUA,

SinopsiL’escriptor i jueu ortodox Phil Jacobs, delJewish Times, ha d’anar en contra dels desitjos de la seva pròpia comunitat, que descobreix i informa sobre una xarxa d’abús sexual que involucra un rabí ortodox molt estimat, i el seu fill, a la comunitat ortodoxa de Baltimore.


JUDAISME

TítolReise nach Tulum

TraduccionsViatge a Tulum, Viaje a Tulum

DirectorEduardo Villanueva

Any2011

PaísMèxic, Alemanya

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme a Alemanya,

SinopsiL’Adam Neumann és un membre d’una família jueva que viu a Berlín. El seu avi ha de deixar el negoci familiar a causa de la malaltia d’Alzheimer. L’ancià afirma que l’Adam és la reencarnació del Messies i comença a molestar la família amb idees boges. L’Adam, paranoic, a poc a poc comença una recerca espiritual per qüestionar-se la realitat. Casualment, l’Adam arriba a les platges de Tulum, a la recerca de la bellesa natural d’un lloc que guiarà el seu destí.


JUDAISME

TítolJewish Soldiers in Blue and Gray

TraduccionsSoldats jueus en blau i gris, Soldados judíos de azul y gris

DirectorJonathan Gruber

Any2011

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme als EUA, Guerra Civil americana, Esclavitud,

SinopsiCoincidint amb el 150 aniversari de la Guerra Civil, aquesta exploració de la poc coneguda història dels jueus que van lluitar tant per la Confederació com per la Unió és el primer documental dedicat al tema. Les lleialtats durant la Guerra entre els Estats van dividir la comunitat jueva tan profundament com el debat nacional al país en general: algunes veus jueves prominents van citar la Torà per justificar l’esclavitud, mentre que d’altres van portar el moviment abolicionista.


JUDAISME

TítolLe chat du rabbin

TraduccionsThe Rabbi’s Cat, El gat del rabí, El gato del rabino

DirectorAntoine Delesvaux, Joann Sfar

Any2011

PaísFrança

Paraules Clau Animació, Tradició jueva,

SinopsiEl 1930, a Algèria un rabí se sorprèn quan el seu gat obté el poder de la paraula, i comença a oferir crítiques mordaces a la religió i els costums socials, mentre que desitja la filla adolescent del seu propietari. Basat en la novel·la gràfica de Joann Sfar.


JUDAISME

TítolEl Ángel de Budapest

TraduccionsThe Angel of Budapest, L’àngel de Budapest, El ángel de Budapest

DirectorLuis Oliveros

Any2011

PaísEspanya

Paraules Clau Drama biogràfic, Ángel Sanz Briz, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Hongria,

SinopsiMinisèrie de televisió espanyola sobre la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust basada en el llibreUn espanyol davant l’Holocaust, escrit pel periodista i director executiu de ràdio Diego Carcedo. La trama se centra en Àngel Sanz Briz, un ambaixador espanyol a Hongria durant la Segona Guerra Mundial que va ajudar a salvar la vida de milers de jueus de l’Holocaust amagant-los en cases segures a Budapest. També hi ha una trama romàntica sobre la vida amorosa de l’Antal, un jueu que s’enamora de la filla d’un funcionari de la Creu Fletxada.


JUDAISME

TítolJudíos por elección

TraduccionsJews by Choice, Jueus per elecció, Judíos por elección

DirectorMatilde Michanié

Any2011

PaísArgentina

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Conversió, Judaisme a l’Argentina,

SinopsiConvertir-se en un jueu és una decisió difícil, especialment perquè la tradició jueva està lligada a una herència familiar històrica. El documental mostra l’experiència de diferents persones que han decidit convertir-se en jueus, en no haver nascut en el si d’aquesta religió.


JUDAISME

TítolSchund

Traduccions

DirectorYael Leibovitz Zand

Any2010

PaísIsrael

Paraules Clau Comèdia històrica, Teatre jiddisch, Judaisme a Israel,

SinopsiFicció documental que explora la desaparició fictícia d’un actor jiddisch fa 25 anys. L’única pista és una misteriosa inscripció a la porta de casa seva que diuschund(‘porqueria’). Hi apareixen els mateixos caràcters que componen l’escena del teatre jiddisch d’Israel durant els primers decennis del país.


JUDAISME

TítolCinco días sin Nora

TraduccionsNora’s Will, Cinc dies sense la Nora

DirectorMariana Chenillo

Any2010

PaísMèxic

Paraules Clau Comèdia, Drama, Tradició jueva, Judaisme a Mèxic,

SinopsiLa Nora, una dona jueva, es troba malament i, atès que s’apropa la Pasqua, decideix que vol posar fi a la seva vida perquè la seva família pugui reunir-se pel funeral i la gran festa a la vegada. La Nora parla amb el seu exmarit, el José, sobre els detalls del seu funeral per reunir els seus amics i familiars, una tasca que no entusiasma el José, atès alguns problemes no resolts entre ells i la seva ambivalència sobre els rituals jueus. Malgrat tot això, el José es disposa a respectar el desig de la Nora, però el descobriment d’una fotografia oculta entre els seus efectes condueix a una sorprenent revelació sobre la Nora que canvia la perspectiva de tot el món al voltant d’ella.


JUDAISME

TítolL’Enfant

TraduccionsThe Child, Das Kind, El nen, El niño

DirectorYonathan Levy

Any2010

PaísFrança

Paraules Clau Documental biogràfic, Holocaust, Judaisme a França, Resistència,

SinopsiIrma Miko, de 95 anys, va néixer a Romania el 1914. Jueva comunista i activista política, Irma es va unir a la resistència francesa als 14 anys a París el 1941. La seva assignació inimaginablement perillosa era portar soldats alemanys de l’ocupació a la resistència. Un relat commovedor d’un món que s’esvaeix i un retrat d’una extraordinària dona valenta.


JUDAISME

TítolLa Rafle

TraduccionsThe Round-Up, La batuda, La batida

DirectorRoselyne Bosch

Any2010

PaísFrança, Alemanya, Hongria

Paraules Clau Drama històric, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiEls Weismann són una família típica de Montmartre d’un barri jueu molt unit. El 1942, aquesta família i moltes d’altres s’enfronten al terror quan ells i altres 13.000 jueus parisencs són detinguts sistemàticament per la policia francesa i acorralats en un estadi sota les ordres dels seus ocupants nazis. Mentre els presoners innocents es preparen per a la deportació, un metge jueu i una infermera protestant intenten proporcionar una atenció adequada als seus pacients mentre són testimoni de les atrocitats més vergonyoses.


JUDAISME

TítolThe Infidel

TraduccionsL’infidel, El infiel

DirectorJosh Appignanesi

Any2010

PaísRegne Unit

Paraules Clau Comèdia interreligiosa, Tradició jueva, Judaisme al Regne Unit,

SinopsiEn Mahmud Nasir viu en un suburbi de Londres amb la seva bonica dona, la Saamiya, i els seus dos fills, en Rashid i en Nabi. El seu fill planeja casar-se amb la Uzma, la fillastra d’en Arshad Al-Masri, un clergue que predica l’odi. En Mahmud, que no és exactament un musulmà devot (beu alcohol i no resa cinc vegades al dia), creu que pot convèncer l’Arshad, sense l’aprovació del qual el matrimoni no pot tenir lloc. Mentre repassa documents de la seva mare que acaba de morir, en Mahmud descobreix que és adoptat, que els seus pares biològics eren jueus i que el seu nom és en realitat Solly Shimshillewitz. Oculta aquesta informació a la seva família i, amb l’ajuda del seu veí, en Leonard Goldberg, tracta d’entendre els jueus i la seva religió i fins i tot localitza el seu pare biològic, qui jau al llit de mort en una llar d’avis. En Mahmud no sap que l’Arshad ha estat investigant sobre el seu origen, que l’ha gravat en vídeo quan calava foc a una gorra jueva durant una protesta. La vida d’en Mahmud canvia dràsticament quan la policia el deté i es veu obligat a proclamar públicament que és jueu.


JUDAISME

TítolGrace Paley: Collected Shorts

TraduccionsGrace Paley: curtmetratges recollits, Grace Paley: cortometrajes recogidos

DirectorLilly Rivlin

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Judaisme als EUA,

SinopsiRetrat de l’escriptora jueva, activista i icona de Nova York Gràcia Paley (1922-2007), una dona brillant d’elevats principis que il·lumina els principals moviments de protesta de l’última part del segle XX.


JUDAISME

TítolRabin: Shivah in November

TraduccionsRabin: Shivah al novembre, Rabin: Shivah en noviembre

DirectorNoemi Schory

Any2010

PaísIsrael

Paraules Clau Documental biogràfic, Yitzhak Rabin, Estat d’Israel, Judaisme a Israel,

SinopsiL’assassinat del primer ministre israelià Yitzhak Rabin quan sortia d’una manifestació per la pau el 1995 va enfonsar el país en el dol. Que l’home armat fos un israelià de 25 anys va complicar encara més les coses. Construïda totalment a partir d’informacions de la televisió, es va estrenar set dies després de l’assassinat. La pel·lícula és un mosaic i permet als espectadors experimentar els esdeveniments tal com els israelians els van veure, a través de la pantalla del televisor.


JUDAISME

TítolThe Debt

TraduccionsEl deute, La deuda

DirectorJohn Madden

Any2010

PaísRegne Unit, Estats Units

Paraules Clau Thriller, Nazisme, Holocaust, Judaisme a Israel,

SinopsiProducció americana de la pel·lícula de suspens amb el mateix títol del director israelià Assaf Bernstein. La Rachel forma part d’un trio cèlebre d’agents secrets que investiguen un criminal de guerra nazi a Berlín Est el 1966. Tres dècades després, la seva filla acaba de publicar un llibre sobre les gestes de la Rachel, però un dels exsocis el David, sembla menys reverent sobre el seu record de l’època, i ell demostra els seus sentiments amb una decisió que envia la Rachel i el seu altre soci antic, l’Stephan, en una nova visita forçada a través del temps. Durant 30 anys, la Rachel ha estat vivint una veritat, però ara, quan el passat xoca amb el present, una nova i mortal història comença a emergir quan un vell pacient en una llar d’avis d’Ucraïna insisteix que ell és el nazi que suposadament havien matat.


JUDAISME

TítolLe Rapport Karski

TraduccionsThe Karski Report, L’informe Karski, El informe Karski

DirectorClaude Lanzmann

Any2010

PaísFrance

Paraules Clau Documental, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Polònia,

SinopsiJan Karski (1914-2000) va ser un catòlic membre de la resistència polonesa que va treballavar com a missatger per al Govern polonès a l’exili durant la Segona Guerra Mundial. En concret era el contacte amb el moviment de resistència de l’Exèrcit Nacional a Polònia. Entre les seves missions secretes, Karski va ser enviat clandestinament al gueto de Varsòvia l’any 1942 i va fer un informe sobre un camp de concentració prop de Lublin. Karski va informar sobre l’extermini nazi dels jueus europeus al Govern britànic i al president dels Estats Units, país on s’establiria després de la guerra. Karski va relatar les seves activitats com a informador, així com la seva trobada amb el president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, l’any 1943 en el seu llibreHistòria d’un secret d’Estat, publicat l’any 1944. Claude Lanzmann va entrevistar Karski durant dos dies el 1978 i va utilitzar part d’aquest material en el documentalShoah(1985), on Karski, diu: ’’Vaig informar sobre tot el que vaig veure’’. Aquest documental ofereix l’entrevista sencera de Lanzmann a Karski. Descriu amb detall les seves reunions amb Roosevelt i posteriorment amb el jutge americà Felix Frankfurter, un membre actiu de la comunitat jueva americana. Explica com els dos homes van respondre amb cautela als informes de Karski sobre les atrocitats antisemites que tenien lloc a Europa, fins al punt que els aliats no van fer res per aturar l’extermini.


JUDAISME

TítolElle s’appelait Sarah

TraduccionsSarah’s Key, La clau de Sarah, La llave de Sarah

DirectorGilles Paquet-Brenner

Any2010

PaísFrança

Paraules Clau Drama històric, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiUn dels moments més foscos de la història de França es va produir el 1942 a París, quan les autoritats franceses van detenir més de 10.000 jueus i els van col·locar als camps locals. Més de 8.000 persones van ser enviades a camps de concentració alemanys. Quan la Sarah, de deu anys, i la seva família són detinguts, ella amaga el seu germà petit en un armari. Després d’adonar-se que no se li permetrà tornar a casa, la Sarah fa el que pot per tornar amb el seu germà. El 2009, una periodista anomenada Júlia escriu una història sobre els jueus deportats el 1942. Quan va a viure a l’apartament de la infància del seu sogre, s’adona que una vegada va pertànyer a la família Strazynski, i a la seva filla Sarah.


JUDAISME

TítolJud Suß - Film Ohne Gewissen

TraduccionsJew Süss: Raise and Fall, Jew Süss: auge i caiguda, Jew Süss: auge y declive

DirectorOscar Roehler

Any2010

PaísAlemanya, Austria

Paraules Clau Drama històric, Nazisme, Antisemitisme, Judaisme a Alemanya,

SinopsiDrama sobre la producció del filmJud Süss, de Veit Harlan, a l’Alemanya nazi dels 1940, que constituiria un dels films de propaganda antisemítica més influents. La trama presenta Joseph Goebbels, ministre de propaganda de Hitler, que vol fer una pel·lícula que ajudi a crear una atmosfera antijueva dins l’opinió pública. Goebbels vol fer una pel·lícula basada en la història de Josep Suss Oppenheimer (1698-1738), un banquer jueu famós que va arribar al poder com a assessor del duc de Württemberg, fins que es va veure implicat en un escàndol a causa de les acusacions per part dels seus enemics. Si bé la història d’Oppenheimer havia estat la base de diverses adaptacions dramàtiques, Goebbels pretén donar a la història un fort gir antisemita, i vol que sigui un èxit cinematogràfic. Goebbels veu actuar Ferdinand Marian en una producció d’Otel·lo i creu que és el candidat perfecte per fer la pel·lícula, però Marian no està interessat en el paper. Goebbels s’assabenta que l’esposa de Marian, l’Anna, és jueva i que està protegint un col·lega jueu anomenat Deutscher. Goebbels utilitza aquesta informació per forçar l’actor a acceptar el paper i l’anima perquè doni el millor com a actor. Amb l’ajut del director, Veit Harlan, la pel·lícula esdevé un gran èxit a Alemanya i en altres països feixistes.


