Fons Filmogràfic

Traducció: Baahubali: los inicios

Director: Koduri Srisaila Sri Rajamouli

País: Índia

Drama mitològic

Drama mitològic realitzat a la manera de film èpic sobre la vida de Bahubali, l'heroi de la mitologia jainista, realitzat simultàniament en llengua tamil i telugu. Ambientat a l'antic regne de Mahishmati, el film comença amb una dona que emergeix d'una cova amb un nadó als braços, perseguida per dos soldats. La dona, ferida, mata els soldats, i s'ofega intentant salvar el nadó mentre senyala vers la muntanya. Elnadó és salvat i adoptat per un una parella de camperols que l'anomenen Shiva. Però a mesura que el noi creix s'aferma l'obsessió d'escalar la muntanya que està al costat del poblat, on un dia troba una màscara que pertany a Avanthika, una guerrera que lidera un grup que es revela contra el rei Pallvalathevan, el qual va destronar a la reina llegítima Devasena, a la qual tracta com una esclava. Quan Shiva puja finalment la muntanya després de molts intents, Avanthika s'enamora del jove i l'involucra en la lluita per rescatar a la reina. Una escena retrospectiva narra el passat de la família del jove Shiva, el qual descobrirà ser el fill d'Amarendra Bahunali, el qual va créixer junt amb el príncep Bhalala al palau Mahishmati, on es van educar en les diverses arts, però van desenvolupar formes diferents de concebre el poder reial: Bahubali és generós i just, mentre Bhalala és violent i trampós. Mahishmati, llavors, prosperava com a regne i estava governat per la regenta Sivagami a l'espera que un dels prínceps heretés el tron. Quan el regne es veu atacat pels Kelakeyas, la regenta Sivagami diu que donarà el regne al príncep que decapiti al rei dels Kalakeyas. Tot i que la regenta ordena la distribució equitativa dels recursos de guerra entre els dos prínceps, el pare de Bhallala utilitza l'engany per tal que el seu fill tingui la majoria dels recursos. L'enginy de Bahubali fa que, no només guanyi la guerra, sinó que capturi al rei dels Kalakeyas, però aprofitant l'ocasió Bhallal decapita al rei enemic. Tot i això la regenta dona el regne a Bahubali pel seu valor i per la seva honestedat. El film acaba amb el retorn al moment en que va començar la història, on el fill de Bahubali, reconeixent la seva estirp, s'assabenta que el seu pare va ser assassinat. La segona part de la pel·lícula sobre la vida de l'heroi jainista està prevista per l'any 2017.

Traducció: Jainismo: ascetas y guerreros

Director: Felix Tusell, Mercedes S. Rau, Ricardo Franco

País: Estats Units

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainistaNo violènciaJainisme a l'Índia

Documental sobre el jainisme que forma part part de l'obra més extensa titulada «Ashes in the River: Four Religions of India» (Cendres al riu: les quatre religions de l'Índia). El documental explora el territori de Rajastan, on va nàixer el jainisme al voltant de la figura de Mahavira al s. VI aC. El programa subratlla també la forta dimensió ascètica del jainistes, la separació del món que professa aquesta religió, així com la doctrina de la no violència que els caracteritza.

Traducció: Ahimsha: no violencia

Director: Michael Tobias

País: Estats Units

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainistaNo violènciaJainisme a l'Índia

Documental que explica els orígens, desenvolupament i filosofia del jainisme, la tradició religiosa nascuda dins del context de l'hinduisme al s. VI aC com a protesta contra l'excessiu ritualisme de l'hinduisme, tot oposant-se al culte sacrificial i a l'autoritat dels Veda. El documenta aborda els diversos aspectes de la història, la cosmovisió, el culte i la filosofia jainistes, amb particular atenció a la no violència (Ahimsa) que professa.

Traducció: Las fronteras de la paz – El Jainismo en India

Director: Paul. L. Kuepferle, Barry Lynch

País: Regne Unit

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainistaNo violènciaJainisme a l'Índia

Documental relitazat per la BBC sobre la religió jainista. El film presenta la comunitat jainista a la ciutat de Ahmedabad (a la regió del Gujarat, Índia) i els membres que la conformen (monjos, monges i fidels laics). D`qeusta maner explica els principis i la història de la rleigió i la importància de la no violència com a element essencial per assolit la il·luminació que predica aquesta tradició religiosa nascuda al s. VI aC.

Traducció: Mahamastakabhishek – Un evento único

Director: Manohar Vaidya

País: Índia

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainistaBahubaliJainisme a lÍndia

Documental sobre el santuari jainista de Shravan Begola, a Karmataka (Índia), un dels santuaris més freqüentats pels fidels jainistes i que té l'estàtua de Gomateshwara (més conegut com Bahubali) fill de Rishabhanatha, un dels primers savis del jainisme. El documental segueix la peregrinació que va tenir lloc al santuari al febrer del 1981, amb milions de devots jains que s'apropen al temple, coincidint amb els 1000 anys d'instauració de l'estàtua gegant de l'heroi Bahulabi. El pelegrinatge també mostra la veneració de molts dels erudits jains de l'Índia.

Traducció: Bhagwan Mahavira y su herencia

Director: B. D. Garga

País: Índia

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainista

Documental sobre la història del jainisme, una de les tres principals religions de l'Índia nascuda al segle VI aC al voltant de Mahavira, l'últim dels 24 tirhankares o «sants». La producció explica els orígens del jainisme, la seva expansió, la seva literatura sagrada, els seus temples i els moments més importants de la seva història i desenvolupament.

Traducció: Rajgir

Director: Shri G. P. Asthana

País: Índia

DocumentalHistòria del jainismeFilosofia jainistaNo violènciaJainisme a l'Índia

Documental en blanc i negre que presenta la ciutat de Rajagriha (districte de Bihar, Índia), la qual va ser capital de l'Imperi Magadha, i que va tenir molta importància en la vida de Mahavira, el fundador del jainisme, així com en la vida de Buda. La ciutat, segons indica el documental, a més de ser una de les més important de la tradició jainista, és famosa per les seves fonts termals a les quals els jainistes atribueixen poders curatius.