Fons Filmogràfic

Traducció: Buda

Director: Tulsi Ghimire

País: Nepal

Drama històricDrama biogràficBudaBudisme al Nepal

Film d'animació sobre la vida de Buda, que constitueix el primer film d'animació produït al Nepal. El director de la producció cerca de reivindicar l'origen nepalès del fundador del budisme, així com una presentació de la vida del príncep Gautama que integri les diverses tendències hagiogràfiques presents a les diferents branques del budisme, com ara l'aproximació més històrica de la tradició Mahayana, la perspectiva més sobrenatural dels Hinayana o la perspectiva més tàntrica de l'escola Vajrayana.

Traducció: Darrere les petjades de Buda

Director: Jon Braeley

País: Estats Units

DocumentalBudisme a l'ÍndiaBudisme al Nepal

Documental que acompanya els pelegrins que segueixen el camí de la vida de Buda visitant els diversos llocs on Siddharta Gautama va viure fa 2.500 anys. El documental inclou el viatge en el Mahaparinirvan Express, el tren que fa aquest peregrinatge avui dia i que recorre llocs com Lumbini, Rajgir, Bodhgaya, Sarnath, Sravasti i Kushinagar.

Traducció: Un monjo amb una càmera

Director: Guido Santi, Tina Mascara

País: Estats Units

DocumentalBudisme a l'ÍndiaBudisme als Estats Units

Documental centrat en la figura de Nicholas Vreeland, llegendari editor de la revista Vogue, que s'allunya de la vida mundana i plena de comoditats per fer-se monjo budista tibetà. Deixeble del fotògraf Irving Penn, la vida de Nicholas canvia dràsticament en conèixer un mestre tibetà, un dels mestres del dalai-lama. Poc després, renuncia a la seva vida de glamur per viure en un monestir a l'Índia, on estudia el camí budista durant catorze anys. En un gir irònic del destí, Nicholas torna a la fotografia per ajudar els seus companys monjos a reconstruir el monestir. Recentment, el dalai-lama ha nomenat Nicholas superior del monestir, cosa que l'ha convertit en el primer occidental en la història del budisme tibetà que té aquesta posició prestigiosa.

Traducció: El viatge de Samyak Buda

Director: Mark Elliott

País: Estats Units

DocumentalBudisme tibetàBudisme als Estats Units

Documental que capta un moment de la vida del XVIIè karmapa, un dels lames més importants del budisme tibetà. Per a molts, és la cara de la nova generació del budisme tibetà. En aquest documental, el jove lama s'embarca en la seva primera gira pels Estats Units, on parla a públics diversos i visita diversos llocs d'interès. El film presenta també material d'arxiu sobre la infància del karmapa al Tibet, junt amb seqüències d'ell filmades a Dharamsala (l'Índia) i filmacions del seu predecessor, el XVIè karmapa.

Traducció: Filles de Dolma

Director: Adam Miklos

País: Hongria

DocumentalDonaBudisme tibetà

Documental sobre el monaquisme femení tibetà contemporani, basat en entrevistes a diverses monges tibetanes de la vall de Katmandú, que parlen de la seva forma de vida i d'aspectes del món modern. El film ofereix una aproximació insòlita a la vida monàstica femenina en el context budista.

Traducció: Un tret. Una vida

Director: Jon Braeley

País: Estats Units

DocumentalBudisme zenKyudo

Documental sobre l'art de tir amb arc japonès anomenatkyudo, lligat a la tradició budista zen. El film presenta diversos mestres de kyudo, que expliquen les tècniques i el significat d'aquesta pràctica en el context del budisme japonès.

Traducció: Siddhartha The Buddha

Director: Saman Weeraman

País: Sri Lanka

Drama històricDrama biogràficBudaBudisme a l'Índia

Film produït a l'Índia que relata la història de Siddharta Gautama fa 2.500 anys, un príncep que vivia envoltat de tot el necessari i més. El seu pare, el rei guerrer del regne de Sakya, li proporciona luxe i palaus i cerca de complaure tots els desigs del príncep. La història es desenvolupa dramàticament quan el príncep deixa tots els luxes i les possessions, així com el seu fill acabat de néixer i la seva dona, per emprendre un viatge desconegut per trobar el sentit de la tristesa i del sofriment humà, que el portarà finalment a la il·luminació. El film està destinat a un públic budista de Sri Lanka, fet que es demostra amb la utilització precisa del vocabulari hagiogràfic i doctrinal relatiu al budisme.

Traducció: El viatge de Samyak Buda

Director: Pravin Damle

País: Índia

Drama històricDrama biogràficBudaBudisme a l'Índia

Producció cinematogràfica basada en el llibre de l'autor indi Babasaheb Ambedkar The Buddha His Righteousness. Presenta, de forma dramatitzada, la vida de Gautama, el Buda: el seu naixement, el matrimoni i l'abandó de la vida mundana per assolir la il·luminació. Molts dels actors no són professionals i habiten als paratges on es van filmar les diverses etapes de la vida de Buda.

Traducció: Siddhartha The Buddha

Director: Mark Elliott

País: Estats Units

Documental biogràficJigme LhundrupBudisme tibetà

Jigme Lhundrup és elYangsi, la reencarnació d'un venerat budista tibetà, mestre de meditació. Va rebre aquest llegat a l'edat de 4 anys, i va seguir un camí no sempre fàcil malgrat el suport dels seus mestres i familiars. Ha d'afrontar qüestions com ara el lloc de la seva tradició en el món modern. El documental segueix un recorregut de catorze anys de la vida del lama i culmina amb la presentació pública de Yangsi al món com a successor del seu predecessor. El film ofereix una mirada propera a la formació dels mestres budistes tibetans, tant des del punt de vista espiritual com personal.