JUDAISME

TítolFinding Leah Tickotsky: A Discovery of Heritage in Polònia

TraduccionsTrobant la Leah Tickotsky: un descobriment del patrimoni a Polònia, Encontrando a Leah Tickotsky: un descubrimiento del patrimonio en Polonia

DirectorSarah Golabek-Goldman

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme a Polònia,

SinopsiDocumental que explora les relacions poloneses-jueves, així com el viatge personal d’un cineasta per descobrir les seves arrels familiars. A través dels seus ulls,Trobant la Leah Tickotskyofereix una perspectiva sobre un dels períodes més dolorosos de la història i serveix com a recordatori de les contribucions extraordinàries de jueus fetes a Polònia durant més de nou segles.


JUDAISME

TítolYizkor

TraduccionsRemembrance, Record, Recuerdo

DirectorRuth Fertig

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Holocaust,

SinopsiEl documental de Ruth Fertig utilitza l’animació, pel·lícules d’arxiu, pel·lícules casolanes i imatges de súper 8 per explicar la història de supervivència i resistència davant l’Holocaust de la seva àvia.


JUDAISME

TítolHoly Rollers

Traduccions

DirectorKevin Asch

Any2010

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Hassidisme, Judaisme als EUA,

SinopsiBasada en una història real. En Sam Gold és un jueu hassídic adolescent que viu amb la seva família a Brooklyn. El pare d’en Sam, en Mendel, dirigeix una botiga de teles i en Sam hi ajuda quan no està ocupat amb els seus estudis rabínics. Però en Mendel no és especialment un bon home de negocis, i l’incert futur financer d’en Sam fa que els pares de la seva nòvia hagin suspès el casament. En Sam també pateix una mica de gelosia cap al seu millor amic, en Lleó, que sembla que té més sort en la vida i els estudis. Quan el germà gran d’en Lleó, el Yosef, ofereix a en Sam un treball a temps parcial ben pagat, ell hi està molt interessat. En Sam és instruït per volar a Amsterdam, recollir un paquet i portar-lo de tornada. Quan arriba a casa a Nova York, en Sam s’adona que ha transportat drogues, però entre el sou i l’encant del majorista d’èxtasi amb seu a Amsterdam, en Jackie Salomó, i la bellesa de l’amant sexy d’en Jackie, la Rachel, Sam comença a pensar que la vida en el món de les drogues podria ser just el que ell necessita.


JUDAISME

TítolHamesima X

Traduccions

DirectorProsper Malka, Yuval Ovadia

Any2010

PaísIsrael

Paraules Clau Ciència-ficció, Càbala, Holocaust, Judaisme a Israel,

SinopsiUn estranger intenta infiltrar-se en les instal·lacions més altament custodiades del Mossad. Durant un interrogatori intensiu, en lloc d’obtenir la informació que esperava, l’investigador del Mossad se sorprèn en rebre informació mística i secrets cabalístics. El psiquiatre del districte, supervivent de l’Holocaust que encara viu el trauma del passat, s’uneix a la investigació. Mentrestant, un mendicant estrany que parla en rima i una figura imaginària de negre tracten que l’interrogat abandoni la seva missió. L’investigador es troba en una situació compromesa, quan l’interrogat revela detalls del passat del seu pare durant l’Holocaust i es descobreix el secret de la voluntat del seu pare.


JUDAISME

TítolShtikat Haarchion

TraduccionsA Film Unfinished, Gueto

DirectorYael Hersonski

Any2010

PaísAlemanya, Israel

Paraules Clau Documental, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Polònia,

SinopsiEl 1942, més de dos anys després que les tropes nazis conduïssin els jueus de Polònia a un gueto a Varsòvia, on esperarien fins que fossin enviats a camps d’extermini, un grapat de càmeres van ser enviades al gueto per captar material que va ser destinat a una pel·lícula de propaganda alemanya. Les imatges que van capturar eren d’escenes des de la vida del dia a dia a moments horribles de mort i desesperació. La pel·lícula mai es va completar, però després de la guerra, el material d’arxiu inèdit, que dura aproximadament una hora, es va descobrir en un arxiu alemany. El documental de Yael Hersonski Shtikat Haarchion (Gueto) presenta el metratge supervivent del gueto de Varsòvia íntegrament per primera vegada; juntament amb les imatges d’arxiu, Hersonski hi inclou entrevistes amb els cinc supervivents del gueto, que parlen del que va ser capturat en la pel·lícula i de la seva vida sota el règim nazi, així com amb un membre de l’equip de càmera que ofereix una perspectiva sobre l’objectiu original de la pel·lícula, que era, almenys en part, revelar les diferències de classe entre jueus de diferent estatus econòmic.


JUDAISME

TítolSong of the Lodz Ghetto

TraduccionsCançó del gueto de Lodz, Canción del gueto de Lodz

DirectorDavid Kaufman

Any2010

PaísPolònia, Canadà

Paraules Clau Documental, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Polònia, Música jueva,

SinopsiDocumental centrat en la vida de dos personatges històrics del gueto de Lodz durant la Segona Guerra Mundial: el popular cantant, Yankele Herszkowicz, i el líder jueu anomenat pels nazis del gueto Chaim Rumkowski. Herszkowicz va ser l’autor de nombroses cançons que cantava als carrers del gueto intentant descriure el sofriment però al mateix temps donant esperança. El film explora el paper esperançador que tenien la música i la cultura pels habitants dels guetos que afrontaven constantment la mort. La pel·lícula barreja la narració de la vida dels personatges i del gueto amb concerts musicals, fotografies de l’època i extenses entrevistes amb supervivents de l’Holocaust de Lodz.


JUDAISME

TítolClementine

Traduccions

DirectorTal Haim Yoffe

Any2009

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Quibuts, Judaisme a Israel,

SinopsiUna investigació fascinant que reflecteix el desenvolupament d’Israel. Sacsejant el seu propi arbre genealògic en aquest documental meravellosament elaborat, Tal Yoffe descobreix un cineasta pioner del quibuts, un oficial de l’exèrcit tsarista, un ferrer entrenat pels nazis, diversos herois de guerra i un pare enyorat.


JUDAISME

TítolA Serious Man

TraduccionsUn home seriós, Un hombre serio

DirectorEthan Coen, Joel Coen

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Drama, Judaisme als EUA,

SinopsiPel·lícula ambientada a St. Louis Park, Minnesota, el 1967, que intenta reflectir la infància dels germans Coen de la manera com ells la recorden. El protagonista és en Larry Gopnik, un professor jueu que viu en un barri jueu de classe mitjana als afores de Minneapolis. La història se centra en la lluita espiritual i existencial d’en Gopnik quan la seva dona, la Judith, contempla la possibilitat de deixar-lo pel seu col·lega, el Sy Ableman. A més a més, el seu inútil germà, l’Arthur, per manca de recursos i habilitat per cuidar-se a si mateix, viu a casa d’en Larry. En Larry comença a qüestionar el valor de la seva vida, alhora que porta com pot aquests assumptes i d’altres que s’hi sumen, com ara que el seu fill, el Danny, li roba diners per comprar marihuana; que la seva filla, la Sarah, li roba per finançar la seva cirurgia de nas; que un estudiant intenta subornar-lo per passar de curs i l’amenaça amb una demanda; i que una veïna crida la seva atenció. En Larry demana consell a tres rabins diferents en l’intent de resoldre els seus problemes i esdevenir un home devot.


JUDAISME

TítolL’armée du crime

TraduccionsThe Army of Crime, L’exèrcit del delicte, El ejército del delito

DirectorRobert Guédiguian

Any2009

PaísFrança

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiEl poeta comunista Missak Manouchian porta una barreja de joves jueus i immigrants a una batalla clandestina contra l’ocupació nazi de França. Vint-i-dos homes i una dona lluitant per un ideal i per la llibertat. Les notícies dels seus atacs audaços, entre aquests l’assassinat d’un general de les SS, amb el temps arriben a Berlín, i generen una represàlia.


JUDAISME

TítolInglorious Basterds

TraduccionsMaleïts bastards, Malditos bastardos

DirectorQuentin Tarantino

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiLa pel·lícula narra una versió violenta i irreverent de l’Holocaust, i ofereix un final alternatiu a la història de la Segona Guerra Mundial. Un grup d’assassins de nazis endurits aguaita les seves preses a la França ocupada pels nazis, mentre una jueva propietària d’un cinema planeja matar uns oficials d’alt rang de les SS durant l’estrena oficial d’una pel·lícula de propaganda alemanya. El tinent Aldo Raine té com a missió infondre por al cor d’Adolf Hitler assassinant brutalment tants nazis com sigui possible, o morir en l’intent. Per aconseguir aquest objectiu, el tinent Raine recluta un equip despietat de cruels assassins, coneguts com ’’The Basterds’’. Quan la trobada secreta dels bastards amb la trànsfuga actriu alemanya Bridget von Hammersmark surt malament, s’assabenten que els nazis seran a l’escenari de l’estrena francesa d’Orgull de la nació, una commovedora pel·lícula de propaganda basada en les gestes de l’heroi alemany Fredrick Zoller, en un teatre modest propietat de la cinèfila jueva Shoshanna Dreyfus, que es fa passar per una gentil després del brutal assassinat de la seva família a mans del despietat coronel Hans Landa. Mentre els bastards pensen en un pla explosiu per matar tants nazis com sigui possible en l’estrena, romanen completament aliens al fet que la Shoshanna també anhela portar el Tercer Reich als seus genolls, i que ella està disposada a sacrificar el seu estimat teatre en el procés.


JUDAISME

TítolBewoket: By the Will of God

TraduccionsBewoket: per la voluntat de Déu, Bewoket: por la voluntat de Dios

DirectorAndrea Mydlarz Zeller, Sam Shnider

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tikkun Olam,

SinopsiEl 1990, el doctor Rick Hodes va anar a Etiòpia per establir-hi clíniques mèdiques. I mai se’n va anar. Va tractar milers d’etíops, entre ells un grup de nens que vivien amb ell. Com a jueu ortodox, va encarnar el valor jueu de Tikkun Olam (‘arreglar el món’).


JUDAISME

TítolTill the Tenth Generation

TraduccionsFins a la desena generació, Hasta la décima generación

DirectorGerry Gregg

Any2009

PaísIrlanda

Paraules Clau Documental, Holocaust, Judaisme a Eslovàquia, Judaisme a Irlanda,

SinopsiEl primer documental important sobre l’Holocaust fet a Irlanda. Explica la història del resident a Dublín Tomi Reichental, que durant gairebé 60 anys va guardar silenci sobre la seva infància a Bergen-Belsen. Un dels tres supervivents de l’Holocaust a Irlanda viatja de tornada a Eslovàquia amb el veterà cineasta Gerry Gregg per recordar la vida i la mort dels jueus d’Eslovàquia.


JUDAISME

TítolLes Commandos de la Mort

TraduccionsEinsatzgruppen: The Death Brigades, Einsatzgruppen: les brigades de la mort, Einsatzgruppen: las brigades de la muerte

DirectorMichaël Prazan

Any2009

PaísFrança

Paraules Clau Documental, Holocaust, Judaisme a Europa de l’Est,

SinopsiAl juny del 1941, els esquadrons itinerants de la mort nazis, coneguts com Einsatzgruppen, van ser enviats a d’Europa de l’Est. Aquest documental és una de les pel·lícules essencials que documenten l’Holocaust i compta amb un poderós arsenal de material, mai abans vist, i fotografies (algunes en color) descobertes pels cineastes als arxius d’Europa de l’Est. Prazan entrevista una llista d’historiadors de renom internacional, entre ells Christopher Browning, Christian Ingrao, Martin Dean i Ralf Ogorreck, juntament amb els supervivents de l’Holocaust, els testimonis i els autors (diversos d’ells filmats amb càmeres ocultes).


JUDAISME

TítolYoo-Hoo Mrs. Goldberg

TraduccionsYoo-Hoo Sra. Goldberg

DirectorAviva Kempner

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Gertrude Berg, Mitjans de comunicació, Judaisme als EUA,

SinopsiDocumental sobre la pionera de la televisió jueva Gertrude Berg, creadora de la comèdia televisiva dels Estats Units Els Goldberg. Com a actriu, escriptora i celebritat de la televisió, la barreja de comèdia i comentari social de Berg–amb personatges jueus al centre–va enlluernar les audiències, que la van convertir en una icona cultural.


JUDAISME

TítolLeap of Faith

TraduccionsSalt de fe, Salto de fe

DirectorAntony Benjamin, Stephen Z. Friedman

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme ortodox, Conversió, Judaisme als EUA,

SinopsiQuatre famílies nord-americanes lluiten per abandonar la seva fe cristiana de la infantesa i convertir-se al judaisme ortodox. Una jove de Trinitat, una família que deixa la seva casa de somni a les remotes muntanyes de Colorado, una dona militar de carrera i mare soltera, i una parella d’ancians. Cadascú troba la fe que ha estat buscant. Filmada durant un període de tres anys,Salt de feés un documental que relata no només el procés emocional de la conversió religiosa, sinó també els seus efectes en les famílies extenses.


JUDAISME

TítolIsaiah’s Children

TraduccionsEls nens d’Isaïes, Los niños de Isaías

DirectorDeborah Esquenazi

Any2009

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Immigració, Estat d’Israel, Judaisme al Sudan, Judaisme a Israel,

SinopsiDocumental que narra l’èxode massiu de refugiats sudanesos que passen a través del desert del Sinaí d’Egipte cap a Israel a la recerca de seguretat. Recorda com els jueus alemanys que van ser empresonats a Gran Bretanya durant la Segona Guerra Mundial i els jueus refugiats del Sudan dominat pels musulmans són considerats com a ciutadans enemics per l’Estat jueu. Quan esdevenen un conjunt de girs geopolítics i la falta d’habitatge, els membres de les històricament bel·ligerants tribus jueves comencen a unir-se en aquesta terra bíblica. La fe i la família es fan més fortes, mentre que les tradicions socials i culturals es posen a prova, i una profecia bíblica del llibre d’Isaïes sorgeix en una coincidència estranya.


