Fons Filmogràfic

Traducció: Un sac de billes

Director: Christian Duguay

País: França

Judaisme a FrançaSegona Guerra Mundial

Una història extraordinària plena d’emoció i esperança. Dos petits germans jueus fugen a través de França durant l'ocupació alemanya en la Segona Guerra Mundial. Basada en l'èxit de la novel·la autobiogràfica de Joseph Joffo, tracta amb actualitat el patiment dels nens separats de les seves famílies pels conflictes bèl·lics. Cridat a commoure, aquest drama històric apunta a l’encontre entre les religions.

Traducció: Abraham i Eugenia: històries de la Cuba jueva

Director: Bonnie Bunt

País: Estats Units

DocumentalImmigracióJudaisme a Cuba

Documental que narra la història de l’Abraham i l’Eugenia, dues persones jueves que viuen a l’illa comunista de Cuba i que s’aferren a la seva fe els anys després de la revolució. L’Abraham, un jueu cubà i l’únic carnisser caixer que queda a l’Havana, expressa la intensitat de la pressió per integrar-se a la societat. Ell reconeix que hi ha una manca d’antisemitisme que fa més fàcil portar-se bé. Però a l’Abraham el preocupa que sense treballar-hi, la generació més jove viurà ’com un cubà normal’ i es deixarà de continuar amb la tradició jueva.

Traducció: Estimat Déu

Director: Guy Nattiv, Erez Tadmor

País: Israel

Drama romànticEstat d’IsraelTradició juevaDona

La pel·lícula descriu una Jerusalem romàntica, explicada a través dels ulls d’Aaron, un home senzill que custodia el Mur de les Lamentacions. Un dia, una bella i misteriosa dona posa una nota en un delsdronessagrats, i Aaron decideix complir el seu desig més profund, mentre aprèn que l’amor té a veure amb la comunicació.

Traducció: Èxode: déus i reis

Director: Ridley Scott

País: Estats Units

Drama bíblicAccióMoisèsLlibre de l’Èxode

Producció èpica basada en una versió lliure del llibre de l’Èxode bíblic. Moisès, quan s’inicia la pel·lícula, lluita al costat del seu germà Ramsès, per ajudar a defensar Egipte, que es regeix pel seu pare, Seti. Durant la batalla, Moisès salva la vida a Ramsès i sorgeix la por que el seu germà un dia sigui rei perquè encaixa amb una profecia pronunciada per una de les espiritistes de confiança de Seti. Poc després de la mort de Seti, Moisès, que en realitat és jueu i no egipci, és desterrat. No obstant això, es converteix en el líder del poble jueu i lidera una rebel·lió, amb l’ajuda de Déu, contra els egipcis per tal d’alliberar els hebreus.

Traducció: Noè

Director: Darren Aronofsky

País: Estats Units

Drama bíblicAccióNoè

Una adaptació lliure de la història bíblica de Noè, l’home designat per Déu per salvar els animals innocents de la Terra de les aigües creixents que netejaran el planeta de la maldat de la humanitat. Aprenem com els pecats d’Adam i Eva han passat de generació en generació a través dels seus fills Caín i Abel, i com els justos descendents del seu germà Seth són encarregats de defensar la creació. Un dia, Noè veu el seu pare assassinat per un descendent de Caín. En el procés, el dret de naixement de Noè li és arrabassat. Dècades més tard, pare de tres fills, Noè experimenta una visió on preveu la gran inundació sobre la Terra que destruirà totes les bèsties.. Aquesta visió condueix Noè a buscar el seu avi, Matusalem, per tal de comprendre la seva missió. Quan una segona visió revela que Noè ha de construir una arca massiva dissenyada per albergar tots els animals, ell i la seva família comencen immediatament a construir la nau amb l’ajuda dels guardians, una raça d’àngels creats com a éssers de llum, però amb incrustacions en pedra i fang i abandonats per Déu pels seus intents d’ajudar l’home. Mentrestant, la paraula de l’obra de Noè aviat arriba a Tubal Caín, que reuneix un exèrcit amb la missió de superar l’arca i sobreviure a la tempesta que s’acosta.

Traducció: Tales of Teleki square

Director: Barbara Spitzer

País: Hongria

DocumentalTradició juevaJudaisme a Hongria

La nova generació de la comunitat de l'última sinagoga jueva de la plaça Teleki, a Budapest, inicia una recerca per descobrir la història de la sinagoga.

Traducció: Theodore Bikel: a les sabates de Sholem Aleijem

Director: John Lollos

País: Estats Units

Documental biogràficJiddischTeatreSholem Aleijem Theodore Bikel

Documental que se centra tant en el dramaturg jueu Sholem Aleijem com en l’actor Theodore Bikel i en com les seves arts superposades exemplifiquen el jiddisch com una font i un riu que segueixen connectant. Magistrals actuacions d’històries, cançons i monòlegs de Bikel a l’escenari s’entrellacen en un examen més ampli de la vida i l’obra de Sholem Aleijem i la seva pertinença a la cultura jueva.

Traducció: Jerusaleme americana: els jueus i la creació de San Francisco

Director: Marc Shaffer

País: Estats Units

Judaisme als EUA

L’extraordinària història dels jueus pioners de San Francisco. Atrets per Califòrnia i la febre de l’or, els jueus van ser rebuts a San Francisco. Hi van construir una comunitat pròspera, la segona comunitat jueva més gran dels Estats Units després de Nova York. Amb una nova llibertat, els jueus van tenir un paper central en la transformació d’aquest poble marítim a la metròpoli més gran a l’oest americà.

Traducció: Esther Broner: un teixit de dones

Director: Lilly Rivlin

País: Estats Units

DocumentalEsther BronerNaomi NimrodTradició juevaDonaJudaisme als EUA

El 1975, Esther Broner i Naomi Nimrod van escriure el primer hagadà de dones, que va obrir el camí cap al feminisme jueu modern. Durant els següents 36 anys, Esther Broner va liderar el Séder Feminista a Nova York amb un grup central de dones. Aquesta pel·lícula documenta l’evolució del feminisme jueu a través del feminisme Séder. Utilitza imatges d’arxiu i entrevistes amb les feministes jueves líders que van assistir al Séder.