JUDAISME

TítolLe Concert

TraduccionsThe Concert, El concert, El concierto

DirectorRadu Mihaileanu

Any2009

PaísBèlgica, França, Itàlia, Romania

Paraules Clau Drama, Antisemitisme, Judaisme a Rússia, Judaisme a França,

SinopsiVint anys després de perdre la seva feina com a director de l’Orquestra Bolshoi per negar-se a acomiadar els músics jueus, el director musical intenta reaparèixer al final de la seva carrera. L’Andreï Filipov Semoinovitch era al cim de la seva carrera quan el règim soviètic va acabar amb ella. Més de dues dècades després, ell està treballant com a conserge al mateix teatre on una vegada va dirigir. En el seu temps lliure, l’Andreï i la seva dona interpreten simulacres de burla de manifestacions comunistes per entretenir la gent. Quan l’Andreï troba una invitació per al famós Théâtre du Châtelet de París, es posa en contacte amb els seus vells amics de l’orquestra amb l’esperança d’organitzar una actuació que li donarà l’ovaciò de la multitud.


JUDAISME

TítolRobert J. Lifton: Nazi Doctors

TraduccionsRobert J. Lifton: els metges nazis, Robert J. Lifton: los médicos nazis

DirectorHannes Karnick, Wolfgang Richter

Any2009

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental, Robert Jay Lifton, Holocaust,

SinopsiEn aquest documental el reconegut psiquiatre Robert Jay Lifton s’involucra en un animat debat amb els cineastes alemanys veterans Wolfgang Richter i Hannes Karnick sobre els metges que van servir a Auschwitz i les circumstàncies que s’estaven vivint en aquell moment.


JUDAISME

Títol1943 Le temps d’un répit

TraduccionsA Pause in the Holocaust, Una pausa en l’Holocaust, Una pausa en el Holocausto

DirectorAndré Waksman

Any2009

PaísFrança

Paraules Clau Documental, Nazisme, Antisemitisme, Judaisme a França, Judaisme a Itàlia,

SinopsiL’estiu del 1943, milers de refugiats jueus al sud de França, ocupada per Itàlia, van gaudir d’un respir de la persecució, protegits per una força inusual: l’ocupació de l’exèrcit italià, que va protegir temporalment els jueus locals i estrangers tot i la pressió dels alemanys i els francesos de l’Administració de Vichy. En un llogaret alpí, Saint Martin Vesubie, la vida es renova quan els jueus assisteixen a les sinagogues, les escoles i els cafès i quan el jiddisch se sent tan sovint com el francès. Amb la invasió de les tropes nazis al setembre, la calma es trenca i la majoria dels jueus són deportats. En aquest documental, el cineasta francès veterà Andre Waksman, la família del qual va sobreviure a l’Holocaust al sud de França, reconstrueix aquesta poc coneguda història de la Segona Guerra Mundial.


JUDAISME

TítolForgotten Children

TraduccionsNens oblidats, Niños olvidados

DirectorMonique Schwarz

Any2009

PaísAustràlia

Paraules Clau Documental, Educació, Israel,

SinopsiDocumental que narra el viatge d’un equip de professors israelians a l’interior d’Austràlia per introduir-hi un nou mètode per ensenyar els nens aborígens australians en risc, anomenat el Projecte Yalp (Yachad Accelerated Learning Project).


JUDAISME

TítolInside Hana’s Suitcase

TraduccionsDins la maleta de la Hana, Dentro de la maleta de Hana

DirectorLarry Weistein

Any2009

PaísCanadà, República Txeca

Paraules Clau Documental, Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Txecoslovàquia,

SinopsiDocumental dramatitzat basat en el llibreLa maleta de la Hana, de Karen Levine. El Fumiko Ishioka és un mestre que col·labora com a voluntari en un museu a Tòquio dedicat a l’estudi i la documentació de l’Holocaust. Un dels objectes recollits pel museu és una maleta que porta el nom de ’’Hana Brady’’, que havia estat trobada entre les restes del camp d’extermini d’Auschwitz. Un dels estudiants de l’Ishioka pregunta qui era la Hana Brady, i, a partir d’aquí, el Fumiko i un grup dels seus alumnes decideixen esbrinar-ho. Amb el temps, descobreixen la tràgica història de la Hana i el seu germà George, dos nens jueus de Txecoslovàquia que van ser separats de la seva família durant la persecució nazi i que van ser enviats a Auschwitz. El docudrama utilitza fotos, entrevistes i escenes dramatitzades per relatar la història dels trist destí de la Hana i la supervivència del George.


JUDAISME

TítolAhead of Time: The Extraordinary Journey of Ruth Gruber

TraduccionsAbans de temps: el viatge extraordinari de Ruth Gruber, Antes de tiempo: el viaje extraordinario de Ruth Gruber

DirectorRobert Richman

Any2009

PaísEstats Units, Israel

Paraules Clau Documental, Israel, Periodisme,

SinopsiA través de les seves pròpies paraules i imatges, la pel·lícula segueix l’increïble viatge de Ruth Gruber com a estudiant, periodista, líder activista i autora prolífica. La pel·lícula captura el drama de la seva vida a mesura que ella presta el seu alè–i el seu cor–als refugiats de la guerra. Ruth continua viatjant per tot el món i reconnecta amb moltes de les persones que van compartir moments històrics amb ella a Europa, a Israel, a la tundra àrtica, en camps de refugiats i centres de refugiats a l’estranger i als Estats Units.


JUDAISME

TítolMig og Jøderiet

TraduccionsMe and the Jewish Thing, Jo i la cosa jueva, Yo y la cosa judía

DirectorUlrik Gutkin

Any2009

PaísDinamarca

Paraules Clau Documental, Judaisme a Dinamarca,

SinopsiMeditació sobre la col·lisió de dues cultures. El cineasta jueu danès Ulrik Gutkin i la seva nòvia danesa no jueva es troben en costats oposats per decidir si circumcidar el seu nadó. El que segueix és la reconsideració de Gutkin del que significa ser jueu a Dinamarca, un país amb una comunitat jueva petita i profundament assimilada.


JUDAISME

TítolFiestaremos! Judy Frankel and the Sephardic Music Tradition

TraduccionsFestejarem! Judy Frankel i la tradició musical sefardita, Fiestearemos! Judy Frankel y la tradición musical sefardí

DirectorKathleen Regan

Any2008

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Música sefardita,

SinopsiJudy Frankel va ser un dels principals col·leccionistes i professionals de la música tradicional sefardita. El documental ofereix entrevistes amb Frankel, fragments musicals i actuacions en una mirada íntima a Frankel i la música i cançons sefardites.


JUDAISME

TítolHow To: Be Or Not To Be

TraduccionsCom: ser o no ser, Cómo: ser o no ser

DirectorErga Netz

Any2008

PaísPaïssos Baixos

Paraules Clau Interculturalitat, Antisemitisme,

SinopsiHolandesos, surinamesos, africans, catòlics, musulmans, jueus: joves de tot Holanda vénen a ITS ADN, una escola internacional de teatre única i multicultural a Amsterdam. Sota el lideratge de Loes Hegger, fan un ús creatiu dels seus diferents orígens en l’adaptació de la novel·la La gran estafa sagnant de Scholem Aleijem, en una producció commovedora que explora temes d’identitat i tolerància. En la història d’Aleijem, dos estudiants, un cristià i un jueu de Rússia, intercanvien les seves identitats, exposant l’antisemitisme arrelat i la discriminació.


JUDAISME

TítolSettlement

TraduccionsAssentament, Asentamiento

DirectorMarian Marzynski

Any2008

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Holocaust, Judaisme a Polònia, Judaisme als EUA, Judaisme a Palestina,

SinopsiUn benvingut descobriment porta Marian Marzynski a Polònia, a la casa delshtetl(‘poblat’ en jiddisch) de la família Kushner. Amb l’Holocaust va venir la destrucció dels Kushner; els pocs supervivents van fugir a diversos racons del planeta. Seixanta anys després de la Segona Guerra Mundial, Marzynski explora què se’n va fer, d’ells. Viatjant a Polònia, els Estats Units, Israel, i un assentament de Cisjordània, Marzynski visita el passat, però arriba al futur, a una família que mai no va saber que existia.


JUDAISME

TítolAdam Resurrected

TraduccionsAdam ressuscitat, Adam resucitado

DirectorPaul Shrader

Any2008

PaísEstats Units, Alemanya, Israel

Paraules Clau Drama, Nazisme, Holocaust, Judaisme a Alemanya, Judaisme a Israel,

SinopsiDrama basat en la cèlebre novel·la de Yoram Kaniuk del 1971, sobre un carismàtic supervivent de l’Holocaust de dubtosa salut mental. Els anys abans de la Segona Guerra Mundial, l’Adam Stein era un artista de Berlín que va emocionar el públic amb actes circenses extravagants i espectaculars trucs de màgia. Més tard, quan Hitler va arribar al poder i Europa estava immersa en el caos, l’Stein i la seva família van ser tancats en un camp de concentració presidit pel sàdic comandant Klein. L’única raó per la qual l’Stein va sobreviure aquests anys terribles va ser perquè es va convertir en el ’’gos’’ personal del comandant, i entretenia els seus captors mentre la seva dona i la seva filla van morir. Anys més tard, el 1961, l’Stein és un pacient en un hospital mental israelià per als supervivents de l’Holocaust.


JUDAISME

TítolShivaa

Traduccions

DirectorRonit Elkabetz, Shlomi Elkabetz

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiQuan l’Ohayn, un dels germans d’una família jueva, mor, tota la família va a la Shivaa, la tradició jueva de reunir-se a casa després de la mort d’un membre de la família. La trobada fa que sorgeixin els problemes i els conflictes entre ells.


JUDAISME

TítolLe chant des mariées

TraduccionsThe Wedding Song, La cançó del casament, La canción de la boda

DirectorKarin Albou

Any2008

PaísFrança, Tunísia

Paraules Clau Drama interreligiós, Dona, Antisemitisme, Nazisme, Judaisme a Tunísia,

SinopsiDurant l’ocupació nazi de Tunísia, una dona musulmana i una jueva sefardita es preparen per als seus matrimonis respectius. La Nour i la Myriam van créixer al mateix barri, a Tunísia, i en l’edat adulta encara són bones amigues, tot i la diferència religiosa. Som a l’any 1942, i Tunísia es troba sota l’ocupació de les forces de l’Eix. Les autoritats alemanyes han impedit que en Khaled, el promès de la Nour, aconsegueixi un lloc de treball, cosa que els obliga a ajornar la seva boda. Mentrestant, la família de la Myriam ha de pagar multes exorbitants per ser jueus, cosa que pot conduir a un matrimoni de conveniència amb un metge ric molts anys més gran que ella. Mentre que la Myriam no troba la manera de sortir de la seva situació desesperada, la Nour troba que la propaganda nazi que circula per tota la comunitat està despertant les seves pitjors sospites sobre els estereotips jueus. Però a mesura que la Nour i la Myriam s’enfonsen en les seves crisis personals, comencen a entendre que necessiten una l’ajuda de l’altra.


JUDAISME

TítolHa’taalumah Ba’meholah Ha’yerRegne Unitah

TraduccionsThe Green Dumpster Mystery, El misteri del contenidor verd, El misterio del contenedor verde

DirectorTal Haim Yoffe

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Documental biogràfic, Judaisme a Polònia, Judaisme a Rússia, Judaisme a l’Uzbekistan,

SinopsiViatjant amb la seva moto a través de Tel Aviv, el cineasta Tal Haim Yoffe troba una capsa de fotografies antigues en un contenidor d’escombraries verd. Aquesta pel·lícula documental d’investigació descobreix antecedents familiars del director, a partir de Lodz, Polònia, i viatja a través del Gulag siberià, una planta de sucre a Samarcanda, una nau Ha’apala i els camps de batalla de la península del Sinaí.


JUDAISME

TítolPinhas

Traduccions

DirectorPini Tavger

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Immigració, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiEl Pinhas i la seva mare són immigrants de Rússia. La seva mare amb prou feines es guanya la vida treballant en torns de nit, i dedica el seu temps lliure a un relació que té amb un home casat. Al tercer pis hi viu una família religiosa, i el Pinhas s’uneix a la calidesa i unitat que caracteritza aquesta família, on coneix una noia de la seva edat i el seu germà gran, que a poc a poc l’introdueix en la religió.


JUDAISME

TítolThe Boy in the Stripped Pajamas

TraduccionsEl noi del pijama de ratlles, El niño con el pijama de rayas

DirectorMark Herman

Any2008

PaísRegne Unit, Estats Units

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust,

SinopsiDrama basat en la novel·la de John Boyne, sobre l’amistat prohibida entre un nen de vuit anys alemany i un presoner del camp de concentració jueu a la Segona Guerra Mundial. El innocent fill d’un comandant nazi d’alt rang, Bruno, s’ha blindat en gran part de la dura realitat de la guerra. Quan el Bruno descobreix que el seu pare ha ascendit i que la seva família ha de marxar de Berlín cap a un camp de concentració, no encaixa bé la notícia. Cada vegada més avorrit i amb la prohibició de la mare d’explorar el pati del darrere, el jove Bruno busca alguna cosa a fer mentre que la seva germana gran juga amb nines i competeix per l’atenció de l’atractiu tinent Kotler. Un dia, avorrit i mirant per la finestra del seu dormitori, el Bruno espia el que sembla una granja propera; però els seus pares es neguen a parlar-ne, i tots els habitants d’allà van curiosament vestits amb pijama de ratlles. Però mentre la mare del Bruno ingènuament creu que la ’’granja’’ és un camp d’internament, el seu marit ha declarat sota jurament de no revelar que en realitat és un camp d’extermini. Finalment, desafiant les regles de la seva mare de no aventurar-se més enllà del pati del darrere, el Bruno arriba a una tanca de filferro on troba un noi de la seva edat, el Shmuel, buidant un cubell d’escombraries. Igual que el Pavel, el cuiner de la família que fa els menjars del Bruno, el noi porta un pijama de ratlles. Els dos joves es converteixen en amics ràpidament. El Bruno roba un tros de pastís per al Shmuel, i el tinent Kotler acusa el nen jueu de robar. Quan el pare del Bruno anuncia que el nen i la seva mare aniran a viure amb la seva tia a Heidelberg, el Bruno agafa una pala i es dirigeix al campament, posant en marxa una seqüència tràgica i devastadora dels esdeveniments.


JUDAISME

TítolAnd Thou Shalt Love

TraduccionsI estimaràs, Y amarás

DirectorChaim Elbaum

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Homosexualitat, Judaisme ortodox, Judaisme a Israel,

SinopsiEn aquest curtmetratge, l’Ohad, el protagonista, serveix en les Forces de Defensa d’Israel com a estudiant Hesder. No ha dit a ningú que és gai. Busca diverses formes de gestionar el conflicte entre les seves creences religioses i la seva orientació sexual, i entra en contacte amb l’organització jueva ortodoxa Atzat Nefesh. Li diuen que ha de passar quaranta dies de dejuni i penediment per desfer-se de les seves inclinacions homosexuals. Ell ho fa i es pensa que ja s’ha curat. L’Ohed es debat entre la seva homosexualitat i la seva religió. La pel·lícula tracta de les lluites de l’Ohed entre estimar Déu i estimar el Nir, el seu millor amic.


JUDAISME

TítolPlus tard tu comprendras

TraduccionsOne Day You’ll Understand, Un dia entendràs, Algún día entenderás

DirectorAmos Gitai

Any2008

PaísFrança, Alemanya, Israel

Paraules Clau Drama, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiAquesta pel·lícula presenta la vida d’un escriptor francès que segueix la història de la seva mare jueva i la seva família durant la Segona Guerra Mundial. La pel·lícula està basada en un llibre autobiogràfic de Jerome Clement.


JUDAISME

TítolLa càmera fosca

TraduccionsLa cámara oscura

DirectorMaría Victoria Menis

Any2008

PaísArgentina

Paraules Clau Drama, Judaisme a Argentina,

SinopsiA la fi del segle XIX, una nena neix a uns metres del nou món en un vaixell d’immigrants al port de Buenos Aires. Tímida, la Gertrudis creix en el seu paper d’aneguet lleig en una colònia de jueus argentins. Ella es creu gairebé invisible, i oculta el seu rostre en les fotografies. Després de casar-se amb un ric ranxer jueu més gran que ella, la Gertrudis compleix amb les expectatives i crea una família. Els anys passen i ella troba consol en la bellesa de la vida quotidiana, i la tasca de posar la taula o preparar un dinar es converteix en una recerca estètica. Un dia, el marit convida un fotògraf francès nòmada a fer un retrat de família. Les seves meravelloses fotografies surrealistes i la seva visió sense concessions permet a la Gertrudis veure qui és per primera vegada.


JUDAISME

TítolBrothers

TraduccionsGermans, Hermanos

DirectorIgaal Niddam

Any2008

PaísSuïssa

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Laïcisme, Sionisme, Judaisme a Israel,

SinopsiDos germans, separats per tot excepte pel fet que tots dos són jueus, es troben de nou a Israel després d’anys de silenci. El Donen decideix treballar la terra, vivint en un quibuts al sud d’Israel. L’Aaron, el seu germà, és doctor en dret i filosofia i un distingit estudiós de la Torà. Ell ve a Jerusalem dels Estats Units per defensar els drets dels estudiants de la Torà. El conflicte que sorgeix entre els dos germans reflecteix el d’una societat dividida entre els seus principis religiosos i polítics. Amb l’augment de les injustícies, Israel avui és a la vora de la guerra civil. Aquesta pel·lícula obre un debat subtil però essencial en la qüestió de la separació entre l’Estat i la religió a Israel.


JUDAISME

TítolHey, Hey. It’s Esther Blueburger

TraduccionsEi, Ei. És Esther Blueburger, Eh, eh. Es Esther Blueburger

DirectorCathy Randall

Any2008

PaísAustràlia

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Dona, Judaisme a Austràlia,

SinopsiL’Esther Blueberger, una nena jueva d’Austràlia, s’escapa del seu bar mitsvà (cerimònia que té lloc en assolir l’edat per tenir els drets i les obligacions de la vida religiosa i comunitària) i es fa amiga de la Sunni, una noia que és tot el que l’Esther pensa que ella vol ser. Amb l’ajuda de la Sunni, l’Esther desapareix de la seva vida ordinària i deixa enrere la seva família jueva en crisi. Passa l’estona amb la mare soltera de la Sunni, la Mary, i assisteix a l’escola pública prohibida de la Sunni com a estudiant d’intercanvi sueca.


JUDAISME

TítolGruber’s Journey

TraduccionsEl viatge de Gruber, El viaje de Gruber

DirectorRadu Gabre

Any2008

PaísRomania

Paraules Clau Drama, Holocaust, Judaisme a Romania,

SinopsiUn periodista italià que pateix d’al·lèrgies debilitants busca un al·lergòleg jueu anomenat Gruber enmig de la burocràcia indignant, i cada vegada més sinistra, de l’ocupació nazi a Romania. El que comença com una recerca inútil de l’absurd ens porta directament al cor de la solució final, i el destí desastrós dels jueus locals. El primer drama de Romania sobre l’Holocaust.


JUDAISME

TítolAs seen through these Eyes

TraduccionsCom és vist a través d’aquests ulls, Cómo es visto a través de estos ojos

DirectorHilary Helstein

Any2008

País

Paraules Clau Documental, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust,

SinopsiDocumental que mostra la història d’un grup de persones valentes que van lluitar contra Hitler amb les úniques armes que tenien: carbó, restes de llapis, trossos de paper i records gravats en les seves ments, i que ofereix un llegat d’imatges d’horror als camps de concentració nazis.


JUDAISME

TítolNozel Ha-Hayim

TraduccionsThe Liquid of Life, El líquid de la vida, El líquido de la vida

DirectorPini Schatz

Any2008

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Comèdia, Llei jueva,

SinopsiPel·lícula divertida i acolorida que busca demostrar que no hi ha raó per tenir por del líquid que flueix dins les nostres venes: un artista pinta amb la seva pròpia sang, un psicòleg explica els nostres temors a la sang, un acadèmic descriu la fertilització amb sang de les terres a Jerusalem durant el període del Segon Temple, una maquilladora i un assistent d’efectes especials competeixen sobre la creació de sang falsa, el director del servei de banc de sang d’Israel analitza els components de la sang, i un hipnotitzador demostra que sota hipnosi, la sang no flueix. El director Schatz hi contribueix amb recreacions macabres de la història familiar i records de la infància.


JUDAISME

TítolGod on Trial

TraduccionsDéu a judici, Dios a juicio

DirectorAndy De Emmony

Any2008

PaísRegne Unit, Estats Units

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust,

SinopsiLa pel·lícula dramatitza un judici fictici de Déu portat a terme a Auschwittz prop del final de la Segona Guerra Mundial i poc abans de l’alliberament. Estructura el judici com un debat que es desenvolupa en una sèrie d’oposicions, ja que examina si Déu ha trencat el seu pacte amb els jueus, en permetre que es produeixi l’Holocaust.


JUDAISME

TítolMenschliches Versagen

TraduccionsHuman Failure, Fracàs humà, Fracaso humano

DirectorMichael Verhoeven

Any2008

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental, Holocaust,

SinopsiDocumental sobre l’estrany concurs que va tenir lloc entre els buròcrates sobre com organitzar el robatori als jueus abans de la seva deportació i mort. Fins fa diversos anys, els documents que acreditaven aquesta expropiació planificada eren perduts, destruïts o amagats.


JUDAISME

Títol3 Films by Abraham Ravett: Half Sister, In Memory, The March

Traduccions3 Pel·lícules d’Abraham Ravett: Germanastra, En memòria, La marxa, 3 películas de Abraham: Hermanastra, En memoria, La marcha

DirectorAbraham Ravett

Any2008

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Holocaust, Judaisme a Polònia,

SinopsiAquest documental és una col·lecció de tres curtmetratges del fotògraf i cineasta Abraham Ravett que combina entrevistes amb membres de la família amb pel·lícules realitzades anteriorment, animació, fotografies fixes i material d’arxiu per fer declaracions molt personals sobre la memòria i l’Holocaust.


JUDAISME

TítolZwarboek

TraduccionsBlack Book, El llibre negre, El libro negro

DirectorPaul Verhoeven

Any2007

PaísBèlgica, Alemanya, Païssos Baixos, Regne Unit

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Judaisme a Holanda,

SinopsiLa Rachel Steinn és una bella dona jueva que viu a l’Holanda ocupada pels alemanys al final del 1944. Els membres de la seva família–els que van rebre la falsa promesa de passar amb seguretat a Bèlgica–són robats i massacrats pels alemanys de manera premeditada. La Rachel aconsegueix escapar ficant-se a l’aigua i nedant. Després d’evitar la captura, s’uneix al moviment de resistència local. Amb el cabell tenyit de ros, la Rachel pot passar fàcilment per ària. Quan el líder del moviment de la resistència holandesa sent que el seu fill ha estat capturat per les forces de l’Eix, la Rachel utilitza els seus encants femenins per persuadir un comandant alemany d’alliberar el noi. La Rachel aviat es troba atrapada en una doble vida perillosa, on es converteix en una joguina sexual per als nazis mentre intenta enderrocar l’imperi del mal com a espia.


JUDAISME

TítolDie Fälscher

TraduccionsThe Counterfeiters, Els falsificadors, Los falsificadores

DirectorStefan Ruzowitzky

Any2007

PaísÀustria, Alemanya

Paraules Clau Drama històric, Holocaust, Judaisme a Alemanya,

SinopsiAdaptació del llibre basat en fets reals d’Adolf BurgerEl taller del diable. El Salomon Sorowitsch, un talentós artista, és arrestat per l’inspector de policia Herzog a l’inici de la Segona Guerra Mundial. En Sorowitsch és enviat al tristament cèlebre camp de concentració de Mauthausen. El Salomon es guanya una posició relativament còmoda com a dibuixant resident del campament. Cinc anys després és misteriosament arrossegat a Sachsenhausen. En arribar al campament, en Sorowitsch descobreix que l’Herzog, ara comandant, està tractant de desestabilitzar les economies dels aliats i al mateix temps finançar la maquinària de guerra nazi amb la creació d’un equip especial d’artistes falsificadors per crear milions de lliures i dòlars fraudulents. Quan l’operació es posa en marxa, en Sorowitsch troba els esforços de l’equip contínuament minats per l’idealista especialista en fototípia Adolf Burger. En els mesos següents, l’equip lluita amb la seva consciència quan les forces de l’Eix són sobrepassades pels aliats.


JUDAISME

TítolThe Memory Thief

TraduccionsEl lladre de memòria, El ladrón de memoria

DirectorGil Kofman

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme als EUA,

SinopsiPer Lukas, un treballador de peatge sense ambicions, cada dia és indistingible del següent. La vida del Lukas canvia quan un conductor intolerant llança a l’atzar una còpia delMein Kampfde Hitler a la seva cabina en lloc de la tarifa. Encuriosit, el Lukas recupera el llibre i comença a legir-lo, cosa que crida l’atenció d’un altre conductor, un supervivent de l’Holocaust. Per error, dedueix que el noi és un neonazi, i dóna al Lukas una cinta de vídeo del seu testimoni sobre l’Holocaust, produït per una organització que s’especialitza en la creació d’aquest tipus de pel·lícules. El Lukas pren això com un senyal i busca aquesta organització per aprendre més sobre ella, i comença a dibuixar la il·lusió que ell mateix és jueu i supervivent de l’Holocaust. Amb el temps, s’involucra emocionalment i s’enamora de la Mira Zweig, l’atractiva filla d’un supervivent real.


JUDAISME

TítolHa-hov

TraduccionsThe Debt, El deute, La deuda

DirectorAssaf Bernstein

Any2007

PaísIsrael

Paraules Clau Thriller, Nazisme, Holocaust, Judaisme a Israel,

SinopsiL’exagent del Mossad Rachel i els seus col·legues Ehud i Zvi uneixen forces per exterminar un esmunyedís criminal de guerra nazi, ominosament anomenatEl Cirurgià de Birkenau. Anys més tard, la Rachel assisteix a la festa per celebrar les seves memòries acabades de publicar. Zvi fa una inquietant i persuasiva descripció d’un ancià que hi ha en una residència d’avis de Kíev, Ucraïna, i insisteix que aquest ancià és el cirurgià ’’real’’. El director utilitza l’estil visual de les pel·lícules d’espies dels anys 1960 per narrar aquest thriller.


JUDAISME

TítolCut: Slicing Through the Myths of Circumcision

TraduccionsTall: tallant a través dels mites de la circumcisió, Corte: cortando a través de los mitos de la circumcisión

DirectorEliyahu Ungar-Sargon

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Judaisme als EUA,

SinopsiEl documental explora els temes mèdics, religiosos i ètics subjacents que envolten la circumcisió infantil masculina, i és un recurs important per a qualsevol persona que vol un coneixement profund de la pràctica.


JUDAISME

TítolFugitive Pieces

TraduccionsPeces fugitives, Piezas fugitivas

DirectorJeremy Podeswa

Any2007

PaísGrècia, Canadà

Paraules Clau Drama, Nazisme, Holocaust, Immigració, Judaisme a Polònia, Judaisme a Grècia,

SinopsiJakob és un supervivent de l’Holocaust que és eternament perseguit pel destí incert de la seva estimada germana. L’Athos és un arqueòleg que fa una excavació en l’ocupació nazi a Polònia. Quan l’Athos descobreix un nen de 7 anys anomenat Jakob amagat prop del lloc de treball, l’ajuda a passar a Grècia amb promeses de protegir-lo quan els nazis també hi arriben. Havent presenciat prèviament la brutal massacre de la seva família a les mans dels sequaços de Hitler, el Jakob anhela saber quina sort va córrer la seva germana, la Bella–que no va ser executada amb la majoria dels seus altres parents, però posteriorment va desaparèixer sense deixar rastre. Després de la guerra, l’Athos i el Jakob emigren a Toronto amb l’esperança de començar una nova vida. Però fins i tot després de tots aquests anys, el Jakob sembla que no pot desfer-se del dolor de perdre la seva família i no saber on és la Bella. Més tard, quan el Jakob es casa amb la radiant Alex, aquesta bellesa d’ulls brillants fa tot el possible per il·luminar els racons foscos en l’ànima del seu marit. Mantenir la connexió amb els fantasmes requereix un cert defugir dels vius, i només quan el Jakob descobreix la força per deixar de banda el seu passat dolorós serà finalment capaç d’avançar cap al futur.


JUDAISME

TítolNeshot HaKotel

TraduccionsWomen of the Wall Praying in Her Own Voice, Dones del Mur Pregant amb la seva pròpia veu, Mujeres del Muro Rezando con su propia voz

DirectorYael Katzir

Any2007

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Dona, Estat d’Israel, Judaisme a Israel,

SinopsiDocumental sobre la lluita valenta per la igualtat del grup de religioses anomenades Dones del Mur, al costat del Mur de les Lamentacions, potser el lloc més sagrat a la Terra per als jueus. La història de les Dones del Mur és un cas inèdit per la condició de la dona en la vida pública israeliana.


JUDAISME

TítolMorirse está en hebreo

TraduccionsMy Mexican Shiva, Morir-se està en hebreu, Morirse está en hebreo

DirectorAlejandro Springall

Any2007

PaísMèxic, Estats Units

Paraules Clau Comèdia, Tradició jueva, Judaisme a Mèxic,

SinopsiEl Moishe és un tipus feliç i despreocupat que viu al barri jueu de la Ciutat de Mèxic fins al dia de la seva mort, mentre balla en una festa per a un grup de teatre hebreu local. Tot i que el Moishe era un home amb un munt d’amics, la majoria de la gent que va deixar enrere per organitzar el seu funeral no tenen res de bo de dir d’ell. La filla del Moishe, l’Ester, ha callat el fet que ell va enganyar la seva mare. El seu fill, el Ricardo, no li importava gaire al seu pare, i ara està més preocupat per l’inesperat embaràs de la seva nòvia. El nét del Moishe, el Nicolau, es va veure obligat a fugir de Mèxic després de ser declarat culpable per càrrecs de drogues; en tornar, s’ha convertit en un jueu ortodox reaccionari sense res de bo a dir sobre l’estil de vida del Moishe. El rabí local té les seves pròpies idees sobre com dur a terme el període de funeral i dol, i no està d’acord amb l’opinió del Moishe sobre el món. I la Galia està massa ocupada amb la seva nova passió pel seu cosí Nicholas per centrar-se en la mort del seu avi.


JUDAISME

TítolHofshat Kaits

TraduccionsMy Father My Lord, El meu pare, el meu senyor, Mi padre, mi señor

DirectorDavid Volach

Any2007

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Judaisme ortodox, Judaisme a Israel,

SinopsiAbraham Eidelmann, un vell rabí ultraortodox, té una jove dona, l’Esther, i un fill petit, Menahem. Es passa tot el temps resant, estudiant la Torà i la preparació dels seus sermons. Abraham no té gaire temps per dedicar a l’Esther, que anhela l’afecte, ni a Menahem, que desperta a la vida. Però avui Menahem és feliç. El seu pare ha acceptat anar al Mar Mort per a les seves vacances.


JUDAISME

TítolArranged

TraduccionsConcertat, Concertado

DirectorDiane Crespo, Stefan C. Schaefer

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama interreligiós, Dona, Immigració, Judaisme als EUA,

SinopsiPel·lícula que se centra en l’amistat entre una dona jueva ortodoxa i una dona musulmana que es coneixen com a mestres de primer any en una escola pública a Brooklyn. Al llarg de l’any s’assabenten que tenen molt en comú–incloent-hi el fet que totes dues estant passant pel procés dels matrimonis concertats.


JUDAISME

TítolMein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler

TraduccionsMy Führer: The Truly Truest Truth about Adolph Hitler, El meu Führer: la veritat més veritable sobre Adolf Hitler, Mi Führer: la verdad más verdadera sobre Adolf Hitler

DirectorDani Levy

Any2007

PaísAlemanya

Paraules Clau Comèdia, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust,

SinopsiUna de les poques comèdies sobre la intenció d’Adolf Hitler d’aniquilar jueus a Europa. Situat el 1944, Hitler hi apareix com una persona físicament i mentalment destruïda que segueix el consell de Goebbels, actor i mestre del camp de concentració jueu, sobre l’eloqüència per inspirar el poble alemany a lluitar més.


JUDAISME

TítolA Hero in Heaven

TraduccionsUntitled Michael Levin Project, Un heroi al cel, Projecte sense títol de Michael Levin, Un héroe en el cielo, Proyecto sin título de Michael Levin

DirectorSally Mitlas

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental històric, Documental biogràfic, Michael Levin, Estat d’Israel, Judaisme als EUA, Judaisme a Israel,

SinopsiNascut i criat als Estats Units prop de Filadèlfia, Michael Levin va crèixer en una llar jueva tradicional. A la edat de 16 anys, Michael va decidir anar a Israel i unir-se a una unitat de combat de primera línia a les Forces de Defensa d’Israel. Aquest somni es va complir quan es va unir a la unitat de paracaigudistes d’elit israelians. L’1 d’agost de 2006, Michael va morir en combat a Aita-Al-Shaab, al Líban. El 3 d’agost de 2006, va ser enterrat en el Cementiri Militar Nacional a la muntanya Herzl, a Jerusalem. Michael era un heroi i va deixar un llegat d’orgull jueu i un compromís. El documental explica la història de la devoció de Michael a la seva família, el seu poble i la terra d’Israel. Això es presenta a través de la música de Naomi Shemer, les cançons de Rachel, els poemes de Shaul Tchernokovsky, les filmacions d’Israel, un missatge del primer ministre Benjamin Netanyahu i les paraules de la família de Michael.


JUDAISME

TítolTehilim

Traduccions

DirectorRaphaël Nadjari

Any2007

PaísIsrael, França, Estats Units

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiAl Jerusalem contemporani, una petita família jueva fa una vida normal fins que, després d’un accident de cotxe, el pare desapareix misteriosament. La família porta la seva absència i les dificultats de la vida quotidiana tan bé com poden. Mentre els adults es refugien en el silenci o les tradicions, els dos fills,el Menachem i el David, busquen la seva pròpia manera de trobar el seu pare.


JUDAISME

TítolWith God on Our Side

TraduccionsAmb Déu del nostre costat, Con Dios a nuestro lado

DirectorJustin Guerrieri

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Curt, Drama històric, Antisemitisme, Judaisme als EUA,

SinopsiAdaptació cinematogràfica de la novel·la curta del mateix nom de Michael L. Weinstein i Davin Seay, amb les experiències tant de Michael com del seu fill a l’Acadèmia de la Força Aèria dels Estats Units. L’ancià Weinstein ha experimentat la violència de primera mà a causa de la seva herència i la religió jueva, i el seu fill va experimentar el proselitisme i la discriminació a causa d’aquest mateix patrimoni.


JUDAISME

TítolThe Last Jews of Libya

TraduccionsEls últims jueus de Líbia, Los últimos judíos de Libia

DirectorVivienne Roumani-Denn

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Judaisme a Líbia,

SinopsiLa pel·lícula documenta les últimes dècades d’una comunitat secular jueva del nord d’Àfrica a través de la vida de la família Roumani, que vivia a Líbia des de fa centenars d’anys.


JUDAISME

TítolThe secrets

TraduccionsEls secrets, Los secretos

DirectorAvi Nesher

Any2007

PaísFrança, Israel

Paraules Clau Drama, Càbala, Homosexualitat, Judaisme ortodox,

SinopsiL’ortodoxa jueva religiosa i estudiosa Naomi és la filla d’un prominent rabí i es compromet a casar-se amb l’arrogant estudiant de ieixivà Michael. La Naomi somia en secret poder convertir-se en un rabí i, després de la mort de la seva mare, aconsegueix convèncer el seu pare per ajornar el seu matrimoni i ser enviada al tradicional Seminari del coneixement i la veritat a l’antiga ciutat de Safed, a les muntanyes. La Naomi comparteix una habitació amb la marginada i d’esperit lliure Michelle i dos companys d’habitació. La Naomi i la Michelle són assignades per la directora per ajudar l’Anouk, una dona que va passar quinze anys a la presó per matar el seu amant i que ara té una malaltia terminal. L’Anouk demana la purificació ritual cabalística Tikkun per arribar a Déu, i les noies decideixen ajudar-la. Mentrestant, la Naomi s’enamora de la Michelle i ella troba en la Torà que el seu desig no es considera un pecat als ulls de Déu. Mentre ajuden l’Anouk, la Naomi tracta de convèncer la seva estimada amiga que la seva relació no està malament en una societat repressiva governada i jutjada pels homes.


JUDAISME

TítolComme un juif en France

TraduccionsBeing Jewish in France, Ser jueu a França, Ser judío en Francia

DirectorYves Jeuland

Any2007

PaísFrança

Paraules Clau Documental, Antisemitisme, Judaisme a França,

SinopsiDocumental que explora la complexa història dels jueus a França–el primer país en concedir la ciutadania jueva–:comença amb crits revolucionaris deVive la Franceen jiddisch, passa per l’explosiu cas Dreyfus, l’absorció dels jueus pels països àrabs en la dècada de 1960 i l’augment de l’antisemitisme en el segle XXI.


JUDAISME

TítolAngel of Ahlem

TraduccionsÀngel d’Ahlem, Ángel de Ahlem

DirectorSandra Dickson, Churchill Roberts, Cindy Hill, Cara Pilson

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Holocaust,

SinopsiMentre s’alliberava del camp de concentració, l’Ahlem, el Vernon Tott es va sentir obligat a fotografiar l’horror. 50 anys després, el Vernon comença a buscar els homes que ell va fotografiar, una recerca que transforma tota la seva vida. L’evidència–de la crueltat insuportable i la miraculosa supervivència–crea una unió entre el Vernon i els supervivents jueus.


JUDAISME

TítolIn Another Time

TraduccionsEn un altre temps, En otro tiempo

DirectorLloyd D’Souza

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Curt, Drama romàntic, Tradició jueva, Hassidisme, Judaisme als EUA,

SinopsiÉs 1905 al Lower East Side de Manhattan. El senyor Marks, un immigrant jueu hassídic ortodox de Romania, té una botiga de roba freqüentada per l’Esther Mills, una costurera de les zones rurals de Carolina del Nord. A través de la seva passió mútua per la tela, neix una relació que posa a prova les creences religioses del senyor Marks i la creença de l’Esther en l’amor veritable. Passen sis mesos i l’Esther, ara compromesa, es conforma amb un altre home. Ella fa un últim viatge a la botiga d’en Marks per comprar roba per al casament, amb l’esperança que ell finalment es rendeixi als seus sentiments clandestins i satisfaci la seva necessitat d’amor de veritat.


JUDAISME

TítolA Secret

TraduccionsUn secret, Un secreto

DirectorClaude Miller

Any2007

PaísFrança

Paraules Clau Drama, Històric, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a França,

SinopsiDrama basat en una història real. El 1953, un sensible nen francès s’assabenta que la seva família és jueva. El François Grimbert es converteix en un metge, i a poc a poc descobreix les capes de la seva història familiar enterrada en una infància difícil, criat com a catòlic pls seus pares ’’aris’’. El seu atlètic pare s’esforça per acabar amb característiques jueves estereotipades que percebia en el seu fill, per mantenir molts secrets de la família, com la majoria dels familiars que van lluitar en la Segona Guerra Mundial, i més tard van ser portats a camps de treball i de mort per la Gestapo.


JUDAISME

TítolMultiply by Six Million

TraduccionsMultiplicar per sis milions, Multiplicar por seis millones

DirectorEvvy Eisen, Kelly Hendricks

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Holocaust,

SinopsiAquest documental és la culminació del projecte de quinze any de durada d’Evvy Eisen, en què va fotografiar supervivents de l’Holocaust i va recopilar les seves històries personals. La pel·lícula presenta les originals i belles impressions en gelatina de plata en blanc i negre d’Eisen mentre els protagonistes relaten les seves experiències durant i després de la Segona Guerra Mundial.


JUDAISME

TítolDefiance

TraduccionsDesafiament, Desafío

DirectorEdward Zwick

Any2007

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama històric, Holocaust, Judaisme a Bielorússia,

SinopsiDrama històric de la Segona Guerra Mundial durant l’ocupació de Bielorússia per l’Alemanya nazi. La pel·lícula és un relat dels partisans de Bielski, un grup dirigit per tres germans jueus que van salvar i reclutar jueus a Bielorússia durant la Segona Guerra Mundial.


JUDAISME

TítolComme Ton Pére

TraduccionsFather’s Footsteps, Petjades del pare, Huellas del padre

DirectorMarco Carmel

Any2007

PaísFrança, Israel

Paraules Clau Drama, Judaisme a Israel, Judaisme a França, Immigració,

SinopsiA principis de la dècada de 1970, els Maimons, una fanfarrona però unida família tunisiana-israeliana, s’instal·len a París a la recerca d’aventures i fortuna. El Félix, la Mireille i els seus dos fills petits depenen els uns dels altres, sobretot quan els delictes menors del Félix passen a robatori d’un banc després de conèixer el Serge, un gàngster jueu local. Amb 11 anys d’edat, el Michael, que sempre va pensar en el seu pare com un ’’superheroi’’, descobreix que potser la seva definició d’heroi ha de canviar.


JUDAISME

TítolEli’s Coming

TraduccionsLa vinguda de l’Eli, La llegada de Eli

DirectorEdward B. Sherman

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Tradició jueva, Judaisme als EUA,

SinopsiEl Josuè és a punt de convertir-se en un home, però abans que això succeeixi la tradició jueva sosté que s’ha de sotmetre al tradicional ritu de pas conegut com el bar mitsvà (cerimònia que té lloc en assolir l’edat per tenir els drets i les obligacions de la vida religiosa i comunitària). Però el Josuè últimament ha estat lluitant amb la seva convicció religiosa. Ara, mentre el devot oncle Sol prepara el dubtós jove per al seu gran dia, aquest va a casa del seu distanciat oncle Ned, un ateu reconegut. Quan els consells de l’oncle Ned no responen a la necessitat de claredat que sent el Josuè, el jove gairebé adult es veu obligat a cercar el consell d’algú que sempre sembla tenir les respostes correctes.


JUDAISME

TítolOne Night with the King

TraduccionsUna nit amb el rei, Una noche con el rey

DirectorMichael O. Sajbel

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama bíblic, Acció, Ester, Llibre d’Ester,

SinopsiEl film narra la vida de la jove jueva Hadassah, que esdevé l’Ester bíblica, la reina de Pèrsia, i salva la nació jueva de l’aniquilació a mans del seu enemic, mentre que ha de guanyar el cor del ferotge rei Xerxes.


JUDAISME

TítolO Jerusalem

TraduccionsOh, Jerusalem, Oh, Jerusalén

DirectorÉlie Chouraqui

Any2006

PaísFrança, Israel, Itàlia, Regne Unit, Estats Units

Paraules Clau Drama, Estat d’Israel, Judaisme als EUA, Judaisme a Israel,

SinopsiDrama històric que recrea la lluita històrica que envolta la creació de l’Estat d’Israel el 1948. A partir de la jungla d’asfalt de la ciutat de Nova York, passant pel paradís del desert de la Terra Santa, dos joves nord-americans, un de jueu i un altre d’àrab, són obligats a fer una sèrie de sacrificis que alteren la seva vida per tal de lluitar pels seus somnis. A mesura que la lluita pel control de Jerusalem es posa en marxa, jueus, àrabs i britànics s’han d’enfrontar a qüestions tan difícils com el terrorisme, la política, el coratge i la privació amb un nou sentit de l’honestedat i la urgència.


JUDAISME

TítolO Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias

TraduccionsThe Year My Parents Went on, Vacation, L’any que els meus pares van marxar de vacances, El año que mis padres se fueron de vacaciones

DirectorCao Hamburger

Any2006

PaísBrasil

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme al Brasil,

SinopsiEl 1970, a punt de començar la Copa del Món, el Daniel Stern i la seva dona Miriam marxen de Belo Horizonte espantats amb el seu fill Mauro, de 10 anys, amb el seu Volkswagen. Mentre viatgen a São Paulo, la parella explica al Mauro que marxen de vacances i que el deixaran a ell amb el seu avi. El Daniel promet tornar abans del primer partit de la selecció nacional de futbol del Brasil a la Copa. Deixen el nen a Bom Retiro, un barri jueu i italià, que espera l’avi davant del seu apartament. Quan el veí del costat, l’Shlomo, hi arriba, li diu al nen que l’avi acaba de tenir un atac de cor i que ha mort. Sol i sense saber on són els seus pares, el nen és acullit per l’Shlomo i la comunitat jueva. A través de la jove veïna, la Hanna, el Mauro fa nous amics, anima l’equip brasiler i veu el moviment de la policia i els militars als carrers en espera dels seus pares.


JUDAISME

TítolThe Bugana

TraduccionsEls Bugana, Los Bugana

DirectorEtty Bugana-Bachar

Any2006

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Judaisme a Tunísia, Judaisme a Israel,

SinopsiEl 1951, la família Buznach va emigrar a Israel des de Tunísia i es va instal·lar en un campament ashkelon de barraques transitori. Els milers de quilòmetres que separen Israel de Tunísia no aturen el clan, ara anomenat Bugana, de continuar vivint com abans a l’antic país, amb tot els seves costums, cançons i supersticions. La directora, una Bugana també, s’enfronta amb el que significa portar aquest cognom.


JUDAISME

TítolEsther and the King

TraduccionsEster i el rei, Ester y el rey

DirectorDennis Agle, Jr., Aaron Edson

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama bíblic, Acció, Ester, Llibre d’Esther,

SinopsiDrama religiós en què una noia d’avui en dia anomenada Amelia aprèn una valuosa lliçó sobre compartir quan la seva mare li explica una història de la Bíblia sobre una dona anomenada Ester. Elegida entre totes les dones de la terra per ser la reina, Ester s’enfronta a moltes dificultats i ensenya a l’Amelia la importància del dejuni.


JUDAISME

TítolGreat Cantors in Cinema / Great Cantors of the Golden Age

TraduccionsGrans cantors de cinema / Grans cantors del Segle d’Or, Grandes cantores de cine / Grandes cantores del Siglo de Oro

Director

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Litúrgia jueva,

SinopsiDues pel·lícules que compten amb algunes de les actuacions més desconegudes i elegants de reconeguts cantaires jueus des del 1910 fins a la dècada del 1940, entre ells Adolfo Katchko, Yossele Rosenblatt, David Roitman, José Shlisky, Mordejai Hershman, Moshe Koussevitzky i Leibele Waldman.


JUDAISME

TítolZorros Bar Mizwa

Traduccions

DirectorRuth Beckermann

Any2006

PaísÀustria

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Judaisme a Àustria,

SinopsiAquest documental presenta una visió poc freqüent de la vida i els ritus dels jueus religiosos d’avui dia a Viena.


JUDAISME

TítolMaking Trouble: Three Generations of Funny Jewish Women

TraduccionsCreant problemes: tres generacions de dones jueves divertides, Creando problemas: tres generaciones de mujeres judías divertidas

DirectorRachel Talbot

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama biogràfic, Comèdia, Dona,

SinopsiLa pel·lícula explica la història de sis de les més grans intèrprets d’historietes femenines jueves del segle passat: Molly Picon, Fanny Brice, Sophie Tucker, Joan Rivers, Gilda Radner i Wendy Wasserstein. És la saga del que significa ser jueva, femenina i divertida.


JUDAISME

TítolMichtavim Le America

TraduccionsDear Mr. Waldman, Estimat Sr. Waldman, Querido Sr. Waldman

DirectorHanan Peled

Any2006

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Holocaust, Estat d’Israel,

SinopsiA Tel Aviv, a la dècada dels 1960, el Hilik, de 10 anys d’edat, coneix la seva meta en la vida: fer feliços els seus pares i compensar el dolor que tant van patir en l’Holocaust. El fràgil equilibri de la nova vida de la Rivka i el Moishe després de la guerra comença a vacil·lar quan el Moishe es convenç a si mateix que el Yankele, el fill del seu primer matrimoni, no va morir realment a Auschwitz, sinó que va sobreviure per convertir-se en el Jack Waldman que veu en una foto en un diari. Quan un Moishe enganyat escriu una carta a en Waldman, el Hilik es fa càrrec de l’assumpte personalment.


JUDAISME

TítolWhen Do We Eat?

TraduccionsQuan mengem?, ¿Cuándo comemos?

DirectorSalvador Litvak

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Tradició jueva, Judaisme als EUA,

SinopsiUn pare jueu, l’Ira Stuckman, pren alguns consells del seu sever pare, l’Arthur, quan es tracta d’assumptes de la família. Amb una estricta disciplina i amb poca tolerància, el tossut Ira insisteix que tota la família es reuneixi per a la festa del Séder malgrat els seus desacords. Quan el fill de l’’Ira, el Zeke, pressiona el seu pare amb l’esperança d’obrir els ulls de l’ancià a una ’’nova perspectiva’’, el pare de sobte es torna sentimental abans d’insistir en el naixement d’una nova era de perdó entre el clan notòriament conflictiu.


JUDAISME

TítolOut of Faith

TraduccionsFe esgotada, Fe agotada

DirectorLisa Leeman

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Holocaust, Immigració, Interculturalitat, Judaisme als EUA,

SinopsiDocumental que segueix tres generacions d’una família esquinçada pels conflictes sobre el matrimoni interreligiós. La matriarca de la família, la Leah Welbel, i el seu marit, l’Eliezer, van sobreviure més de dos anys i mig a Auschwitz; en les seves ments, però, que els seus néts es casin amb no-jueus representa una victòria pòstuma de Hitler. El film captura els detalls íntims de la temptativa d’una família per perseverar, tot i l’existent conflicte intrafamiliar; aquest conflicte impacta en nombroses famílies en les societats multiculturals que han d’assimilar intenses pressions.


JUDAISME

TítolThe Buchenwald Ball

TraduccionsEl ball de Buchenwald, El baile de Buchenwald

DirectorAndrew Wiseman, Danny Ben-Moshe, Uri Mizrahi

Any2006

PaísAustràlia

Paraules Clau Documental, Holocaust, Judaisme a Austràlia,

SinopsiEl documental explica la història de 45 orfes que van escapar de l’Holocaust i van trobar el seu camí cap a Austràlia després de l’alliberament del camp de concentració de Buchenwald. Aquests nens supervivents van arribar a ser coneguts com elsNens de Buchenwald, un grup d’amics que beuen, discuteixen i ballen. La pel·lícula documenta les seves lluites, el seu humor i, en última instància, la seva tenacitat. L’11 d’abril de cada any, l’aniversari del seu alliberament, els Nens de Buchenwald organitzen un ball amb música, dansa i una energia que desafia les seves edats avançades. El ball és una celebració desafiant de la vida, l’amistat, la família i l’amor.


JUDAISME

TítolDer letzte Zug

TraduccionsThe Last Train, L’últim tren a Auschwitz, El último tren a Auschwitz

DirectorJoseph Vilsmaier, Dana Vávrová

Any2006

PaísRepública Txeca, Alemanya

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Alemanya,

SinopsiEl 1942, Joseph Goebbels condueix un grup de jueus a l’estació de tren de Grunewald, a Berlín, sota el pretext de protegir-los d’atacs aeris. Famílies senceres van ser amuntegades en camions de càrrega, sense menjar ni beguda i obligats a suportar un viatge de diversos dies, mentre guàrdies antipàtics els amenaçaven amb les armes. Va ser durant aquest temps que moltes d’aquestes ànimes desafortunades segurament van començar a adonar-se que aquest viatge era només el començament dels seus problemes: passatgers com el famós boxejador Henry Neumann, el cantant Jakob Noschik i l’adolescent espantada Ruth Zilbermann. Ara, a mesura que s’acosten cada vegada més al seu destí ombrívol a Auschwitz, l’única pregunta que queda és qui sobreviurà aquesta terrible experiència.


JUDAISME

TítolKeeping up with the Steins

TraduccionsMantenir-se al dia amb els Stein, Mantenerse al día con los Stein

DirectorScott Marshall

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Tradició jueva, Judaisme als EUA,

SinopsiEl Benjamin Fiedler es prepara per al seu bar mitsvà (cerimònia que té lloc en assolir l’edat per tenir els drets i les obligacions de la vida religiosa i comunitària), però no entén ni el seu significat ni l’hebreu, i els seus pares (sobretot el seu exitós pare) estan planejant la festa més luxosa possible. Però el Benjamin vol convidar-hi el seu avi, que fa anys va deixar la família i per qui el pare sent aversió. Gràcies en part a l’avi–i a l’amor de la família immediata–, el Benjamin té l’oportunitat de descobrir el que significa ser un home.


JUDAISME

TítolDreyfus Revisited: a current affair

TraduccionsDreyfus revisat: un assumpte actual, Dreyfus revisado: un asunto actual

DirectorJonathan Gruber, Dawn Freer, Patricia Giniger Snyder

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Afer Dreyfus, Judaisme a França, Antisemitisme, Sionisme,

SinopsiDocumental sobre l’afer Dreyfus, un dels casos més notoris de la història d’injustícia criminal i antisemitisme, que va dividir l’opinió pública francesa i va provocar un escàndol internacional i disturbis contra els jueus a les principals ciutats de França. Aquesta violència va servir de preludi a l’Holocaust i de catalitzador per al desenvolupament del sionisme modern.


JUDAISME

TítolSixty Six

TraduccionsSeixanta-sis, Sesenta y seis

DirectorPaul Weiland

Any2006

PaísRegne Unit

Paraules Clau Comèdia, Tradició jueva, Judaisme al Regne Unit,

SinopsiEn Bernie Reubens, un jove jueu, està a punt de celebrar el seu bar mitsvà (cerimònia que té lloc en assolir l’edat per tenir els drets i les obligacions de la vida religiosa i comunitària). Inicialment, planeja meticulosament una luxosa recepció per eclipsar-ne la del seu germà gran, l’Alvie, però a mesura que les finances de la família trontollen, la família es veu obligada a reduir les expectatives d’en Bernie i a organitzar la recepció del bar mitsvà a casa seva al nord de Londres. Quan Anglaterra arriba a la final de la Copa del Mundial de Futbol del 1966, la majoria dels convidats presenten excuses per no venir a la recepció i veure el partit.


JUDAISME

TítolYippee: A Journey to Jewish Joy

TraduccionsYippee: un viatge a l’alegria jueva, Yippee: un viaje a la alegría judía

DirectorPaul Mazursky

Any2006

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Rabbi Nachman, Judaisme a Ucraïna,

SinopsiEl documental narra el viatge del director a Uman, petita ciutat ucraïnesa que és el punt de trobada d’una reunió única i anual dels homes jueus que fan peregrinacions a la tomba de Rabbi Nachman (1772-1810).


JUDAISME

TítolAdama Meshugaat

TraduccionsSweet Mud, Dolç fang, Dulce barro

DirectorDror Shaul

Any2006

PaísFrança, Alemanya, Israel, Japó

Paraules Clau Comèdia, Drama, Quibuts, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiDrama-comèdia satírica d’Israel. El 1974, el Dvir és a punt de fer 13 anys i viu amb la seva mare, la Miri, al quibuts Bet Gvurot, un col·lectiu progressista poblat per persones que s’enorgulleixen de la seva actitud de ment oberta. No obstant això, no són tan tolerants quan es tracta de la Miri: ella ha estat enviada a un hospital psiquiàtric més d’una vegada. La Miri convenç el seu xicot suís, l’Stephan, perquè s’uneixi a ella al quibuts, tot i que no és jueu, però no és ben rebut pels altres residents, i un desagradable incident que involucra el gos d’un veí converteix la parella en pàries. Enmig de tot això, el Dvir tracta de preparar-se per al seu bar mitsvà (cerimònia que té lloc en assolir l’edat per tenir els drets i les obligacions de la vida religiosa i comunitària), que en el quibuts es combina amb un sever règim d’entrenament de supervivència; també rep un curs intensiu en la seva maduresa quan s’enamora de la Maya, una bonica noia de la seva edat.


JUDAISME

TítolEt Sheaava Nafshi

TraduccionsKeep not Silent, No guardar silenci, No guardar silencio

DirectorIlil Alexander

Any2005

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Homosexualitat, Judaisme ortodox, Judaisme a Israel,

SinopsiAquest documental explora la lluita clandestina de tres dones que lluiten pel seu dret a l’amor dins de les seves comunitats ortodoxes a Jerusalem. totes tres són lesbianes i membres d’un grup de suport secret anomenat els ’’Ortho-Dykes’’.


JUDAISME

TítolJewboy

TraduccionsNoi jueu, Chico judío

DirectorTony Krawitz

Any2005

PaísAustràlia

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme ortodox, Judaisme a Israel, Judaisme a Austràlia,

SinopsiLa pel·lícula narra la lluita d’un jove jueu ortodox després de la mort del seu pare. Ell prefereix deixar l’ortodòxia i s’allunya de la seva família per esdevenir un conductor de taxi. S’acostuma a poc a poc a la vida secular i aviat descobrirà un món caòtic i fascinant, ple d’experiències noves.


JUDAISME

TítolBee Season

TraduccionsLa huella del silencio, L’empremta del silenci

DirectorScott McGehee, David Siegel

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama, Càbala, Tikkun Olam, Judaisme als EUA,

SinopsiEls Naumann, que viuen a Oakland, Califòrnia, són aparentment una família amorosa i solidària. El marit i pare, el Saül Naumann, és professor d’estudis religiosos i estableix la seva formació religiosa judaica com a principi de vida per a la família. Ell té altes expectatives per a tots els membres de la seva família. El seu fill mitjà adolescent, l’Aaron Naumann, idolatra el seu pare i fa el que pot per complaure’l. La seva filla preadolescent, l’Eliza Naumann, sovint se sent la nena abandonada. Quan el Saül s’assabenta que l’Eliza destaca en concursos d’ortografia, això es converteix en el focus de la seva vida ja que creu que les lletres en forma de paraules donen respostes de l’univers. Aquest canvi envers l’Eliza fa que l’Aaron ara se senti descuidat, cosa que soluciona amb l’ajuda del Chali, una jove que coneix. Però la persona que sent més pressió per la forma de vida del Saül és la seva dona, la Miriam Naumann, una microbiòloga. Ella es va convertir del catolicisme al judaisme quan es van casar. Però quan el Saül se centra en el concepte Tikkun Olam de la Càbala, aixó afecta negativament la Miriam, que intenta fer front a un incident de la seva infància. Malgrat tot, l’Eliza entén el camí del seu pare com el de la millor vida, i utilitza els principis del mètode cabalístic del místic jueu Abraham Abulafia per unir la família.


JUDAISME

TítolWhite Walls

TraduccionsParets blanques, Paredes blancas

DirectorMeital Abekasis

Any2005

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Dona, Judaisme a Israel,

SinopsiLa Shahar Aboutbul, una fotògrafa israeliana, comença la seva carrera treballant en la seva primera exposició. Enmig dels preparatius, la Shahar rep notícies de la mort de la seva àvia i marxa per assistir al funeral a la petita ciutat on va créixer. Aquest temps li permet aprofundir en la seva connexió amb la seva llar, la seva religió i la seva família.


JUDAISME

TítolVa, vis et deviens

TraduccionsLive and become, Viure i esdevenir, Vivir y transformarse

DirectorRadu Mihaileanu

Any2005

PaísFrança, Israel, Itàlia

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Judaisme al Sudan, Judaisme a Israel,

SinopsiQuan milers d’africans desplaçats s’amunteguen als campaments de refugiats sudanesos, tropes nord-americanes i israelianes organitzen l’Operació Moisès, una missió destinada a la reubicació dels falaixes (jueus d’Etiòpia) errants a Israel. Forçat per la seva mare cristiana a declarar-se jueu amb l’esperança d’unir-se a l’exili i escapar d’un terrible destí, el jove Salomó es deixa portar a Israel i és adoptat per una família sefardita francesa de Tel Aviv i rebatejat amb el nom d’Schlomo. Terroritzat de ser descobert i sacsejat fins a la medul·la per la cultura radicalment diferent d’Israel, l’Shlomo fa tot el possible per adaptar-se al seu nou entorn a mesura que la seva presumpta salvació lentament dóna pas a la decadència interna d’una identitat en desaparició.


JUDAISME

TítolPrimo

Traduccions

DirectorRobin Lough

Any2005

PaísRegne Unit

Paraules Clau Drama biogràfic, Primo Levi, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Itàlia,

SinopsiL’obra és una representació unipersonal sobre Primo Levi, químic i autor italià que va ser pres a Auschwitz per les autoritats alemanyes. Aquesta versió filmada de l’obra porta les paraules de Levi a la vida.


JUDAISME

TítolLa petite Jérusalem

TraduccionsLa petita Jerusalem, La pequeña Jerusalén

DirectorKarin Albou

Any2005

PaísFrança

Paraules Clau Drama interreligiós, Judaisme ortodox, Judaisme a França, Dona,

SinopsiLa Laura és una jove tunisiana-francesa que viu amb la seva família jueva ortodoxa a la comunitat jueva dels suburbis de París. La seva mare és una vídua que va emigrar de Tunísia; la seva germana Mathilde té problemes amb el seu matrimoni perquè reprimeix el seu desig sexual basant-se en els malentesos dels principis de la seva religió. La Laura és una estudiant de ment oberta de filosofia i treballa netejant una escola en el torn de nit. Mentre la Laura sent una forta passió pel seu col·lega algerià i musulmà, la seva germana descobreix que el seu marit tenia una aventura amb una dona i busca un assessor que l’ajudi a interpretar el veritable significat de l’amor i dels deures d’una dona casada.


JUDAISME

TítolSay Amen

TraduccionsDigues Amén, Di Amén

DirectorDavid Deri

Any2005

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Homosexualitat, Judaisme ortodox, Judaisme a Israel,

SinopsiDocumental sobre el director, David Dery, un jueu ortodox, que revela la seva homosexualitat als seus pares i germans. El documental es considera un dels cinc millors documentals de l’any 2005 per l’Acadèmia de Cinema Israelià.


JUDAISME

TítolMunich

Traduccions

DirectorSteven Spielberg

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama històric, Estat d’Israel, Radicalisme,

SinopsiEls Jocs Olímpics del 1972 a Munic, Alemanya, es presentaven com una reunió pacífica dels esportistes destacats de tot el món, però el 5 de setembre, la situació va fer un gir sinistre quan vuit terroristes palestins emmascarats van envair la vila olímpica, van matar dos atletes i van segrestar nou israelians. Quan van arribar a l’aeroport de Munic van ser rebuts per la policia alemanya i les forces militars, i els nou ostatges van ser assassinats. Arran dels assassinats, el Govern israelià va donar al Mossad, l’agència d’intel·ligència de la nació, una missió especial: localitzar i eliminar els palestins responsables de la mort dels atletes israelians. Un jove i idealista agent del Mossad és assignat a la unitat creada per acabar amb els terroristes olímpics, però mentre que ell creu en el servei al seu país, comença a cedir sota el pes del seu treball i es pregunta si pot justificar moralment actes de venjança de la seva nació.


JUDAISME

TítolDavid & Goliath

TraduccionsDavid i Goliat, David y Goliat

DirectorDennis Agle Jr., Aaron Edson

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Drama bíblic, Acció, Rei David, Llibre de Samuel,

SinopsiPel·lícula basada en la història bíblica de Samuel 16-18, a través dels ulls de l’Amelia, una noia tímida que ha de fer front al seu propi Goliat: una actuació en el concert del cor de la seva escola. Per ajudar a reforçar la confiança de l’Amelia, el seu professor de música li explica la història d’un altre jove cridat a fer coses grans: un nen que es diu David. La ben coneguda figura bíblica del rei David que s’enfronta als poderosos filisteus i a Goliat s’explica en aquest context.


JUDAISME

TítolEl Año que Viene en... Argentina

TraduccionsNext Any in... Argentina, L’any vinent a... l’Argentina, El año que viene en... Argentina

DirectorJorge Gurvich, Shlomo Slutzky

Any2005

PaísIsrael

Paraules Clau Documental, Immigració, Estat d’Israel, Judaisme a l’Argentina, Judaisme a Israel,

SinopsiEl cineasta Jorge Gurvich i el periodista Shlomo Slutzky, israelians d’origen argentí, es van reunir a Buenos Aires en la dècada del 1970 abans d’emigrar a Israel. Trenta anys després, fan ús de la història jueva argentina, la identitat i sobretot les actituds envers Israel. Durant un període de sis anys, Gurvich i Slutzky entrevisten una sèrie de jueus argentins i examinen les seves decisions de romandre a l’Argentina o emigrar a Israel.


JUDAISME

TítolEverything is Illuminated

TraduccionsTot està il·luminat, Todo está iluminado

DirectorLiev Schreiber

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Comèdia, Drama, Nazisme, Holocaust, Judaisme a Ucraïna,

SinopsiEl Jonathan és un col·leccionista jueu d’objectes que pertanyen a la seva família, i s’ha obsessionat amb una dona a qui mai ha conegut. La dona va salvar la vida del seu avi durant la Segona Guerra Mundial, quan la ciutat ucraïnesa on va néixer va ser destruïda per les tropes nazis. Per saber més sobre la dona, el Jonathan vola a Ucraïna, on, amb l’ajuda d’un guia i traductor anomenat Alex, l’avi d’aquest (un xofer que afirma que és cec des de la mort de la seva esposa) i un gos anomenat Sammy Davis Junior Junior, busca el significat del present enterrat en el passat, inesperadament vessant la mateixa llum en la vida dels que l’envolten.


JUDAISME

TítolTijuana Jews

TraduccionsJueus de Tijuana, Judíos de Tijuana

DirectorIssac Artenstein

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Immigració, Judaisme a Mèxic,

SinopsiAl llarg del principi del segle XX, milers de jueus van navegar cap a Amèrica i un petit grup va arribar a Tijuana. Jueus de Tijuana és una exploració documental d’aquesta comunitat única, que barreja les cultures i els costums jueus i mexicans.


JUDAISME

TítolSorstalansag

TraduccionsFateless, Sense destí, Sin destino

DirectorLajos Koltai

Any2005

PaísAlemanya, Hongria, Regne Unit

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Polònia,

SinopsiEl Gyorgy ’’Gyurka’’ Koves és un nen jueu de 14 anys que viu a Hongria quan els pogroms comencen a ser netejats a tot el país. Al pare del Gyurka li treuen el negoci molt abans de ser portat a un camp de concentració, i quan se l’emporten, el Gyurka accedeix a la petició del seu pare de tenir cura de la seva madrastra mentre ell no hi és. El Gyurka agafa un autobús en comptes del tren per anar a treballar l’endemà, perquè creu que és més segur, però abans que pugui arribar al seu destí, la policia deté el vehicle i s’emporta els passatgers jueus. El Gyurka és enviat a Auschwitz, però és transferit després a Buchenwald, i finalment a Zeitz. A cada parada, l’adolescent és testimoni d’horrors més i més grans, i veu com s’introdueixen diferents varietats de tortura i violència, fins que les seves emocions comencen a enfonsar-se. Quan les tropes nord-americanes finalment alliberen Zeitz, el Gyurka és sorprès en una plàcida serenitat, i quan torna a les restes del que és Budapest, el seu cos destrossat i la seva fantasmal calma són ignorats pels altres supervivents, que intenten reconstruir-ho tot.Sorstalansag(Sense destí) és una adaptació d’una novel·la d’Imre Kertesz, guanyador del Premi Nobel, un supervivent dels camps d’extermini nazis.


JUDAISME

TítolFrom Philadelphia to the Front

TraduccionsDe Filadèlfia al front, De Filadelfia al frente

DirectorJudy Gelles, Marianne Bernstein

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme a Amèrica, Holocaust, Segona Guerra Mundial,

SinopsiUn dels pocs documentals que explora les experiències dels soldats de la Segona Guerra Mundial judeoamericans. Pels jueus, la guerra per derrotar Hitler tenia un significat profundament personal. La pel·lícula se centra en sis veterans de Filadèlfia, que ara tenen 80 anys.


JUDAISME

TítolSong of Hannah

TraduccionsLa cançó de Hannah, La canción de Hannah

DirectorNicole Opper

Any2005

PaísEstats Units, Hongria

Paraules Clau Drama biogràfic, Hannah Senesh, Holocaust, Judaisme a Hongria,

SinopsiDocumental sobre Hannah Senesh, que va deixar el quibuts palestí que havia ajudat a construir i es va llançar en paracaigudes a la seva Hongria natal per rescatar les víctimes de l’Holocaust al final de la guerra. Va ser capturada, empresonada, torturada i assassinada als 23. El documental presenta entrevistes amb un company pres, el seu comandant de la missió i els membres de la família, combinades amb poemes i escrits de Hannah, així com les veus dels estudiants d’una escola fundada en nom seu.


JUDAISME

TítolSecret Courage: The Walter Suskind Story

TraduccionsCoratge secret: la història de Walter Süskind, Coraje secreto: la historia de Walter Süskind

DirectorTim Morse, Karen Morse

Any2005

PaísPaïssos Baixos, Estats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Walter Suskind, Nazisme, Holocaust, Judaisme a Holanda,

SinopsiWalter Süskind, un venedor jueu alemany que viu a Amsterdam durant l’ocupació nazi, es veu obligat a servir com a cap jueu de deportació al Hollandsche Schouwburg (Teatre jueu), el principal lloc de deportació a Holanda. El que ningú sabia fins després de la seva mort era que Suskind va utilitzar la seva posició per salvar 1.000 nens jueus que estaven programats per al transport als camps d’extermini. Suskind i un grup de treballadors de la resistència holandesa van orquestrar una ruta de fugida arriscant-se pels nens jueus. El documental ofereix les veus dels compatriotes que expliquen el seu esforç.


JUDAISME

TítolProtocols of Zion

TraduccionsEls protocols de Sió, Los protocolos de Sión

DirectorMarc Levin

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Antisemitisme, Judaisme als EUA,

SinopsiDesprés dels atacs del 9 de setembre de 2001 es produeix un ressorgiment virulent de l’antisemitisme a Amèrica en assenyalar els jueus com els responsables del terrorisme. El llibre repetidament desacreditatProtocols dels Savis de Siói les seves adaptacions disfressades alimenten aquesta idea. El director Marc Levin viatja per entrevistar els promotors d’aquest tipus d’odi en totes les seves formes.


JUDAISME

TítolKupishok: For Eternal Memory

TraduccionsKupishok: per memòria eterna, Kupishok: por memoria eterna

DirectorNorman Meyer, Harvey Sherzer

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Judaisme a Lituània, Holocaust, Antisemitisme, Kupishok,

SinopsiDesprés de la Segona Guerra Mundial, les llevadores cristianes a Kupishok compilen una llista dels jueus de la ciutat que van ser assassinats l’estiu del 1941 pels nazis i els seus còmplices lituans. El 2004, cinquanta supervivents i descendents dels jueus de Kupishok van tornar a la ciutat per dedicar-los un Mur de la Memòria.


JUDAISME

TítolHineini: Coming Out in a Jewish High School

TraduccionsHineini: sortir de l’armari en una escola secundària jueva, Hineini: salir del armario en una escuela secundaria judía

DirectorIrena Fayngold

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental, Tradició jueva, Homosexualitat, Judaisme als EUA,

SinopsiHineini (en hebreu, ’Sóc aquí’) narra la història de la lluita valenta d’un estudiant per establir una aliança gai-hetero en una escola secundària jueva a l’àrea de Boston i l’impacte transformador de la seva campanya en tots els involucrats. Més enllà de la lluita per crear un ambient de suport per als estudiants i professors gais i lesbianes a l’escola, aquesta és la història d’una lluita de la comunitat amb la definició mateixa del pluralisme i la diversitat en un context jueu.


JUDAISME

TítolThe Holocaust Tourist

TraduccionsEl turista de l’Holocaust, El turista del Holocausto

DirectorJes Benstock

Any2005

PaísRegne Unit

Paraules Clau Documental, Animació, Holocaust, Turisme,

SinopsiDocumental curt d’animació sobre com el turisme distorsiona la història de l’Holocaust. Una visita llampec amb hot-dogs d’Auschwitz i kitsch judaica de Cracòvia.


JUDAISME

TítolRené and I

TraduccionsRené i jo, René y yo

DirectorGina M. Angelone

Any2005

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental biogràfic, Nazisme, Holocaust,

SinopsiDocumental que narra la història de la Irene i el seu germà bessó René, jueus txecs enviats a Auschwitz als 6 anys. Els germans van sobreviure tres anys al campament, entre els 3.000 bessons amb què van experimentar Josef Mengele i altres metges nazis.


JUDAISME

Títol2 oder 3 Dinge, die ich von ihm weiß

Traduccions2 or 3 Things I Know About Him, 2 o 3 coses que sé d’ell, 2 o 3 cosas que sé de él

DirectorMalte Ludin

Any2005

PaísAlemanya

Paraules Clau Documental biogràfic, Hanns Ludin, Holocaust, Nazisme, Judaisme a Alemanya,

SinopsiDocumental sobre el llegat dolorós projectat per Hanns Ludin, un nazi prominent executat per crims de guerra el 1947. En aquest documental, el fill de Hanns Ludin, el cineasta Malte Ludin, trenca 60 anys de silenci i repressió, investiga fets foscos del seu pare i entrevista les seves germanes. La pel·lícula és una mirada íntima als descendents d’un autor nazi, la majoria dels quals es neguen a acceptar la història de la seva família i de l’Alemanya nazi en general.


JUDAISME

TítolMetallic Blues

TraduccionsBlues metàl·lic, Blues metálico

DirectorDanny Verete

Any2004

PaísIsrael, Alemanya, Canadà

Paraules Clau Comèdia, Immigració, Holocaust, Judaisme a Israel,

SinopsiDos venedors d’automòbils israelians inicialment pensen que el món és seu quan una rara limusina Lincoln Continental del 1985 cau a les seves mans en el seu concessionari de cotxes usats a Tel Aviv. Després de revisar una publicació creuen que podrien guanyar molts diners amb el cotxe i viatgen amb el vehicle a Alemanya per vendre’l. S’adonen que la tasca no és tan fàcil com semblava, mentre s’enfronten a una sèrie d’episodis emocionals. El Shmuel és un jueu asquenazita, els seus pares van sobreviure a l’Holocaust, i se sorprèn en veure com l’afecta el viatge. El seu company Siso és un modest jueu mizrahi que, a diferència del seu company, no té coneixement pràctic d’anglès i per tant es troba sovint aclaparat i confós durant la seva experiència. Per en Siso, la història del Shmuel és en gran part desconeguda, i una curiositat tràgica.


JUDAISME

TítolAlles auf Zucker!

TraduccionsGo for Zucker, Aneu pel Zucker, Id a por Zucker

DirectorDani Levy

Any2004

PaísAlemanya

Paraules Clau Comèdia, Judaisme ortodox, Tradició jueva, Judaisme a Alemanya,

SinopsiEl Jacob Zuckermann és un jove que viu a Alemanya de l’Est quan el Mur de Berlín divideix la nació el 1961. La mare del Jacob va fugir a Berlín Occidental amb el seu altre fill, el Samuel, però el Jacob es va quedar enrere. Abans de morir, la mare havia expressat la seva voluntat de tenir un funeral jueu ortodox abans que els fills rebin l’herència. Mentre que el Samuel és un seguidor estricte de la fe, l’educació religiosa del Jacob no continua gaire temps després que la seva mare mor. El Jacob i la seva dona, la Marlene, viatgen a Berlín Occidental, on tenen una difícil reunió amb el Samuel i tracten d’ajudar amb els detalls del funeral aprenent sobre judaisme. Mentrestant, el Jacob mira de trobar una manera de fer shivah (dol) i jugar al torneig de billar alhora.


JUDAISME

TítolLegado

TraduccionsLlegat

DirectorVivián Imar, Marcelo Trotta

Any2004

PaísArgentina

Paraules Clau Documental biogràfic, Judaisme a l’Argentina, Immigració,

SinopsiL’agost del 1889, el vaixell de vapor Wesser atraca a l’Argentina amb el primer grup de fugitius jueus dels pogroms de la Rússia tsarista. Després de trobar feina per sobreviure primer i progressar després, es van agrupar en les colònies, distribuïdes en diferents províncies: Entre Ríos, Santa Fe, la Pampa, Santiago de l’Estero i Buenos Aires, la majoria d’aquestes gràcies a la iniciativa del baró Maurici de Hirsch, qui va facilitar un centenar d’hectàrees a cada grup. El narrador explica els seus 80 anys vivint en aquest primer assentament jueu a l’Argentina.


JUDAISME

TítolThe Aryan Couple

TraduccionsLa parella ària, La pareja aria

DirectorJohn Daly

Any2004

PaísRegne Unit, Estats Units

Paraules Clau Drama, Nazisme, Antisemitisme, Holocaust, Judaisme a Hongria,

SinopsiEl 1944, a Hongria, l’industrial i ric jueu Joseph Krauzenberg és forçat pel Reichführer Heinrich Himmler a lliurar al Reich la seva fàbrica de 3.000 empleats; el seu palau amb la seva col·lecció d’antiguitats; una gran quantitat d’or, i la seva casa. A canvi, els nazis envien la seva gran família detinguda per la Gestapo sana i estàlvia a la Suïssa neutral i després a Palestina. Himmler organitza un sopar amb Krauzenberg i la seva dona Rachel Krauzenberg per signar el contracte i ordena al carnisser Eichmann de no fer mal als jueus empresonats familiars de Krauzenberg. Himmler també hi envia el SS Edelhein per comprovar la seguretat del palau i els dos servents alemanys de la casa de Krauzenberg, Hans Vassman i la seva bella dona embarassada, la Ingrid Vassman. Hans i Ingrid són realment els jueus David i Leila Steinberg, membres de la resistència. Quan la parella Krauzenberg conclou la negociació amb Himmler, la Ingrid dóna a conèixer a la parella que Hans i ella són jueus. L’industrial fa el que pot per salvar-los.


JUDAISME

TítolHiding and Seeking: Faith and Tolerance After the Holocaust

TraduccionsAmagant i buscant: la fe i la tolerància després de l’Holocaust, Ocultando y buscando: la fe y la tolerancia después del Holocausto

DirectorMenachem Daum, Oren Rudavsky

Any2004

PaísEstats Units

Paraules Clau Documental intercultural, Tradició jueva, Judaisme ortodox, Holocaust, Judaisme als EUA, Judaisme a Polònia,

SinopsiEl Menachem Daum, fill de supervivents de l’Holocaust i jueu ortodox de Nova York, es preocupa pels seus dos fills, estudiants de ieixivà a temps complet que viuen amb les seves famílies a Israel i estan sent seduïts per la intolerància a causa dels seus estudis religiosos. Per obrir les seves perspectives, es posa en marxa amb la seva dona, la Rifka, i els seus dos fills, el Tzvi Dovid i l’Akiva, per visitar les ciutats poloneses on els seus pares van créixer i per intentar trobar els agricultors catòlics que ocultaven el seu sogre dels alemanys. Suportant la perplexitat dels seus fills, el Menachem persisteix fins que troben l’Honorata Matuszezyk Molta, que quan era jove portava menjar cada nit per al pare de la Rifka i els seus dos germans durant 28 mesos, fins al final de la Segona Guerra Mundial. La visió dels fills canvia una mica, però també es troben amb el ressentiment dels polonesos que no van tornar a sentir res dels germans després de sortir del seu amagatall.


JUDAISME

TítolOrders of Love

TraduccionsOrdres d’amor, Órdenes de amor

DirectorJes Benstock

Any2004

PaísRegne Unit

Paraules Clau Documental biogràfic, Holocaust, Judaisme al Regne Unit,

SinopsiAquest documental experimental es va filmar amb videotelèfon 3G i fotos de càmeres digitals per fer-se ressò dels temes de records invisibles i efímers. Armat amb un videotelèfon, el director Jes Benstock, pare i terapeuta, explora una història familiar d’assassinat, migració, enfonsament i suïcidi en un intent d’alliberar el seu fill petit de la complexa herència familiar.


JUDAISME

TítolHa’Ushpizin

TraduccionsUshpizin

DirectorGidi Dar

Any2004

PaísIsrael

Paraules Clau Comèdia, Judaisme ortodox, Tradició jueva, Judaisme a Israel,

SinopsiAls barris ortodoxos de Jerusalem, el Moshe és un jueu secular que redescobreix la seva fe i esdevé un ultraortodox. Amb la seva dona, la Mali, lluita per mantenir la seva família. S’acosta la festa de la collita de Sucot i el Moshe està arruinat i demana ajuda a un fons de caritat ieixivà. Però el fons s’ha exhaurit i la família només pot pregar per un miracle. Sorprenentment, els informen que encara hi quedava una mica de diners i rebren 1.000 dòlars; el Moshe i la Mali creuen que aquest és el miracle que demanaven i fan plans per construir unasukka, una estructura rodona on els jueus ortodoxos entretenen els convidats i serveixen el menjar. Just quan es completa la nova sukka, el Moshe és sorprès per l’arribada inesperada de l’Eliahu i el Yosef, dos vells amics de l’època en què encara no havia abraçat la seva fe actual. Imaginant que Déu li ha enviat els amics com a part del miracle, el Moshe tracta de fer les paus però el que no sap és que tots dos han fugit recentment de la presó.


JUDAISME

TítolAppelfeld’s Table

TraduccionsLa taula d’Appelfeld, La mesa de Appelfeld

DirectorAdi Japhet Fuchs

Any2004

PaísIsrael

Paraules Clau Documental biogràfic, Estat d’Israel,

SinopsiLa imaginació, la memòria i la ficció es combinen en aquesta pel·lícula sobre la vida i el món del reconegut escriptor israelià Aharon Appelfeld. La pel·lícula s’uneix a l’autor en les seves peregrinacions diàries a la cafeteria Anna Ticho House de Jerusalem.


JUDAISME

TítolSof Ha’Olam Smola

TraduccionsTurn left at the end of the world, Gireu a l’esquerra a la fi del món, Girad a la izquierda al final del mundo

DirectorAvi Nesher

Any2004

PaísIsrael, França

Paraules Clau Drama, Tradició jueva, Immigració, Judaisme a l’Índia, Judaisme a Israel,

SinopsiQuan una família de l’Índia es trasllada a un barri desert al sud d’Israel en la dècada dels 1960, la bella filla gran de la família descobreix l’amistat i el romanç amb una encantadora noia francesa. La pel·lícula explora les dificultats i sorpreses que sorgeixen amb la integració de múltiples famílies de diferents orígens ètnics (de la diàspora) i la seva lluita amb la immigració i els prejudicis.


JUDAISME

TítolMedurat Hashevet

TraduccionsCampfire, Foguera, Hoguera

DirectorJoseph Cedar

Any2004

PaísIsrael

Paraules Clau Drama, Sionisme, Dona, Judaisme a Israel,

SinopsiLa israeliana Rachel Gerlik és vídua des de fa un any. Tot i que mai ha estimat el seu marit, sent que ara ha de seguir endavant amb la seva vida. Comença a sortir de nou, únicament a les cites a cegues organitzades per la seva amiga Shula Kupfer, primer amb l’insegur Yossi Moraly i després amb el reconegut cantant Moshe Weinstock. El més important per a la Rachel és ser acceptada en el grup fundador d’un assentament que s’ha de construir a Cisjordània. El comitè d’acceptació està presidit pel marit de la Shula, el Motkeh Kupfer, considerat una de les figures més importants del sionisme religiós. Té molts factors en contra per ser acceptada, un dels quals és no tenir un home a la llar, però la Rachel i la seva família són acceptades a títol de prova. La seva família es compon de dues filles adolescents, l’Esti i la Tami, que creuen que la seva mare ha perdut el contacte amb la realitat de les seves vides.


JUDAISME